Τα αδέσποτα και οι κορμοράνοι

Τα αδέσποτα και οι κορμοράνοι

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα είδαμε τα γελάκια των συναδέλφων μας όταν, προς το τέλος της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τον λόγο πήρε η δημοσιογράφος Σταματίνα Σταματάκου, η οποία απηύθυνε ερώτηση σχετικά με την κακοποίηση των ζώων. «Στη χώρα μας, δυστυχώς, καταγράφονται υψηλά ποσοστά στις κακοποιήσεις ζώων, τα δημοτικά κυνοκομεία στην πλειονότητά τους παρουσιάζουν πολύ σοβαρά προβλήματα και η πολιτεία διαχρονικά επαφίεται στην ανιδιοτελή ιδιωτική πρωτοβουλία» είπε, ρωτώντας τον κ. Μητσοτάκη τι προτίθεται να κάνει για να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Πού ακούστηκε στη ΔΕΘ να γίνει ερώτηση στον πρωθυπουργό σχετικά με τα αδέσποτα ζώα, και μάλιστα από νεαρή συνάδελφο η οποία, αν μη τι άλλο, έπρεπε να προσπαθήσει να ενσωματωθεί με τους μεγαλύτερους και εμπειρότερους στον χώρο, απευθύνοντας ακόμη μία ερώτηση «υψηλής πολιτικής». Τα αδέσποτα και τα ζώα συντροφιάς δεν ανήκουν στο «πολιτικό ρεπορτάζ», αλλά στο λεγόμενο «ελεύθερο», αντικείμενο παραδοσιακά των πιο νέων δημοσιογράφων και δη εκείνων «με ευαισθησίες». Σε κάθε περίπτωση, τα ζωάκια δεν είναι κάτι με το οποίο πρέπει να απασχολούμε κοτζάμ πρωθυπουργό.

Το σινάφι μας πάντα κρυφογελούσε με τα θέματα που άπτονταν του περιβάλλοντος, της οικολογίας, της φιλοζωίας. Ιδίως πριν από κάποια χρόνια, οι περιβαλλοντικοί συντάκτες έδιναν μάχες για μια θέση στις σελίδες των εφημερίδων ή στα δελτία ειδήσεων. Στην καθημερινή «σύγκρουση» με τη στιβαρή, ραγδαία επικαιρότητα –την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια–, το περιβάλλον έβγαινε συνήθως ηττημένο. Ενας από τους λόγους ήταν η αντίληψη για την επιτακτικότητα των ζητημάτων. Για πολλά χρόνια, για παράδειγμα, η κλιματική αλλαγή φαινόταν πολύ μακρινή για να αφορά την τρέχουσα επικαιρότητα («πάλι για τους πάγους θα μας πεις εσύ;»). Αντίστοιχα, με συγκατάβαση αντιμετωπίζονταν και οι προτάσεις θεμάτων για την προστασία των δασών ή του αιγιαλού. «Τι πρόβλημα έχουν πάλι οι… κορμοράνοι;» ήταν το επαναλαμβανόμενο αστειάκι. Η χώρα είχε πάντα σοβαρότερα προβλήματα. Αργά, αλλά σταθερά, αυτό αλλάζει.

Για την ιστορία, ο κ. Μητσοτάκης δεν γέλασε με την ερώτηση της συναδέλφου, την πρώτη στην ιστορία της ΔΕΘ με θέμα τα αδέσποτα. «Τα περιστατικά κακοποίησης ζώων προσβάλλουν την κοινωνία μας», δήλωσε, σημειώνοντας ότι θα ακολουθήσει μια συνολική στρατηγική σε συνεργασία με το φιλοζωικό κίνημα, κατά την οποία οι δήμοι θα αναγκαστούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή