Οι βάρβαροι της δημοκρατίας

Οι βάρβαροι της δημοκρατίας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές τους, με την πολεμική τους κόμμωση, κράδαιναν τα όπλα τους και φώναζαν τα συνθήματά τους. Συνθήματα ή τελετουργικά ξόρκια, δοκιμασμένα στους αγώνες τόσων χρόνων, αυτά που κάποτε σκόρπιζαν τρόμο στον εχθρό. Τους είδαμε τις προάλλες με τα κοντάρια τους να απειλούν όποιον τολμήσει να αγγίξει το ιερό τους τοτέμ, το πανεπιστημιακό άσυλο. Είναι βέβαιο πως θα τους ξαναδούμε και τις επόμενες ημέρες, κι ας τους τραβάει ο Αύγουστος απ’ το μανίκι για να πάνε όλοι μαζί στις παραλίες της Ικαρίας. Είναι η κατάργηση του ασύλου, που θα ψηφισθεί εντός των ημερών στη Βουλή, είναι και η αποφυλάκιση του Κορκονέα. Η Αστυνομία, οι δυνάμεις του εχθρού, λέει, ενισχύονται για να αντιμετωπίσουν νέες, ακόμη πιο ορμητικές επιθέσεις. Σαν να έχουν βγει από ταινία. Κάποιες φυλές βαρβάρων παλεύουν για την επιβίωσή τους χωρίς να ξέρουν πως είναι καταδικασμένες να αφανιστούν. Δεν εννοώ ότι η κατάργηση του ασύλου θα αφανίσει τις κινητοποιήσεις, τις διαμαρτυρίες, ακόμη και την άσκηση βίας. Στη δημοκρατία ακόμη και ο δρόμος έχει τα δικαιώματά του. Αλλο όμως να διαμαρτύρεσαι για να διεκδικείς και άλλο να πιστεύεις ότι είναι δημοκρατικό σου δικαίωμα να σπας, να καταστρέφεις και να καις διότι αυτός είναι ο ρόλος σου. Δεκαετίες τώρα οι φυλές των βαρβάρων που κατοικούσαν στο Πολυτεχνείο αντιμετωπίζονταν σαν φυσιολογικό φαινόμενο από την πολιτεία. Κανείς δεν τολμούσε να τους πειράξει για να μην εξαγριωθούν και να αποφύγουμε τα χειρότερα. Τα χειρότερα τα ζήσαμε το 2008, όταν κάηκε η Αθήνα και καταλύθηκε η δημοκρατία. Τα ζήσαμε και το 2011 με τη δολοφονία της Μαρφίν.

Η πολιτεία τούς φοβόταν. Είτε λόγω ενοχών είτε λόγω διαπλοκής με τις φυλές τους. Ο φόβος της πολιτείας είχε διαποτίσει και την κοινωνία. Σιγά μην μπλέξει μαζί τους ο μικρομαγαζάτορας, όταν ξέρει ότι κανείς δεν πρόκειται να τον προστατεύσει. Θα κατεβάσει τα ρολά και θα κουρνιάσει για να μην δει τίποτε. Τόσα χρόνια οι φυλές των βαρβάρων επέβαλαν τους όρους του παιχνιδιού επειδή απέναντί τους είχαν φοβισμένους δημόσιους λειτουργούς και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους. Από τον υπουργό και τον πρύτανη ως τον αστυνομικό διευθυντή. Ολοι υποκλίνονταν απέναντι στον φόβο του κουκουλοφόρου. Η κατάργηση του ασύλου, εκτός από το άμεσο πρακτικό αντίκρισμα, έχει και μια ισχυρή συμβολική σημασία. Οι φυλές των βαρβάρων θα ηττηθούν μόνον αν η πολιτεία αποδείξει ότι δεν τις φοβάται, μόνον όταν αντιληφθούν ότι αυτές είναι που πρέπει να φοβούνται την πολιτεία.

Η αλλαγή δεν είναι απλώς πολιτική. Αλλάζει ο δημοκρατικός πολιτισμός μας. Ο,τι θεωρούσαμε δεδομένο δεκαετίες τώρα, δεν είναι πια δεδομένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή