Τα πέντε apps που «ενώνουν» γονείς και εκπαιδευτικούς

Τα πέντε apps που «ενώνουν» γονείς και εκπαιδευτικούς

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινωνικές πλατφόρμες για την εκπαίδευση δίνουν πλέον την ευκαιρία σε γονείς να μαθαίνουν τα πάντα σχετικά με την επίδοση των παιδιών τους στο σχολείο με το πάτημα ενός κουμπιού στο «έξυπνο» κινητό ή την ταμπλέτα τους.

Μέσα από ειδικά διαμορφωμένες υπηρεσίες γονείς μπορούν να επικοινωνούν με τους καθηγητές των παιδιών τους από το σπίτι, το γραφείο, ακόμα και από τον δρόμο, έχοντας άμεση πρόσβαση σε στοιχεία που αφορούν όχι μόνο στην επίδοση των παιδιών τους σε βασικά μαθήματα, αλλά στην συμπεριφορά τους ή ακόμα και στο πρόγραμμα του σχολείου και τις εργασίες τους. 

Παρόλο που πρόκειται για μια τάση γνωστή στο εξωτερικό – κυρίως στην Αμερική και την Βρετανία- και όχι τόσο στη χώρα μας δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι συγκεκριμένες ψηφιακές υπηρεσίες γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλείς στο γονικό κύκλο, καθώς ζωτικής σημασίας τόσο για τους γονείς όσο και για τους εκπαιδευτικούς είναι η ενημέρωση για την πορεία των παιδιών στο σχολείο, αλλά και για το τι ακριβώς συμβαίνει κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Αρκετές μάλιστα είναι οι φορές που γονείς αμφισβητούν τους καθηγητές των παιδιών τους, με την γονική εμπλοκή να γίνεται μια άκρως αισθητή και ενίοτε ενοχλητική ενασχόληση. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια συζητήσεις σχετικά με την συμπεριφορά των μαθητών, την επίδοσή τους στα μαθήματα μέχρι και τον σχολικό εκφοβισμό έχουν κατακλύσει φόρουμ στο διαδίκτυο με τους γονείς να αδημονούν να βρουν απαντήσεις σε ερωτήματα που τους βασανίζουν.

Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, τίθεται το ερώτημα για το πώς ακριβώς μπορεί η τεχνολογία να βοηθήσει τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους ίδιους τους μαθητές να επικοινωνούν μεταξύ τους με γονιμότερο τρόπο; Για όσους υποτιμούν τις νέες τεχνολογίες, αλλά και τις ψηφιακές εφαρμογές, η Guardian δημοσιοποίησε ένα εύχρηστο οδηγό με τις πέντε καλύτερες εφαρμογές ενημέρωσης γονέων.

bambizo

Κατάλληλη για iOS/Android, δωρεάν.

Ως γνήσιος γονέας – «κατάσκοπος» επιθυμείτε να επικοινωνείτε με τους γονείς των συμμαθητών του παιδιού σας; Τότε η εφαρμογή bambizo είναι η κατάλληλη υπηρεσία για σας. Πρόκειται για μια εφαρμογή που επιτρέπει την αποστολή άμεσου και επείγοντος μηνύματος μέσω του οποίου ο γονέας μπορεί να επικοινωνήσει με τους υπόλοιπους γονείς της τάξης, σχηματίζοντας μια μικρή κοινότητα που τους επιτρέπει να μοιράζονται συγκεκριμένες πληροφορίες. Η υπηρεσία είναι χρήσιμη για τους γονείς που επιθυμούν να συνεργάζονται για να προγραμματίζουν καλύτερα τις δραστηριότητες των παιδιών τους, να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις σχολικές εργασίες, και τα σχολικά δρώμενα.

ClassDoJo

Κατάλληλη για iOS/Android, δωρεάν.

Πάνω από 35 εκατομμύρια χρήστες έχουν «κατεβάσει» την συγκεκριμένη εφαρμογή, γεγονός που αποδεικνύει πως πολλοί είναι οι γονείς που επιθυμούν να εμπλακούν και να συνεισφέρουν στην εκπαίδευση των παιδιών τους.

Το ClassDoJo  βοηθά τους εκπαιδευτικούς να βελτιώσουν γρήγορα και εύκολα την συμπεριφορά των μαθητών τους στην σχολική αίθουσα. Ενα στο δύο σχολεία στην Αμερική κάνουν χρήση της εφαρμογής, μέσω της οποίας καταγράφονται και αποθηκεύονται δεδομένα σχετικά με την συμπεριφορά των μαθητών. Μέσω της εφαρμογής οι εκπαιδευτικοί μπορούν να μοιραστούν τα δεδομένα με τους γονείς και τους διευθυντές.  Επειτα οι καθηγητές μπορούν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή για να διαχειρίζονται την συμπεριφορά των μαθητών στις τάξεις με θετικό τρόπο, ενώ οι γονείς μπορούν να ελέγχουν την πρόοδο του παιδιού τους στο σχολείο. Δελτία αναφοράς σχετικά με την πρόοδο και τη διαχείριση συμπεριφοράς των μαθητών συγχρονίζονται σε όλες τις συσκευές. Με αυτόν τον τρόπο οι γονείς έχουν την δυνατότητα να συνδεθούν – αφού προσκληθούν από τους εκπαιδευτικούς- για να παρακολουθούν την πρόοδο των παιδιών τους σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Edmodo

Κατάλληλη για iOS/Android, δωρεάν.

Αρχικά η συγκεκριμένη εφαρμογή βοηθά τους εκπαιδευτικούς σε καθημερινή βάση να συνεργάζονται και να επικοινωνούν με τους μαθητές τους με παραγωγικό τρόπο χωρίς περιορισμούς του τόπου και χρόνου.

Η υπηρεσία Edmodo επιτρέπει σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς να επικοινωνούν και να συνεργάζονται μέσω γραπτών μηνυμάτων και οπτικοακουστικών μέσων. Με πάνω από 50 εκατ. χρήστες οι κοινωνικές πλατφόρμες  για την εκπαίδευση φαίνεται πως αρχίζουν να αποκτούν ένα φανατικό κοινό, ενώ παράλληλα ενισχύουν την δυναμική και αποτελεσματικότητά τους συνάπτοντας συνεργασίες με ξένα Πανεπιστήμια, όπως η πρόσφατη συνεργασία της Edmodo με το Πανεπιστήμιο του Κεμπριτζ.

Pupil Asset

Κατάλληλη για iOS/Android, δωρεάν.

Η εφαρμογή Pupil Asset χρησιμοποιείται από χιλιάδες καθηγητές, οι οποίοι παρακολουθούν την πρόοδο εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών στην Βρετανία και σε όλον τον κόσμο.

Με την νέα υπηρεσία “Pupil Asset Parents” δίνεται πλέον η δυνατότητα στους γονείς να ελέγξουν τη συμμετοχή, συμπεριφορά  και την πρόοδο των παιδιών σε βασικά μαθήματα, αλλά και τις τρέχουσες και παρελθοντικές εκθέσεις του σχολείου. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν πληροφορίες σχετικά με το παιδί τους με το πάτημα ενός κουμπιού.

Σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς έχουν τον έλεγχο των εν λόγω κωδικοποιημένων στοιχείων με αποτέλεσμα ορισμένα σχολεία να βρίσκουν ιδιαιτέρως χρήσιμη την πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν στην ποιότητα των εργασιών των μαθητών.

Remind

Κατάλληλη για iOS/Android, δωρεάν.

Η δημοφιλής εφαρμογή επιτρέπει στο χρήστη να στέλνει ένα κείμενο σε μαθητές και σε γονείς με μια αποστολή και δωρεάν. Στα «συν» της εφαρμογής συγκαταλέγεται η δυνατότητα του χρήστη να στείλει φωνητικά μηνύματα και εικόνες. Επίσης, υπάρχει η επιλογή επισύναψης εγγράφων, αρχείων PDF, αλλά και έλεγχος για το ποιος από τους παραλήπτες έχει διαβάσει το μήνυμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή