ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι τεμπέληδες της δημοκρατίας

H Νέα Υόρκη έχει ουρανοξύστες. Δεν έχει όμως μελτέμια. Το ίδιο ισχύει και για τη Φρανκφούρτη. Απόδειξη ότι το μελτέμι φύεται μόνον όπου δεν το εμποδίζουν οι ουρανοξύστες. Θα μου πείτε ότι το μελτέμι δεν είναι φυτό για να φύεται. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Και το περίφημο δάσος του Ελληνικού δεν φυόταν, όμως ήταν δάσος. Αν και το μελτέμι μάλλον εντάσσεται στην προστασία της αρχαιολογικής φυσιογνωμίας του πρώην αεροδρομίου. Το μελτέμι είναι λέξη τουρκική. Η ελληνική λέξη είναι η «ετησία», οι «ετήσιες πνοές», που αναφέρει ο Ηρόδοτος, που γεννιούνται στα δάση της Κριμαίας και διασχίζοντας τον Ελλήσποντο ξεχύνονται στο Αιγαίο. Λόγω της σχέσης του με τα δάση της Κριμαίας, το μελτέμι μπορεί να θεωρηθεί και μέρος της χλωρίδας του Ελληνικού; Συμφωνώ. Το παρατράβηξα. Αυτό όμως που σας φαίνεται τραβηγμένο ο κ. Βελόπουλος το θεωρεί απολύτως λογικό. Αυτό βρήκε, αυτό πέταξε. Σιγά μην καθόταν να ψάξει σοβαρότερο επιχείρημα για να υπερασπιστεί τις αντιρρήσεις του για το έργο του Ελληνικού. Αν θέλεις να τελειώνει γρήγορα η δουλειά σου, καλύτερα να την αναθέσεις σε έναν τεμπέλη. Θα βιαστεί να ξεμπερδεύει.

Η πολιτική του λαϊκισμού έχει αυτό το πλεονέκτημα. Δεν χρειάζεται να κοπιάσεις για να τη στηρίξεις. Αρκεί να σου πουν ότι πιάνεις πουλιά στον αέρα και να την έχεις στήσει στο κατάλληλο πέρασμα. Περνάει μια «δημιουργική ασάφεια», ας πούμε, την αρπάζεις και την ξεπουπουλιάζεις. «Κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλον τον λαό», φώναζε προχθές ευάριθμο δείγμα του «λαού» στους δρόμους της Αθήνας. Ρυθμός μακρόσυρτος, επαναλαμβανόμενος σε τακτά διαστήματα. Σαν να τον βαριούνταν και οι ίδιοι. Και γιατί να μην τον έχουν βαρεθεί; Πόσα χρόνια τώρα επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια; Οπου η δεκαετία του εβδομήντα συναντάει το 2019. Συνθήματα και αιτήματα που βγαίνουν από τη μηχανή του χρόνου. Τόσες δεκαετίες τώρα δεν έχουν κάνει τον κόπο να επινοήσουν ένα καινούργιο σύνθημα, να φρεσκάρουν λίγο την πρόζα τους.

Ο λαϊκισμός είναι για τους τεμπέληδες της δημοκρατίας. Ο Μπόρις Τζόνσον δεν μπορεί να περιγράψει πώς θα είναι η χώρα του μετά την άτακτη έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ας βγούμε και μετά βλέπουμε. Σας θυμίζει κάτι; Ευτυχώς, η Ελλάδα είναι μικρή. Οταν οι δικοί μας, το 2015, ανακάλυψαν το μέγεθος του κόσμου γύρω τους, φοβήθηκαν και υποκλίθηκαν. Μέχρι τότε δεν το ήξεραν; Μα, εδώ ο τέως πρωθυπουργός δεν είχε καν μάθει αγγλικά. Και πήγαινε στις συναντήσεις κορυφής χωρίς καν ένα χαρτί στα χέρια του, για να ξέρει τι θα πει. Βαριόταν την προετοιμασία. Ο λαϊκισμός στηρίζεται στον μύθο του τεμπέλη Ελληνα, που επιβιώνει με την ανεμελιά του. Ο λαϊκισμός περιφρονεί τον λαό που υποτίθεται πως αγκαλιάζει.