Διαρκές «μπούλινγκ» της Τουρκίας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Εντείνει το «μπούλινγκ» κατά της Ελλάδας ο Ερντογάν, καθώς στην Αθήνα η συνηθισμένη ερμηνεία είναι ότι πρόκειται για επίδειξη εθνικισμού (και ισχύος) για εσωτερική κατανάλωση, ενόψει των δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στη γειτονική χώρα. Προφανώς είναι πάγια ερμηνεία για να καθησυχάζει τους Ελληνες πολίτες, αλλά όχι και ιδιαίτερα σωστή κρίνοντας από το γεγονός ότι η Αγκυρα εφαρμόζει τακτική εκφοβισμού εις βάρος της Ελλάδας, είτε έχει μπροστά της εκλογές είτε όχι. Μπορεί να ερμηνεύεται ως επίδειξη θρησκευτικού πατριωτισμού για εσωτερική κατανάλωση η απειλή του Ταγίπ Ερντογάν ότι το μακρύ χέρι της Τουρκίας θα τιμωρήσει τον μακελάρη της μακρινής Νέας Ζηλανδίας αν δεν το κάνει η νεοζηλανδική κυβέρνηση (προκαλώντας και την οργισμένη αντίδραση της Νεοζηλανδής πρωθυπουργού), αλλά η περίπτωση της Ελλάδας είναι πολύ διαφορετική.

Η Ελλάδα βρίσκεται δίπλα στην Τουρκία και αποτελεί στόχο ή θύμα συστηματικού «μπούλινγκ» από τις τουρκικές κυβερνήσεις και ιδιαίτερα από το καθεστώς Ερντογάν τα τελευταία δυο – τρία χρόνια. Αυτό γίνεται από το 1950 και μετά, αρχικά με αφορμή το Κυπριακό και θύματα τους Ελληνες της Κωνσταντινούπολης, μετά την ίδια την Κύπρο, με την εισβολή το 1974, στη συνέχεια μέσω διαρκών προκλήσεων στο Αιγαίο και σχετικά πρόσφατα προστέθηκε η διεκδίκηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, στις οποίες Ελλάδα και Κύπρος έχουν νόμιμα δικαιώματα εκμετάλλευσης. Είναι σαφές λοιπόν ότι το «μπούλινγκ» που ασκεί η Τουρκία στην Ελλάδα δεν αποσκοπεί, δυστυχώς, στην εσωτερική κατανάλωση, όπως εμείς προσπαθούμε να πείσουμε τους εαυτούς μας.

Το «μπούλινγκ» αυτό είναι μέρος της στρατηγικής της Αγκυρας, (α) για να δείξει στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο ποιος είναι το αφεντικό στην περιοχή, (β) για να ζουν «με την ουρά στα σκέλια» οι Ελληνες –και, κατά τον Ερντογάν, οι «γκιαούρηδες Eλληνες», προσδίδοντας και τόνο του ισλαμισμού που πουλάει–, (γ) για να περάσουν με την πάροδο του χρόνου ως λογικές και νόμιμες οι διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, (δ) για να καταστήσει σαφές και να γίνει δεκτό διεθνώς ότι συμμετέχει στο ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον Κατρούγκαλο στην Αττάλεια, στα παράλια της Ανατολικής Μεσογείου.

Αναμφίβολα, είναι σωστή κίνηση η συμμετοχή της Ελλάδας στη συμφωνία με το Ισραήλ και την Κύπρο και υπό την αιγίδα των ΗΠΑ για την κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει αέριο από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο στην Ιταλία και στην Ευρώπη. Είναι όμως μεγάλο λάθος να νομίζουμε ότι λύνουμε το πρόβλημα του τουρκικού «μπούλινγκ» και της πραγματικής απειλής που συνεπάγεται, επειδή πλέον βρισκόμαστε υπό τη σκέπη του Ισραήλ ή των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό δεν ισχύει, καθώς κάθε χώρα έχει δικά της συμφέροντα και οι καιροί αλλάζουν αενάως. Για να μην είναι μόνιμα «με την ουρά στα σκέλια» η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, χρειάζεται πλήρη αναδιοργάνωση και κατά το δυνατόν ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της. Δίχως να προκαλεί…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT