Η ζωή μας σ’ ένα λινκ

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διάρκεια της ζωής μου, έχω διανύσει σχεδόν 30 δισ. χιλιόμετρα. Οχι ταξιδεύοντας, αλλά σε περιστροφές γύρω από τον Ηλιο. Σε αυτό το διάστημα, η καρδιά μου έχει χτυπήσει περίπου ένα δισεκατομμύριο φορές, ο πληθυσμός της Γης έχει αυξηθεί κατά 2,5 δισ. -και εξακολουθεί να αυξάνεται με τρομακτικούς ρυθμούς- ενώ η τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού έχει μετατοπιστεί κατά 4,35 μέτρα. Αν ζούσα στον Ερμή, θα είχα ήδη κλείσει τα 120, στον Αρη θα ήμουν μόλις 15 ετών και στον Κρόνο δεν θα είχαν καν γιορτάσει τα πρώτα μου γενέθλια.

«Η ζωή σου πάνω στη Γη» είναι ο τίτλος της πρωτότυπης διαδραστικής εφαρμογής του BBC, που προσφέρει στον χρήστη πληθώρα πολύτιμων και άχρηστων πληροφοριών για τον εαυτό του, τη ζωή του και τον κόσμο – όπως, πόσες ηλιακές εκλείψεις και πόσες ηφαιστειακές εκρήξεις έχουν μεσολαβήσει από τη γέννησή του ώς σήμερα, πόσες γενιές απογόνων θα είχε ένα κουνέλι στην ηλικία του ή πόσων ετών θα είναι όταν τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου εξαντληθούν. Εκτός από ένα ψυχαγωγικό παιχνίδι, η δωρεάν εφαρμογή, που συνοδεύεται από εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο του BBC, λειτουργεί και ως εργαλείο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, καθώς εμπεριέχει σημαντικά στοιχεία σχετικά με την κλιματική αλλαγή, τα απειλούμενα είδη και τις βλαβερές ανθρώπινες συνήθειες: Τον τελευταίο αιώνα για παράδειγμα, πάνω από ένα δισ. εκτάρια δασικών εκτάσεων καταστράφηκαν, ενώ από το 1980 έως σήμερα η τρύπα του όζοντος έχει επεκταθεί κατά 20 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο www.bbc.com/earth/story/20141016-your-life-on-earth.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή