80 χρόνια πριν στην «Κ» 5-1-1940

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΙΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ: Κατά τας πληροφορίας των εν Βερολίνω ουδετέρων παρατηρητών, οι γερμανικοί πολιτικοί κύκλοι, οι προσκείμενοι προς το γερμανικόν υπουργείον των Εξωτερικών, δηλούν ότι «ο λόγος του Προέδρου Ρούζβελτ [προς το Κογκρέσο] δύναται να θεωρηθή απ’ αρχής μέχρι τέλους ως επίθεσις εναντίον του Ράιχ, μολονότι το όνομα της Γερμανίας δεν ανεφέρθη ούτε μίαν φοράν εις τον λόγον αυτόν». Οι αυτοί γερμανικοί κύκλοι τονίζουν ότι ο λόγος αυτός είναι ο πλέον αντιγερμανικός λόγος, τον οποίον εξεφώνησε ποτέ ο Αμερικανός Πρόεδρος. Αφ’ ετέρου –προσθέτουν αι πληροφορίαι του Χαβάς– η ναζιστική προπαγάνδα προσπαθεί να εμφανίση τους λόγους του Ρούζβελτ ως εκδήλωσιν προωρισμένην αποκλειστικώς διά την αμερικανικήν κοινήν γνώμην και μη έχουσαν καμμίαν ειδικήν παγκόσμιον απήχησιν.

ΠΑΛΑΙΑ ΒΟΥΛΗ: […] ετέθη υπ’ όψει του κ. Μεταξά το σχέδιον της αποφασισθείσης […] διαμορφώσεως του χώρου της παλαιάς Βουλής, από της οδού Ανθίμου Γαζή μέχρι της πλατείας Κολοκοτρώνη. Τα σχέδια προβλέπουν την αφαίρεσιν των κιγκλιδωμάτων, την μετατόπισιν των ανδριάντων Χαριλάου Τρικούπη και Θεοδ. Δεληγιάννη εκατέρωθεν της κλίμακος του παλαιού Κοινοβουλίου, την πλακόστρωσιν ή ασφαλτόστρωσιν όλης αυτής της περιοχής, και την μετατόπισιν του αγάλματος του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη εκ της θέσεως εις ην ευρίσκεται προς την ανατολικήν πλευράν του κτιρίου […].

ΝΕΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ: Νέαι σεισμικαί δονήσεις συνεκλόνισαν χθες την Σεβάστειαν, την Αμάσειαν και τινας άλλας πόλεις. […] Η τραγωδία όμως των κατοίκων τόσο των σεισμοπλήκτων, όσον και των πλημμυροπαθών περιοχών συνεχίζεται. Πλείστοι των κατοίκων, γυμνοί σχεδόν και άστεγοι, στερηθέντες των πάντων συνεπεία των τρομακτικών θεομηνιών, παραμένουν εις το ύπαιθρον υπό δριμύτατον ψύχος, υποφέροντες τα πάνδεινα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή