Κορωνοϊός: Μακραίνει η λίστα αναμονής για ΜΕΘ

Κορωνοϊός: Μακραίνει η λίστα αναμονής για ΜΕΘ

Μεγάλη διασπορά με πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων, πολλά εργαστηριακά τεστ, αλλά και αυξανόμενη πίεση στα νοσοκομεία είναι τα χαρακτηριστικά της εξέλιξης της πανδημίας τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας.

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη διασπορά με πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων, πολλά εργαστηριακά τεστ, αλλά και αυξανόμενη πίεση στα νοσοκομεία είναι τα χαρακτηριστικά της εξέλιξης της πανδημίας τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας. Χθες καταγράφηκαν 6.862 νέα κρούσματα της COVID-19, εκ των οποίων 1.491 στην Αττική, 1.194 στη Θεσσαλονίκη και 344 στη Λάρισα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 55, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 508 ασθενείς, εκ των οποίων το 83,3% ανεμβολίαστοι ή εμβολιασμένοι με μία δόση. Αντίστοιχα χθες έγιναν 405 νέες εισαγωγές ασθενών. Τα νοσοκομεία της Βόρειας και της Κεντρικής Ελλάδας εμφανίζουν πληρότητα στις ΜΕΘ που αγγίζει το 100%, με διασωληνωμένους ασθενείς να νοσηλεύονται σε χειρουργικές αίθουσες, κλινικές και Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, προχθές 99 ασθενείς –COVID και non COVID– ήταν στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ, ενώ χθες το πρωί μόνο στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας τουλάχιστον 21 ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

508 διασωληνωμένοι, 55 νεκροί και 6.862 νέα κρούσματα χθες στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα συναντήθηκαν με εκπροσώπους της φαρμακευτικής εταιρείας Roche για την επίσημη παραλαβή των πρώτων παρτίδων του φαρμάκου κατά της COVID-19, που είναι βασισμένο σε μονοκλωνικά αντισώματα και το οποίο την Πέμπτη έλαβε τη θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για έγκριση της κυκλοφορίας του.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη 2.000 δόσεις του φαρμάκου βρίσκονται σε ειδικές μονάδες αποθήκευσης του ΙΦΕΤ και η χορήγησή τους θα αρχίσει άμεσα μόλις δοθεί η επίσημη έγκριση από τον ΕΜΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «τα μονοκλωνικά θα χορηγούνται με βάση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που έχουν διαμορφωθεί από την επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας, μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, τόσο για τους ασθενείς που αντιμετωπίζονται στην κοινότητα όσο και για νοσηλευομένους ασθενείς». Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού παραμένει προτεραιότητα και αποτελεί, μαζί με τα μέτρα προστασίας, το βασικό εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας».

Σε αυτό το πλαίσιο, με αυξημένους ρυθμούς εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Προχθές πραγματοποιήθηκαν 55.998 εμβολιασμοί έναντι του κορωνοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων οι 14.129 αφορούσαν πρώτη δόση και 36.200 αναμνηστική. Οπως ανέφερε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συντονιστής του προγράμματος «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους (ΣΚΑΪ), τις τελευταίες δέκα μέρες έχουν προγραμματιστεί περίπου 230.000 ραντεβού πρώτης δόσης και περίπου 300.000 ραντεβού τρίτης δόσης. «Εχουμε φτάσει στους 55.000 εμβολιασμούς την ημέρα, από 20.000 που είχαμε παλαιότερα. Το ζητούμενο είναι αυτό να συνεχιστεί πέρα από αυτή την εβδομάδα», επεσήμανε.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή