Ηρωες της τραχιάς, αληθινής ζωής

Ηρωες της τραχιάς, αληθινής ζωής

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Ο Γιάννης Μπεχράκης, o Eλληνας φωτορεπόρτερ και επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στη χώρα μας, που έφυγε από τη ζωή, στη διάρκεια της καριέρας του είχε καλύψει πολεμικές συγκρούσεις ανά τον κόσμο, την προσφυγική κρίση που βιώνει και η Ελλάδα, καθώς και μεγάλα πολιτικά, αθλητικά και κοινωνικά γεγονότα.

Η Παναγιώτα Σιμιτζή, η πρωταγωνίστρια της ταινίας «Η δουλειά της» που προβάλλεται τώρα στους κινηματογράφους (σκηνοθεσία Νίκου Λαμπό), είναι μια 40άρα σχεδόν αγράμματη νοικοκυρά και μητέρα δύο παιδιών. Oταν ο άνδρας της μείνει άνεργος, θα αναζητήσει δουλειά και θα προσληφθεί ως καθαρίστρια σε μεγάλο εμπορικό κέντρο. Οι εργασιακές συνθήκες είναι απαιτητικές και αποτυπώνουν εν πολλοίς και τα παράθυρα εκμετάλλευσης που αφήνουν η ανασφάλεια και η ανέχεια εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, η Παναγιώτα θα κάνει τα πάντα για να σταθεί στα πόδια της.

Το κοινό που έχουν ο Γιάννης Μπεχράκης και η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, η οποία ερμηνεύει εκπληκτικά την Παναγιώτα Σιμιτζή, είναι το βλέμμα με το οποίο αποτυπώνουν τους χαρακτήρες τους, τα πλάνα τους. «Στην Ειδομένη τον χειμώνα του 2015, είδα έναν πατέρα που κουβαλούσε μέσα στη βροχή, για πολλά χιλιόμετρα, την κόρη του. Φορούσε μια αυτοσχέδια κάπα από σκουπιδοσακούλες για να προστατεύεται από τη βροχή. Και κάποια στιγμή, πηγαίνοντας προς αυτό που πίστευε ότι ήταν η ελευθερία και η λύτρωση, έσφιξε την κόρη του δυνατά στην αγκαλιά του και τη φίλησε. Οταν τον είδα να περπατά στη μέση του δρόμου έτσι με μια δύναμη και μια αγάπη, μου φάνηκε τεράστιος, σαν σούπερ ήρωας. Κι επειδή έχω κι εγώ μια κόρη στην ηλικία της δικής του, η σκηνή αυτή με συγκλόνισε. Λέω μάλιστα πολλές φορές χαριτολογώντας ότι με αυτή τη φωτογραφία απέδειξα ότι οι σούπερ ήρωες δεν υπάρχουν μόνο στη φαντασία μας. Υπάρχουν και στη ζωή. Μπορεί να είναι ένας απλός άνθρωπος χωρίς μόρφωση, ένας φτωχός, ένας ζητιάνος, κάποιος που δεν του δίνεις ενδεχομένως καμία σημασία. Ερχεται όμως μια στιγμή που αυτός ο άνθρωπος θα κάνει μια πράξη τόσο δυνατή, που θα σε αφήσει άναυδο με την ομορφιά της», είχε αναφέρει ο Μπεχράκης τον Δεκέμβριο του 2017 στην «Κ», μιλώντας για μία από τις πιο γνωστές φωτογραφίες του για το προσφυγικό, έναν πατέρα που μαζί με την κόρη του οδεύει προς τα σύνορα και το όνειρο της Ευρώπης.

Η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου ερμηνεύει τη 40άρα καθαρίστρια με τα βλέμματα, τις σιωπές, τη στάση του σώματος. Μας δείχνει ένα αληθινό πρόσωπο, μια ηρωίδα της διπλανής πόρτας, που με το εσωστρεφές βλέμμα της, το χαμηλόφωνο χαμόγελό της, μας αφήνει άναυδους με τον αγώνα για την επιβίωση.

Ηρωικές μορφές, που στο βλέμμα τους απεικονίζονται η αισιοδοξία, η δυσκολία, το όνειρο, η απογοήτευση, ο πόνος, η αγάπη. Η αληθινή ζωή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή