Τραπεζοκαθίσματα «πνίγουν» δημόσιους χώρους στο Παρίσι

Τραπεζοκαθίσματα «πνίγουν» δημόσιους χώρους στο Παρίσι

Δρόμοι και πλατείες, που ήταν κάποτε άδεια ή ακόμη και κακόφημα, μεταμορφώθηκαν σε πολύβουους προορισμούς

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποιο πρόσφατο απόγευμα στην πλατεία Ντ’ Αλίγκρ της συνοικίας της Βαστίλλης στο Παρίσι, ο ήχος ποτηριών συναγωνιζόταν τις συνομιλίες των θαμώνων σε εστιατόρια και καφέ. Οι σερβιτόροι ορμούσαν στο πλήθος, οι δίσκοι τους ξέχειλοι από Aperol σπριτς και πιατέλες μύδια. Παιδιά έπαιζαν στην πλατεία, τρέχοντας πίσω στους γονείς τους για καμιά πατάτα τηγανητή. Οι τουρίστες πόζαραν για στιγμιότυπα Instagram, βέβαιοι ότι θα προκαλούσαν τη ζήλια του κοινωνικού τους κύκλου.

Οι θαμώνες είχαν στριμωχτεί σε εκατοντάδες καρέκλες, οι οποίες αποσύρονται στις 10 μ.μ. σύμφωνα με τους αυστηρούς κανόνες της πανδημίας, που συνεχίζουν να ισχύουν. Το Παρίσι υπήρξε ανέκαθεν διάσημο για την κουλτούρα του καφέ, με περισσότερες από 13.000 τέτοιες επιχειρήσεις εστίασης με καρέκλες σε πεζοδρόμια και πλατείες πριν από την πανδημία. Χιλιάδες νέοι χώροι τραπεζοκαθισμάτων άκμασαν χάρη σε κρατικές επιδοτήσεις για στήριξη επιχειρήσεων κατά τα lockdowns. Οι προσωρινοί χώροι εστίασης μονιμοποιήθηκαν με απόφαση της δημάρχου Αν Ινταλγκό, που επέτρεψε την κατάληψή τους μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου.

Δρόμοι και πλατείες της πρωτεύουσας, που ήταν κάποτε άδειοι ή ακόμη και κακόφημοι, μεταμορφώθηκαν σε πολύβουους προορισμούς και προκάλεσαν μικρό οικονομικό μπουμ στις συνοικίες. Η πλατεία Ντ’ Αλίγκρ είναι μία από αυτές. «Η ατμόσφαιρα είναι εντελώς διαφορετική. Κανείς δεν ερχόταν εδώ το βράδυ, τώρα κόσμος έρχεται από όλο το Παρίσι», λέει ο Λοράν Ζεναντί, μάνατζερ του καφέ Chez Camille.

Στο γειτονικό εστιατόριο Salvo en Vrac, γνωστό για τα εκλεπτυσμένα του εδέσματα και τα σπάνια κρασιά του, ο ιδιοκτήτης Σαλβατόρε Κανταρέλα χαρακτηρίζει ευπρόσδεκτο το νέο κύμα πελατών στην πλατεία. Ο Κανταρέλα εξασφάλισε άδεια «θερινής ταράτσας» από τον δήμο, ενώ τα επιπλέον έσοδα επέτρεψαν στην επιχείρησή του να επιβιώσει. Οι περισσότερες νέες ταράτσες καφέ και εστιατορίων καταλαμβάνουν τον χώρο «παροπλισμένων» θέσεων στάθμευσης, με περισσότερες από 4.000 να έχουν καλυφθεί από ξύλινο δάπεδο κατασκευασμένο από ανακυκλωμένες παλέτες. Οι όχθες του Σηκουάνα έχουν γεμίσει και αυτές με τραπέζια και καρέκλες. Τις πρωτοβουλίες της δημάρχου δεν αντιμετωπίζουν, όμως, όλοι με ενθουσιασμό. Οργανώσεις κατοίκων αντιδρούν για τη φασαρία από τους πελάτες των νέων χώρων εστίασης. Οι επικριτές της Ινταλγκό την κατηγορούν για παροχή άδειας σε επιχειρήσεις με στόχο το νοσφισμό του δημοσίου χώρου. Οι οδηγοί οχημάτων παραπονιούνται για τη μείωση του αριθμού θέσεων στάθμευσης, ενώ οπαδοί της αντιπολίτευσης έχουν δημιουργήσει το συνθηματικό #saccageparis (λαφυραγώγηση του Παρισιού) προκειμένου να καταγγείλουν με τη βοήθεια φωτογραφιών τα προβλήματα των σχεδίων της δημάρχου.

«Η κατάσταση είναι εφιαλτική», λέει ο Ερίκ Ντιράν, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Δικαίωμα στον ύπνο». Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα έντονη στη συνοικία του Ντιράν, κοντά στην πάλαι ποτέ κακόφημη οδό Αμπές της Μονμάρτρης, με ορισμένους ενοίκους να έχουν εγκαταλείψει την περιοχή. Οσοι έμειναν κρατούν κλειστά τα παράθυρα ή αγόρασαν κλιματιστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT