Η στάση του Κ. Σλούκα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πιο εύκολο θα ήταν να αναφωνήσει κανείς «τιμή και δόξα στον Κ. Σλούκα», που μόνος αυτός, μεταξύ όλων των παικτών, απέφυγε να συμβάλει στην προβολή του πανό για τα 81 χρόνια από τον θάνατο του Κεμάλ Ατατούρκ. Η απόφαση για την εμφάνιση του πανό ανήκε στη διοίκηση της Φενερμπαχτσέ, η οποία για δικούς της λόγους –εθνικιστικούς ή αντιπολιτευτικούς, καθώς η περιοχή που έχει την έδρα της στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου διακρίνεται για τον «αντιερντογανισμό» της– απαίτησε προφανώς από τους παίκτες της ομάδας του μπάσκετ να το κουβαλήσουν μέσα στο γήπεδο.

Οπως και να ’ναι, θα ήταν λάθος να χαρακτηριστεί η στάση του Κ. Σλούκα «πατριωτική», «ηρωική», «αντιστασιακή», «αντιτουρκική» ή κάτι παρόμοιο. Θα τον έφερνε σε ακόμη δυσκολότερη θέση, με δεδομένο ότι η διοίκηση της ομάδας του τον κάλεσε σε απολογία και ήδη έγινε στόχος «εθνικιστών» και «Γκρίζων Λύκων». Ταυτόχρονα θα πρoσέφερε τροφή για εθνικιστικούς αλαλαγμούς στα αντίστοιχα δικά μας παιδιά. Που αμέσως έσπευσαν να αποδοκιμάσουν τον διεθνή μας επειδή προσπάθησε κάπως άτεχνα να τα μαζέψει, ξεχνώντας αυτά τα παλικάρια ότι εκείνος βρίσκεται στο «στόμα του λύκου» και σε κάθε περίπτωση παίκτης είναι, όχι πολιτικός.

Πολύ απλά, λοιπόν, ο Κ. Σλούκας επέδειξε αξιοπρεπή επαγγελματική συμπεριφορά και μπράβο του, ευρισκόμενος σε μια χώρα που δεν χάνει την ευκαιρία να προσθέσει το στοιχείο της πολιτικής και του εθνικισμού στα ομαδικά σπορ, ενώ οι υπεύθυνες διεθνείς ομοσπονδίες αγωνίζονται να τις αποστειρώσουν από τέτοια φαινόμενα. Συχνά σε αγώνες μπάσκετ τουρκικών ομάδων με ξένες, οι θεατές βαστούν τουρκικές σημαιούλες – μόλις πριν από μερικές εβδομάδες η μασκότ της Εφές περιφερόταν στο γήπεδο ανεμίζοντας τεράστια τουρκική σημαία και, μετά την τουρκική εισβολή στη Συρία, οι Τούρκοι παίκτες χαιρετούσαν στρατιωτικά σε κάθε ευκαιρία.

Με αυτή την έννοια, οι διεθνείς ομοσπονδίες των ομαδικών σπορ και ιδιαιτέρως αυτές του μπάσκετ, σε αυτή την περίπτωση, υποχρεούνται να στηρίξουν τον Κ. Σλούκα. Σε μια εποχή που τα αθλήματα έχουν διεθνοποιηθεί πλήρως –ιδιαίτερα στην Ευρώπη– και οι επαγγελματικές ομάδες είναι γεμάτες αλλοεθνείς παίκτες, η ανάμειξη της πολιτικής, του εθνικισμού και του ρατσισμού θα αποδειχθεί καταστροφική. Και οικονομικά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή