Σε δέκα χρόνια πάλι

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εννιά μέρες όλες όλες πέρασαν από την ψήφιση του νέου Συντάγματος και το θέμα εξαφανίστηκε από την επικαιρότητα. Το πήραμε απόφαση ότι σε 10 χρόνια θα μπορέσουμε να δούμε αν θα ακολουθήσουμε τον επιτυχή δρόμο της Φινλανδίας ή και της Κύπρου στην Παιδεία ή αν θα μείνουμε με τη νομοθεσία που χάραξε η χούντα. Σε 10 χρόνια θα μπορούμε να αποφασίσουμε αν θέλουμε να σταματήσει η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, πολλοί από τους οποίους διορίστηκαν για τις ανάγκες όχι του κράτους, αλλά του κόμματος.

Σε 10 χρόνια θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε συνταγματικά την κλιματική αλλαγή, το τέλμα της Δικαιοσύνης, τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλα.

Σύμφωνα με τον συνταγματολόγο και υπουργό Επικρατείας κ.  Γ. Γεραπετρίτη, η αναθεώρηση του Συντάγματος, «για να μη χαθεί ξανά η ευκαιρία, θα πρέπει να αναμετρηθεί με τις τέσσερις κύριες παθογένειες της μεταπολίτευσης: το έλλειμμα θεσμικών αντιβάρων, τη μη κανονικότητα στη λειτουργία των θεσμών, την αναξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης». Ο κ. Γεραπετρίτης ήταν ένας από τους έξι που με πρωτοβουλία του Στέφανου Μάνου και μετά  εργασία 9 μηνών δημοσίευσαν αυτό που αποκάλεσα «το Σύνταγμα των ονείρων μας» («Κ» 22/6/16). Σήμερα ο κ. Γεραπετρίτης συνομολογεί de facto ότι «χάθηκε η ευκαιρία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι το Σύνταγμα που ψηφίστηκε ήταν προϊόν διακομματικής συναίνεσης. Καθόρισε έτσι τα όρια της διακομματικής συναίνεσης. Εκανε σαφές ότι δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε αυτή τη χώρα παρά μόνο σε δευτερεύοντα ή διαδικαστικά θέματα. Στα βασικά ο διχασμός συνεχίζεται.

Τη συναίνεση αρνήθηκε η Ν.Δ. στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική απαγόρευση των διακρίσεων βάσει του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού. Το 2015, μόνο 19 στους 75 βουλευτές της Ν.Δ. είχαν υπερψηφίσει το σχετικό σύμφωνο συμβίωσης (απείχαν και οι κ.κ. Σαμαράς και Καραμανλής). Φαίνεται ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν ελέγχει ούτε τη σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα και δείλιασε. Ετσι, όμως ,υπονομεύει τόσο τη διεύρυνση της Ν.Δ. στο Κέντρο, όσο και το ευρωπαϊκό προφίλ της.

Αν τουλάχιστον ψηφιζόταν η πρόταση του Νίκου Αλιβιζάτου για αλλαγή του τρόπου αναθεώρησης, ώστε η πενταετής απαγόρευση να περιορίζεται στα άρθρα που αναθεωρήθηκαν τελευταία και όχι σε ολόκληρο το Σύνταγμα, όπως γίνεται σήμερα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή