Ο Βούτσης στη Μόρια

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αριστερά, όχι μόνον στην Ελλάδα, στην Ευρώπη ολόκληρη, δεν έχει ξεμείνει από ιδέες. Εχει ιδέες για την οικονομία, για την κοινωνία, για τον πολιτισμό. Κι αν το αντίκρισμά τους στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ελλειμματικό, δεν έχει και τόση σημασία. Ετσι είναι το χρηματιστήριο της Ιστορίας.

Πότε ανεβαίνουν οι μετοχές σου, πότε πέφτουν, πότε κερδίζεις, πότε χάνεις. Και οι ιδέες είναι βαριές μετοχές. Η αξία τους μπορεί να επηρεάζεται από τη συγκυρία, όμως δεν χάνεται και η δυνατότητά τους να ανακάμψουν. Αρκεί να κρατήσεις την ψυχραιμία σου κι αν η πραγματικότητα διαψεύδει τις ιδέες σου, να βρεις τον τρόπο να τη διορθώσεις, να καλύψεις τα κενά της, να βουλώσεις τις τρύπες της. Το προλεταριάτο η Αριστερά το έχει χάσει προ πολλού. Ο εξαθλιωμένος εργάτης της Βιομηχανικής Επανάστασης, ο ήρωας του Μαρξ, μεταμορφώθηκε σε μικροαστό και βρήκε τη θέση του ανάμεσα στα μεσαία στρώματα. Ο αγρότης παρομοίως. Ο δε λαός, το ύστατο καταφύγιο της απαξιωμένης ιδέας, είναι τόσο συγκεχυμένη έννοια, που κανείς δεν μπορεί να την προσδιορίσει. Και, ω της φρίκης, η ιδέα της επανάστασης, έστω της ανατροπής, εξέλιπε στην ήπειρο που τη γέννησε. Πού να βρεις «κολασμένους» τώρα για να τους προστάξεις «Εμπρός».

«Στη Λέσβο, σύντροφοι, στη Λέσβο και στη Λαμπεντούζα». Εκεί όπου εκβράζεται η εξαθλίωση που παράγει ο κόσμος μας. Το ανθρώπινο χάος που καλλιέργησαν τα τέσσερα χρόνια της κυβέρνησης ήταν η μετάγγιση προλεταριάτου μιας Αριστεράς που αναζητούσε κοινωνικά ερείσματα για να σταθεί στα πόδια της. Δεν τους ενδιαφέρει αν οι νέοι «κολασμένοι» δεν αντιλαμβάνονται ούτε την αθεΐα τους, ούτε την ισότητα των φύλων, ούτε καν τη δημοκρατία χάρη στην οποία επιζεί η Αριστερά. Δεν τους ενδιαφέρει καν ότι το όνειρο όλων αυτών των ταλαίπωρων είναι να ζήσουν το ευρωπαϊκό – καπιταλιστικό σύστημα που η Αριστερά αναθεματίζει αξιοποιώντας το. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να καταγγείλουν όσους θεωρούν ότι η ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση είναι εν δυνάμει απειλή για την κοινωνία, έτσι όπως τη φτιάξαμε για καλό και για κακό. Είναι ακροδεξιοί, είναι «νεοφασίστες» και δεν ξέρω τι.

Η Αριστερά πάσχει από γεροντική άνοια. Δεν μπορεί να αφομοιώσει καινούργιες εμπειρίες. Ο κόσμος του 21ου αιώνα περνάει μπροστά απ’ τα μάτια της και την αφήνει αδιάφορη. Γι’ αυτό και δεν χάνει την ψυχραιμία της. Χθες ο κ. Βούτσης και ο κ. Τζανακόπουλος στη Βουλή κατήγγειλαν την πρόθεση της κυβέρνησης να ελέγξει τις ΜΚΟ ως ακροδεξιό ιδεολόγημα. Οσα έγιναν στη Μόρια είναι αποτέλεσμα της εξαθλίωσης, είπαν.

Πάντως, πολύ θα ήθελα να ακούσω την ομιλία του κ. Βούτση στη Μόρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων, την ανεξιθρησκία, για να καταλάβω πότε θα αρχίσει η κατάληψη των Χειμερινών Ανακτόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή