80 χρoνια πριν… 3 – 1 – 1939

46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΝΤΑΛΑΝΤΙΕ: «Ευχαριστώ τους Κορσικανούς διά τον όρκον πίστεως, τον οποίον έδωκαν προς την γαλλικήν Πατρίδα, διά την σωτηρίαν της οποίας είναι ανάγκη να ενωθούν όλοι οι Γάλλοι […]». […] Ο πρωθυπουργός κ. Νταλαντιέ […] ανεχώρησε την 16.45’ εις Τύνιδα όπου η επιφυλασσομένη προς αυτόν υποδοχή θα έχη περισσότερον στρατιωτικόν χαρακτήρα. Αμα τη αφίξει του εις Μπιζέρταν […] θα επιθεωρήσει απόσπασμα αποικιακού στρατού και ευθύς αμέσως τα αμυντικά οχυρωματικά έργα […]. [φωτ. Μπιζέρτα: Παιδιά προσφέρουν λουλούδια στον Νταλαντιέ].

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΜΕΤΩΠΟΥ: Τα στρατεύματα του στρατηγού Φράνκο […] κατώρθωσαν να πλευροκοπήσουν τον εχθρόν απειλούντα τα κυριώτερα αμυντικά ερείσματα της κάτω Καταλωνίας. […] Ολόκληρον το μέτωπον του Εβρου εις το οποίον οι κυβερνητικοί εφαίνοντο έχοντες την πρωτοβουλίαν επί μήνας κατέρρευσεν υπό τας επιθέσεις των εθνικιστών.

ΣΥΡΙΑΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ: Ο βουλευτής Σουκρή Κουατλί […] εζήτησεν από την Κυβέρνησιν να δηλώση αμέσως ότι η μεταβατική περίοδος η προβλεπομένη υπό της γαλλο-συριακής συνθήκης εξέπνευσε και να κηρύξει την πλήρη ανεξαρτησίαν της χώρας […].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή