Ποιότητα μουσικής σε μέγεθος τσέπης

Ποιότητα μουσικής σε μέγεθος τσέπης

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απολαυστικότερη εμπειρία σε όσους ακούν μουσική από το Android κινητό τους εξασφαλίζει το Kunlun E18 της εταιρείας Fiio, το οποίο κυκλοφορεί και στην Ελλάδα. Κοστίζοντας 169 ευρώ, το γκάτζετ είναι ουσιαστικά ένα DAC (Digital to Analog Converter) σε μέγεθος τσέπης, δηλαδή μια φορητή εκδοχή των μετατροπέων ψηφιακού σήματος σε αναλογικό, που μέχρι πρόσφατα προορίζονταν αποκλειστικά για ηχοσυστήματα, ώστε να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στην αναπαραγωγή ψηφιακών αρχείων. Ετσι, αναλαμβάνει την ίδια δουλειά όταν συνδεθεί στο τηλέφωνο, ενσωματώνοντας επίσης και ενισχυτή.

Το φορητό DAC είναι συμβατό με smartphone με το λειτουργικό της Google που υποστηρίζουν τη λειτουργία «USB on the Go» – που είναι κυρίως οι κορυφαίες συσκευές των σημαντικότερων κατασκευαστών. Στις δοκιμές μας χρησιμοποιήσαμε δύο μοντέλα της Sony και της LG, με τα οποία το Kunlun E18 απέδειξε πως όχι μόνο βελτιώνει κατά πολύ την ποιότητα του ήχου, αλλά και ότι αυτή η βελτίωση είναι αντιληπτή ακόμη και με τα πιο απλά ακουστικά. Με αποτέλεσμα να κάνει τη μουσική να ακούγεται πολύ «πλουσιότερη» και βαθύτερη, αναδεικνύοντας παράλληλα λεπτομέρειες στις μελωδίες που προηγουμένως περνούσαν απαρατήρητες.

Χάρις στο «USB on the Go», οι λειτουργίες του media player του smartphone (π.χ. παύση, μετάβαση στο επόμενο κομμάτι) μεταφέρονται στα αντίστοιχα κουμπιά του φορητού DAC, ώστε να μη χρειάζεται κανείς να χρησιμοποιεί την οθόνη του κινητού γι’ αυτό τον σκοπό. Από ένα κουμπί του γκάτζετ μπορεί επίσης να μεγαλώσει την ενίσχυση, βελτιώνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τον ήχο σε ορισμένα είδη μουσικής. Παρόλο που υπάρχει ένα αντίστοιχο πλήκτρο για περισσότερα μπάσα, σε αυτή την περίπτωση κατά τη γνώμη μας η διαφορά που φτάνει στα ακουστικά είναι αμελητέα, προκαλώντας επίσης ορισμένες φορές ένα αδύναμο βουητό που ακούγεται στα κενά ανάμεσα στα τραγούδια.

Αν και με το Kunlun η μουσική από ένα smartphone «αλλάζει επίπεδο», το αντίτιμο είναι βέβαια πως θα πρέπει κανείς να έχει κανείς μαζί του μια ακόμη συσκευή. Πάντως, οι διαστάσεις του δεν είναι μεγαλύτερες από ένα τυπικό τηλέφωνο και ζυγίζει μόλις 162 γραμμάρια. Ισως όμως το βασικότερο επιπλέον επιχείρημα που δίνει η Fiio στον κάτοχό του, για να μην το αποχωρίζεται, είναι ότι μπορεί επίσης να λειτουργήσει σαν εφεδρική μπαταρία και να φορτίσει το κινητό, κρατώντας το στη «ζωή» όταν είναι έτοιμο να κλείσει.

Σε ρόλο φορητού DAC, και χωρίς να χρησιμοποιηθεί για να αναπληρώσει την ενέργεια του τηλεφώνου, το γκάτζετ έχει αυτονομία έως και 12 ώρες. Επίσης, διαθέτει εξόδους για σύνδεση σε ηχεία ή στερεοφωνικό αυτοκινήτου και, παρόλο που έχει σχεδιαστεί σαν συνοδευτικό αξεσουάρ των κινητών τηλεφώνων, μπορεί να συνδεθεί και σε υπολογιστή, για να αναλάβει και πάλι να βελτιώσει την ποιότητα αναπαραγωγής της αποθηκευμένης «δισκοθήκης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή