Κυρ. Μητσοτάκης: «Ημασταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Ημασταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας»

Σε τρεις βασικούς πυλώνες κινήθηκε χθες η πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση που ζήτησε ο ίδιος με αφορμή τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρεις βασικούς πυλώνες κινήθηκε χθες η πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση που ζήτησε ο ίδιος με αφορμή τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Ο πρώτος πυλώνας είχε να κάνει με τη στάση της χώρας μας σε αυτή την πολεμική σύρραξη, αλλά και την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία για την οποία υπήρξαν επικρίσεις από την αντιπολίτευση. Με αναφορά στην εμβληματική φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «Ανήκομεν εις την Δύσιν» ο κ. Μητσοτάκης πήρε ξεκάθαρη θέση απέναντι σε φίλους και εχθρούς. «Η στάση της πατρίδας μας σε αυτή την κρίση», είπε ο πρωθυπουργός, «είναι προϊόν των δικών μας ιστορικών βιωμάτων, αλλά είναι προϊόν και των μεγάλων γεωπολιτικών μας επιλογών. Γιατί ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα. Θα το ξαναπώ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει από αυτό το βήμα ότι “Ανήκομεν εις την Δύσιν”. Εγώ θα προσέθετα, είμαστε και εμείς Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία, στη δημοκρατία, στη διεθνή νομιμότητα», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα χρησιμοποίησε ένα ακόμα επιχείρημα. Η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, όπως έκανε όλη η Δύση, είχε και εθνικά κριτήρια. «Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα σε μία χώρα που δέχεται ένοπλη επίθεση από έναν εχθρό της δημοκρατίας και των ελευθεριών, με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αύριο αν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί αλληλεγγύη από τον δυτικό κόσμο;» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στρατιωτική αυτονομία

Αιτιολογώντας την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα, με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε εμείς αύριο αν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί;».

Ο δεύτερος πυλώνας της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη είχε να κάνει με την ανάγκη στρατιωτικής αυτονομίας της Ευρώπης, ένα θέμα που ο πρωθυπουργός έχει θίξει εδώ και καιρό και αποτέλεσε βασικό στόχο της ελληνογαλλικής συμφωνίας. Το ζήτημα αυτό ο πρωθυπουργός το έθεσε πολύ εμφατικά στην ομιλία του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το πρόβλημα που ανέκυψε με τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια Ευρώπη «που επιστρέφει δυναμικά στο παγκόσμιο γεωπολιτικό στερέωμα» και στο ίδιο πλαίσιο έθεσε ξανά το θέμα να ενταχθεί στη συζήτηση για το επόμενο Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρώπης η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους προϋπολογισμούς των χωρών που είναι αναγκασμένες να τις κάνουν.

O τρίτος, αλλά όχι ήσσονος σημασίας, πυλώνας της ομιλίας του αφορούσε την ενέργεια. Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως ο πόλεμος θα διαταράξει τη διεθνή αγορά, «προκαλώντας ενδεχομένως και νέες ανατιμήσεις». Πλην των κινήσεων που έχει κάνει ήδη η κυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο στηρίζοντας τους πιο αδύναμους, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση» και το κλειδί μεσο-μακροπρόθεσμα είναι πολιτικές «όπως η κοινή προμήθεια, η κοινή αποθήκευση και η κοινή χρηματοδότηση ενεργειακής πολιτικής στην Ευρώπη».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT