ΑΠΟΨΕΙΣ

Να μη χαθεί η πρωτοβουλία

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, είναι φανερό ότι αν η πολιτεία δεν καταφέρει να αποκαταστήσει πλήρως την τάξη στα πανεπιστήμια της χώρας, δεν θα χάσει απλώς μία μάχη, θα χάσει ολόκληρο τον πόλεμο στον χώρο της ανώτατης παιδείας και όχι μόνον. Η «απελευθέρωση» των πανεπιστημίων από την κατοχή των «μπαχαλάκηδων» που υποδύονται τους αναρχοαντιεξουσιαστές δεν περιορίζεται στην αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας τους και ακόμη περισσότερο με την εκπλήρωση του σκοπού για τον οποίο ιδρύθηκαν. Συνδέεται άμεσα και με τη στοιχειώδη επιβολή του νόμου και της τάξης σε ολόκληρες περιοχές αστικών κέντρων, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα. Η εμπειρία από επαναλαμβανόμενα γεγονότα εδώ και πολλά χρόνια το αποδεικνύει.

Η προσπάθεια ανάλυσης της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΚΚΕ, σχετικά με το γνωστό θέμα του «ασύλου» μοιάζει πλέον με χάσιμο χρόνου. Είναι σαφές ότι θέλουν να διατηρήσουν μια σημαντική πτυχή της «ελληνικής πραγματικότητας», που στον σημερινό κόσμο συνδυάζεται με την «εικονική πραγματικότητα», όπως την αντιλαμβάνονται οι ηγεσίες και τα στελέχη τους. Ισως πιστεύουν ότι έχουν κομματικά οφέλη από αυτή τη στάση, ενώ το σίγουρο είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτών –έστω αυτή η σιωπηρή και σε μεγάλο βαθμό αδιάφορη, δυστυχώς– θέλει να μπει ένα τέλος στην ασύδοτη δράση των «μπαχαλάκηδων». Το επιθυμούν ακόμη και αυτοί που ψωμίζονται, άμεσα ή έμμεσα, από το απερίγραπτο σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η σημερινή κυβέρνηση έδειξε βούληση και κατόρθωσε να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων με τις πρόσφατες ενέργειές της σε χώρους καταλήψεων, που ήταν ταυτόχρονα και άντρα βίας και ανομίας. Είναι πια υποχρεωμένη να συνεχίσει ή και να αυξήσει την πίεση πάνω σε αυτούς που «αγωνίζονται» για την πλήρη διάλυση του παντός και την επικράτηση του χάους. Είτε γιατί αυτή είναι η ιδεολογία τους είτε γιατί με αυτόν τον τρόπο καλύπτουν παράνομες κερδοφόρες επιχειρήσεις. Αν λοιπόν η κυβέρνηση κάνει πίσω και δεν σπάσει το «μπαχαλάκειο» απόστημα, ο πόλεμος θα χαθεί, τα πανεπιστήμια δεν θα συνέλθουν ποτέ (ούτε το σύστημα θα βελτιωθεί), οι μεγάλες πόλεις θα συνεχίσουν να κινδυνεύουν από οργανωμένους βανδαλισμούς.