Το ζήτημα των αμοιβών

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα των αμοιβών που καταφέρνουν να «σταυρώσουν» οι μισθωτοί δεν λύθηκε επειδή ο κ. Τσίπρας έστησε ένα –από τα πάμπολλα αυτή την εποχή– επικοινωνιακά σόου «Του» με αφορμή τις κατώτατες αμοιβές. Οσοι παρακολουθούν τα σχετικά θέματα εκ του σύνεγγυς, γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, κόντρα σε όσα ιδεολογικώς πίστευε και πολιτικώς είχε υποσχεθεί, πήρε από τους κοινωνικούς εταίρους την αρμοδιότητα να αποφασίζουν για το ύψος της ελάχιστης αμοιβής. Κατήργησε έτσι, πρακτικά, ουσιαστικά και οριστικά, την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Προχθές, εμμέσως αλλά σαφώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε στο θέμα της αμοιβής των ιδιωτικών υπαλλήλων. Είχε, με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, δείξει στην κατεύθυνση ταχείας ανόδου των κατώτατων αμοιβών λέγοντας πως θα πρέπει να είναι πολλαπλάσια της ανόδου του ΑΕΠ. Το κρίσιμο όμως ήταν και παραμένει η μακρόπνοη και συνεχής βελτίωση των εισοδημάτων των μισθωτών. Είναι εύκολο να συμφωνήσουμε ότι αυτό δεν πρόκειται –επειδή, πολύ απλά, δεν μπορεί– να το διασφαλίσει καμία κυβέρνηση.

«Μαγική αύξηση αποδοχών με “ένα νόμο και ένα άρθρο” δεν υπάρχει σε μια μίζερη οικονομία», απάντησε στους χειροκροτητές που επιστράτευσε ο πρωθυπουργός για να επικοινωνήσει την απόφασή «Του» για μια πράγματι εντυπωσιακή αύξηση των κατώτατων ορίων. Ο κ. Τσίπρας βλέπει μπροστά «Του» μόνον κάλπες. Τι θα συμβεί από εκεί και πέρα, στην πραγματική οικονομία, δεν τον πολυνοιάζει.

Αν ο κ. Τσίπρας είναι «δυνατός» επειδή χειρίζεται την εξουσία με εκ του αποτελέσματος ανεύθυνο τρόπο, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται –και δεν είναι η πρώτη φορά– ρεαλιστής, μετρημένος και σταθερός στις απόψεις του. «Για να υπάρχει πραγματική, βιώσιμη και διαρκής αύξηση των αποδοχών ένας τρόπος υπάρχει: αλλαγή του μείγματος πολιτικής με μείωση φόρων και εισφορών, ώστε να αυξηθεί τελικά το διαθέσιμο εισόδημα, το καθαρό ποσό που μένει στην τσέπη των εργαζομένων».

Δείτε το πρακτικά. Αν κόψουμε πέντε μονάδες από τις υποχρεωτικές κρατήσεις θα βελτιωθούν ισόποσα όλοι οι μισθοί. Αν σε αυτό προσθέσουμε μια αύξηση άλλων πέντε μονάδων εξίσου, θα βελτιωθούν όλες οι αμοιβές και όχι μόνον οι κατώτατες επειδή η οικονομία, σε μικρό χρονικό διάστημα, θα εξαπλώσει σταδιακά την αύξηση. Αυτή είναι η σωστή μέθοδος: πρώτα η ανάπτυξη, μετά η διανομή των εισοδημάτων και των κερδών.

Ο κ. Τσίπρας θέλει όμως την άμεση ανταμοιβή «Του» στην κάλπη. Δεν τον νοιάζει ο πνιγμός που θα προκαλέσει στο ταμείο των επιχειρήσεων. Εξάλλου, η ανεργία που αναντίρρητα θα ακολουθήσει, δεν θα καταγραφεί παρά μόνον μετά τις εκλογές. Οπερ έδει δείξαι!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή