80 χρoνια πριν… 7-12-1939

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ: Επί του θωρηκτού «Αβέρωφ» [φωτ.] εωρτάσθη χθες με εξαιρετικήν επισημότητα η επέτειος της Ναυμαχίας της Ελλης. Ολα τα εις τον Ναύσταθμον ορμούντα πολεμικά σκάφη και βοηθητικά είχον επάρει τον μεγάλον σημαιοστολισμόν. […] Μετά την απονομήν των μεταλλίων επηκολούθησε παρέλασις. Περί την 12ην ανεχώρησαν η Α.Μ. ο Βασιλεύς και η Α. Β. Υ. ο Διάδοχος, ενώ τα πληρώματα των πολεμικών παρατεταγμένα επί των καταστρωμάτων εζητωκραύγαζον και τα πυροβολεία έρριπτον τους κεκανονισμένους κανονιοβολισμούς.

ΣΥΜΒΟΛΟ: [Γράφει ο Σπύρος Μελάς] «Οταν ήμουν στο Παρίσι έβλεπα Ελληνας που ξεκινούσαν από τις τέσσερες άκρες, τσακιζόντανε στα μετρό, για να κατέβουν στο περίφημο ιταλικό μπακάλικο του ρον πουάν των Ηλυσίων, να ψωνίσουν ένα κομμάτι χαλβά του κουτιού, τρεις εληές Καλαμών ή εκατό δράμια κασσέρι. […] Σε οποιαδήποτε ξένη κοσμόπολι κι’ αν πάτε, δεν θα βρήτε κανένα συμβιβασμό ως προς την κουζίνα. Θα ιδήτε παντού ν’ αχνίζουν ακροπόλεις των εθνικών παραδόσεων. […] Οπισθεν όλων αυτών ο μάγειρος γίνεται μέγα σύμβολον εθνικής ενότητος. […] Εχει κρεμάση στην κουτάλα του όλες τις παραδόσεις και όλες τις διεκδικήσεις της φυλής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή