ΑΠΟΨΕΙΣ

Νέος ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές

Μπορούν να γίνουν πολλά σχόλια σχετικά με την παρουσίαση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών από τον Αλ. Τσίπρα. Από το γεγονός ότι το Μέγαρο Μουσικής έχει περιέλθει στη σχεδόν αποκλειστική χρήση για κομματικές συνάξεις της κυβέρνησης, έως το περιεχόμενο του προγράμματος που ήταν γεμάτο εξωπραγματικές υποσχέσεις-μπαρούφες ανάλογες του θρυλικού της Θεσσαλονίκης το φθινόπωρο του 2014. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι θεωρούν πως μπορούν να κοροϊδεύουν πολλούς και για πάντα, ανατρέποντας τη γνωστή άποψη του Αβραάμ Λίνκολν περί του αντιθέτου.

Τη συγκεκριμένη βραδιά, όμως, τη γενική προσοχή έκλεψε το σκηνικό που έστησε και το θέαμα που πρόσφερε ο αρχηγός, απευθυνόμενος άμεσα σε ένα κομματικό ακροατήριο που έδωσε το «παρών», μέσω της τηλεόρασης στο πανελλήνιο, προσφέροντας ταυτόχρονα την ευκαιρία στα συριζαϊκά αστέρια της ΕΡΤ να κορυφώσουν τον αυτοεξευτελισμό τους. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, θα μπορούσε να αντιτείνει κάποιος, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι όταν πρόκειται για τη δημόσια τηλεόραση. Και για όποιον υποστηρίξει ότι κάπως έτσι λειτουργούσε η ΕΡΤ στο παρελθόν, η αλήθεια είναι ότι ποτέ πριν από τη σημερινή κυβέρνηση δεν είχε χρησιμοποιηθεί τόσο αναίσχυντα ως όργανο προπαγάνδας. Τελεία και παύλα. Στο Μέγαρο Μουσικής, λοιπόν, τις προάλλες, ο Αλ. Τσίπρας φρόντισε να πλαισιωθεί από μία εξάδα προσώπων –τρεις από κάθε πλευρά του– αποσκοπώντας να στείλει κάποια μηνύματα. Αλλα δήθεν και άλλα πραγματικά. Τα πραγματικά μηνύματα είναι α) ότι οι Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Τζανακόπουλος, Χαρίτσης, Ξενογιαννακοπούλου, Ηλιόπουλος είναι αυτοί (και μερικοί άλλοι, π.χ. Κρέτσος) στους οποίους θα στηριχθούν ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, αρχίζοντας όμως από τώρα, β) ότι ουσιαστικά μπαίνουν στην άκρη οι παλιοί κομματικοί του 4% τύπου Βούτση, Βίτσα, Δρίτσα, Μπαλάφα και οι απανταχού «Μπανιάδες», όπως και οι πρώην πασόκοι τύπου Κουρουμπλή, γ) ότι το νέο κόμμα που θα προκύψει μετά τις εκλογές, θα λέγεται μεν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ελάχιστη σχέση θα έχει με το σημερινό κόμμα, καθώς τα βασικά στελέχη του θα προέρχονται από πρόσωπα της ηλικιακής τάξης του Αλ. Τσίπρα που αναδείχθηκαν στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας.

Το δήθεν μήνυμα της ίδιας σύναξης είναι ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι αρχηγικό κόμμα και αυτή ήταν η έννοια του σκηνικού που στήθηκε. Στην πραγματικότητα θα πρόκειται για εντελώς προσωπικό κόμμα του Αλ. Τσίπρα που από τη μία πλευρά θα επιχειρεί να αποστασιοποιείται από τη Ριζοσπαστική Αριστερά και να κινείται προς τη Σοσιαλδημοκρατία, από την άλλη θα χρησιμοποιεί τις δοκιμασμένες πεζοδρομιακές και διχαστικές μεθόδους όταν απαιτείται. Το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι τι θα γίνει με τους Παπάδες, Σπίρτζηδες, Κατρούγκαλους, Σκουρλέτηδες, τις Δούρου και τους λοιπούς που επιμελώς ο Αλ. Τσίπρας «έκρυψε» την περασμένη Παρασκευή. Αυτοί μάλλον θα συνεχίσουν να υπάρχουν σε ρόλους που θα τους δοθούν, εκτός και αν στο μεταξύ φανερωθούν κάποιοι… σκελετοί. Τέλος, εκείνοι που θα εξαφανιστούν –και εκ των πραγμάτων– θα είναι οι πρόσφατοι «γεφυροποιοί». Γι’ αυτούς δεν υπάρχει μέλλον.
Ολα αυτά βεβαίως με τον νέο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση…