Φραγή στον «ελκυστικό προορισμό»

Φραγή στον «ελκυστικό προορισμό»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως εξελίσσεται το προσφυγικό – μεταναστευτικό αποτελεί θανάσιμη απειλή για την Ελλάδα, καθώς το αδιέξοδο του προβλήματος είναι εμφανές. Από τη μια πλευρά οι προσφυγικές ροές χρησιμοποιούνται ως εργαλείο από το καθεστώς Ερντογάν, για να ασκήσει πίεση τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα προκειμένου να εξυπηρετήσει τις πολιτικές του, αλλά και γιατί η παρουσία ενός τεράστιου αριθμού προσφύγων στην Τουρκία προκαλεί πλέον δυσαρέσκεια και αντιδράσεις στο εσωτερικό. Από την άλλη πλευρά, η χώρα μας κινδυνεύει να μεταβληθεί σε αποθήκη συνεχώς αυξανόμενων προσφύγων και μεταναστών, αφού οι περισσότεροι Ευρωπαίοι «εταίροι» αρνούνται πεισματικά να αναλάβουν μέρος του συγκεκριμένου ανθρώπινου φορτίου.

Το χειρότερο, η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη λόγω γεωγραφικής θέσης. Η κατάσταση επιδεινώθηκε αναμφίβολα εξαιτίας του καφενειακού οπορτουνισμού, της ιδεολογικής ασυναρτησίας και της παροιμιώδους ανικανότητας των Συρανέλ επί 4,5 χρόνια, σε συνδυασμό με το σέρβις που πρόσφερε στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ο Αλ. Τσίπρας στο Βερολίνο για να εξασφαλίσει ανοχή και στήριξη. Ομως, η πραγματικότητα λέει επίσης ότι τα «θαλάσσια σύνορα» δεν είναι δυνατόν να σφραγιστούν όπως τα χερσαία και τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα λόγω της εγγύτητας των ελληνικών νησιών στα τουρκικά παράλια. Η μικρή απόσταση δεν δίνει χρόνο για αναχαίτιση των προσφυγικών λέμβων, περιορίζοντας τα σκάφη του Λιμενικού και του Frontex σε διασωστικό ρόλο.

Τα πράγματα θα ξεφύγουν από κάθε έλεγχο αν ξεσπάσει νέα σύρραξη στη Μέση Ανατολή, εξέλιξη πολύ πιθανή με τη συμπεριφορά του Ντ. Τραμπ στην περιοχή. Για την Ελλάδα ο έλεγχος τείνει ήδη να χαθεί γιατί εδώ καταλήγουν, εκτός των προσφύγων, και μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Πακιστάν, τη Σομαλία, τη Βόρεια Αφρική (η Τουρκία έχει καταργήσει τη βίζα για τις χώρες του Μεγάλου Μαγκρέμπ και επιδοτεί τα αεροπορικά εισιτήρια). Το ερώτημα λοιπόν είναι τι μπορεί να κάνει η Αθήνα για να συγκρατήσει αυτά τα κύματα. Και ο ρεαλισμός λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να παύσει να είναι «ελκυστικός προορισμός» γι’ αυτές τις ροές.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των προσφύγων – μεταναστών έχει ξεπεράσει πια τις 100.000 και η χώρα αδυνατεί να απορροφήσει πολύ περισσότερους. Ο φόβος ανεξέλεγκτων και βίαιων αντιδράσεων με μεγάλες δόσεις ρατσισμού είναι πραγματικός!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT