Το σκάνδαλο Μάικλ Τζάκσον

2' 16" χρόνος ανάγνωσης

Προβλήθηκε στο αμερικανικό δίκτυο ΗΒΟ το αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ για τη σεξουαλική κακοποίηση δύο αγοριών από τον (αείμνηστο πλέον) Μάικλ Τζάκσον και η συζήτηση έχει πάρει φωτιά διεθνώς (δείτε και σχετικό θέμα στη σελ. 15 της σημερινής «Κ»).

Το ντοκιμαντέρ δεν είναι προϊόν ερευνητικού ρεπορτάζ. Παρακολουθεί απλώς τις αφηγήσεις δύο –ενήλικων σήμερα– ανθρώπων που όταν ήταν παιδιά μπήκαν στον στενό κύκλο του διάσημου μουσικού με τις ευλογίες των μητέρων τους.

Οσοι έχουν παρακολουθήσει την ταινία σοκάρονται από το γεγονός ότι, συχνά, οι μητέρες των αγοριών φιλοξενούνταν σε δικό τους δωμάτιο στο περίφημο «παλάτι» του Τζάκσον, τη στιγμή που ήξεραν ότι τα παιδιά τους θα διανυκτέρευαν στο ίδιο δωμάτιο με τον μουσικό.

Ηταν τέτοια η αφέλεια και η τύφλωσή τους; Φανταστείτε, εφόσον ευσταθούν οι αφηγήσεις των δύο ανδρών σήμερα, δύο παιδιά, να τα παίρνει από το χέρι η μάνα τους και να τα παραδίδει στον ασελγό τους – ο οποίος λατρεύεται ως θεός σε όλο τον πλανήτη. «Το σίγουρο είναι ότι ως μάνα τα έκανα θάλασσα», ομολογεί μπροστά στην κάμερα η μητέρα του ενός παιδιού.

Και οι δύο άνδρες ομολογούν μπροστά στον φακό ότι δεν υπήρξε βία. Ολα έγιναν μέσα σε ένα τελείως διεστραμμένο πλαίσιο εμπιστοσύνης και τρυφερότητας – μονάχα που ένα 10χρονο αγόρι αδυνατεί να αξιολογήσει τι ακριβώς του συμβαίνει εκείνη τη στιγμή, όσο αλλόκοτο κι αν του φαίνεται. Μάλλον «ευλογημένα» ένιωθαν τα ίδια.

Στη συνέχεια, όμως, μεγαλώνοντας, εκδήλωσαν γνήσια συμπτώματα μετατραυματικού άγχους χωρίς να ξέρουν ακριβώς γιατί. Οταν κατάλαβαν, απλώς κράτησαν τα στόματά τους κλειστά. Ο ένας από τους δύο αποφάσισε να μιλήσει δημόσια όταν έγινε πατέρας και είδε από πρώτο χέρι τι σημαίνει να είναι κάποιος παιδί και πόσο τερατώδες είναι να κάνει κάποιος κάτι τέτοιο σε ένα παιδί. Κατά κανόνα, όταν κάποιος γίνεται γονιός, δέχεται μια επιδρομή από μνήμες της δικής του παιδικής ηλικίας – θυμάται, με άλλα λόγια, πώς ήταν ο ίδιος παιδί. Και τότε συνειδητοποιεί, σωματικά σχεδόν, το βάθος της βίας που υπέστη κάποτε.

Οι κληρονόμοι και οι διαχειριστές της αμύθητης περιουσίας του Τζάκσον έχουν ήδη καταθέσει αγωγές κατά του ΗΒΟ, κάτι όμως που, όπως λένε οι ιθύνοντες του καναλιού, το είχαν προβλέψει και είναι νομικά απόλυτα προετοιμασμένοι. Την ίδια στιγμή, το ραδιόφωνο του BBC φέρεται, κατά τους Sunday Times, να έδωσε οδηγία στους παραγωγούς του να μη μεταδίδουν τραγούδια του Τζάκσον (το BBC το διέψευσε μετά, αν και όχι επίσημα).

Τι ειρωνεία όμως: από τη μακροκλίμακα ενός παγκόσμιου θρύλου της ποπ έως τη μικροκλίμακα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, δύο παρεμφερή (και ειδεχθή) εγκλήματα έγιναν αντικείμενο συζήτησης μέσα στην ίδια εβδομάδα. Στη δεύτερη περίπτωση, πολλοί κρυφτήκαμε πίσω από μια αμήχανη σιωπή ή επικεντρωθήκαμε αποκλειστικά σχεδόν στην ορολογία της δικονομίας ή στις μεθοδεύσεις του κίτρινου Τύπου, παραμερίζοντας την ουσία. Η γνωστή ελληνική υποκρισία: αρκεί να μη συμβεί στο δικό μου παιδί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT