80 χρoνια πριν… 29-5-1939

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΟΦΡΑΔΑ ΗΜΕΡΑ: Συμπληρούνται σήμερον 486 έτη, πλησιάζει σχεδόν ημίσεια χιλιετηρίς, από της αποφράδος 29ης Μαΐου, της πτώσεως του Βυζαντίου [φωτ. Αγία Σοφία]. Η σκέψις του ελληνικού λαού δεν στρέφεται την στιγμήν αυτήν προς την Βασιλίδα με αισθήματα άλλα παρά με βαθείαν ευλάβειαν προς τον ηρωισμόν του τελευταίου των Κωνσταντίνων. Είναι ένας ηρωισμός ο οποίος ίσταται υπεράνω των ανθρωπίνων […].

ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ: Αι κινεζικαί δυνάμεις εις όλα τα πολεμικά μέτωπα προβάλλουν ισχυράν αντίστασιν συνεπεία της οποίας τα ιαπωνικά στρατεύματα αδυνατούν να ενεργήσουν επιχειρήσεις ευρείας εκτάσεως. Συγχρόνως το διάγγελμα του στρατάρχου Τσαγκ Κάι Σεκ, [φωτ.] διανεμηθέν κρυφίως […], έσχεν ως αποτέλεσμα την εξύψωσιν του εθνικού κινεζικού φρονήματος και την έντασιν της δράσεως των ατάκτων […].

ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ: Κατά πληροφορίας εκ Ρώμης, ο υφυπουργός Στρατιωτικών Παρτάνι, ομιλών περί της στρατιωτικής ισχύος της Ιταλίας, είπεν ότι αύτη συντόμως θα είναι εις θέσιν να τετραπλασιάση την παραγωγήν της πολεμικού υλικού. […] Εβεβαίωσεν επίσης, ότι η εν ειρήνη δύναμις του ιταλικού στρατού φθάνει το εν εκατομμύριον ανδρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή