Ξορκίζοντας τους followers

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν θέλουμε followers, θέλουμε μέλη που να έχουν μια ουσιαστική σχέση με την πολιτική και να συνδιαμορφώνουν τα πράγματα», είπε στις αρχές της εβδομάδας ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, με μια οσμή αριστερού ελιτισμού του παλαιού, μικρού, αλλά «πεφωτισμένου» Συνασπισμού, που μπορεί να μην ήταν κόμμα εξουσίας, αλλά είχε «το καλύτερο πολιτικό προσωπικό», όπως είχε ειπωθεί κάποτε από στέλεχός του.

Δύο 24ωρα μετά, ο Αλέξης Τσίπρας τού «απάντησε» με τον δικό του τρόπο. Αρτι αφιχθείς από τις διακοπές του, επέλεξε να κάνει την πρώτη πολιτική παρέμβαση της «νέας σεζόν» στο Facebook, όπου ο πρώην πρωθυπουργός έχει σχεδόν μισό εκατομμύριο followers. Η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πήρε πάνω από 5.000 likes και είχε σχεδόν 600 κοινοποιήσεις. Οι δύο διαφορετικές προσεγγίσεις, η «παλιά» του κ. Σκουρλέτη και η πιο «σύγχρονη» του κ. Τσίπρα, είναι ακόμη στην Ελλάδα σε «αθέατο πόλεμο». Υπό αυτό το πρίσμα, ο Πάνος Σκουρλέτης, ηθελημένα ή μη, με τη φράση του άνοιξε ένα πολύ σημαντικό θέμα που δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διαπερνά οριζόντια τον δημόσιο βίο της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της δημοσιογραφίας.

Ποια είναι τελικά η σωστή «σχέση» ενός πολιτικού κόμματος αλλά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης στον τρόπο που αντιμετωπίζουν το «χάος του Διαδικτύου»; Το πολεμάς, το βάζεις απέναντι ή κολυμπάς στον ωκεανό του προσπαθώντας να μην σε φάνε οι καρχαρίες; Σαφής απάντηση δεν υπάρχει.

Οι στατιστικές λένε, πάντως, πως η Ν.Δ. στις πρόσφατες εκλογές κέρδισε και τη μάχη του Διαδικτύου, παίρνοντας ώθηση προς την εξουσία και από τα social media, που πλέον παίζουν ολοένα πιο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Το ερώτημα, με ακόμα πιο επιτακτικό τρόπο, πρέπει να απαντήσει η δημοσιογραφία. Τα παραδοσιακά μέσα χάνουν επιρροή, που παίρνουν διαρκώς followers και influencers.

Η απάντηση βρίσκεται μάλλον στη μεσότητα. Οσο πιο γρήγορα βρεθεί η σωστή δοσολογία μεταξύ αυτών των δύο τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος και για την «ουσιαστική σχέση με την πολιτική», που ορθώς έθιξε ο Πάνος Σκουρλέτης, καθώς και για τη θεσμική δημοσιογραφία, που δεν πρέπει να εγκαταλείψει τη μάχη απέναντι στον ωκεανό του Διαδικτύου. Το «σνομπάρισμα» της διαδικτυακής πραγματικότητας, όπως αποτυπώθηκε στην αποστροφή Σκουρλέτη, οδηγεί σε βέβαιη ήττα: και της πολιτικής και του ορθολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή