Το μετα-ΠΑΣΟΚ είναι εδώ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει περάσει ένα τέταρτο αιώνα από το 1994, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου βεβαίωνε το εκστασιασμένο συνεδριακό πλήθος πως «το ΠΑΣΟΚ δεν γεννήθηκε για να αποτελέσει διάττοντα αστέρα στα δημόσια πράγματα» και πως «ούτε χαρίζεται, ούτε κληρονομείται, ούτε τεμαχίζεται σε τιμάρια». Για την ιστορία και την πολιτική, ένα τέταρτο του αιώνα είναι πολύς χρόνος, ικανός να διαψεύσει προφητείες και αφορισμούς. Το ΠΑΣΟΚ και τεμαχίστηκε σε κομματίδια και τιμάρια, και κληρονομήθηκε: τα μαγικά ονόματα Παπανδρέου και Γεννηματάς όρισαν κληρονομικώ δικαίω τη μοίρα του, όχι η καθαυτό ισχύς των επιγόνων. Σχεδόν χαριστικά.

Πεφταστέρι δεν υπήρξε πάντως το ΠΑΣΟΚ. Το στίγμα του φαίνεται ακόμη στον κομματικό ουρανό. Είναι όμως θολό, ημιεσβεσμένο. Ούτε φωτίζει, ούτε ζεσταίνει, ούτε γοητεύει. Βρίσκεται πια στον χώρο τού «μετά». Μολαταύτα, στη μικροήπειρο του ΚΙΝΑΛ είναι το μόνο κόμμα με οπαδούς και κυρίως με κάποια υπολείμματα μηχανισμών. Από τους υπόλοιπους συμπράξαντες, ένας είχε ουσιαστική υπόσταση, το Ποτάμι, αποσύρθηκε όμως νωρίς (και με το δίκιο του) από το εγχείρημα και προχθές αποφάσισε φρόνιμα να αναστείλει τη δράση του. Αυτό που απέμεινε είναι ένα ΚΙΝΑΛ απορροφημένο από το ΠΑΣΟΚ. Εντούτοις, το προχθεσινό συνέδριο, «παρωδία» ή όχι, αποφάσισε να πάει ανάποδα σε ό,τι όντως συμβαίνει και να κηρύξει την απορρόφηση του ΠΑΣΟΚ από το ΚΙΝΑΛ, προκρίνοντας για το πράσινο κόμμα μια παράδοξη μεταΰπαρξη – ή νεκροφάνεια. Η εξήγηση, μια κάποια εξήγηση, δόθηκε από την πρόεδρο των δύο σχηματισμών, την κ. Φώφη Γεννηματά: «Μόνο ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής, μια πραγματική κυβερνώσα Αριστερά μπορεί να πετύχει την αναγέννηση της χώρας». Η Γραμματική θα μπορούσε να διαμαρτυρηθεί, παρατηρώντας ότι το «κυβερνώσα» σημαίνει «αυτή που κυβερνά» και όχι «αυτή που είναι στ’ αλήθεια ικανή να κυβερνήσει» (έτσι το εννοεί η κ. Γεννηματά, υποδεικνύοντας σαν «μη κυβερνώσα Αριστερά» τον ΣΥΡΙΖΑ). Η Πολιτική όμως θα την αποστόμωνε, επικαλούμενη την πανδαμάτειρα βούλησή της. Επικουρικά, ίσως επιστράτευε και τον Σωσσύρ, ειδικά τον «νόμο» του περί αυθαιρεσίας στη σύνδεση σημαίνοντος και σημαινομένου.

Η αυθαιρεσία ήταν άλλωστε το πραγματικό θέμα του έκτακτου συνεδρίου, από κοινού με την έλλειψη καθαρής στρατηγικής που να διαφοροποιεί το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ από τη Ν.Δ. Η συζήτηση όμως των θεμάτων αυτών αναβλήθηκε για το κανονικό συνέδριο του 2021. Προφανώς με την προσδοκία ότι η Μεγάλη Επέτειος δεν θα συμβάλει μόνο στην αναγέννηση της χώρας, αλλά και του ΚΙΝΑΛ. Δηλαδή του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή