Επιστολή προς 120 ΜΚΟ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγαπητές 120 ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με έκπληξη διάβασα χθεσινή ανοιχτή επιστολή σας (https://bit.ly/2Q2o6uU) προς την ηγεσία της Ελλάδας και της Ε.Ε. με τον βαρύγδουπο τίτλο «Προστατέψτε τη νομιμότητα και την ανθρωπιά».

Καταγγείλατε την Ελλάδα ότι «παραβιάζει τη θεμελιώδη αρχή της μη επαναπροώθησης» των προσφύγων που κινδυνεύουν, χωρίς να αναφέρετε ότι η Τουρκία είναι «ασφαλής χώρα» οπότε οι επαναπροωθούμενοι πρόσφυγες ΔΕΝ κινδυνεύουν.

Αρνηθήκατε στην Ελλάδα το δικαίωμα να αναστείλει, ακόμα και προσωρινά, τη χορήγηση ασύλου, αγνοώντας ότι το Ευρωδικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε σχετικά μέτρα ασφαλείας. Δεν αναρωτηθήκατε αν το δικαίωμα αίτησης για άσυλο πάει χέρι χέρι με το δικαίωμα προστασίας των συνόρων (Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν). Ούτε αν το προφίλ αυτών των απελπισμένων ταιριάζει περισσότερο με de facto ενεργούμενο του Ερντογάν παρά με πρόσφυγα-ικέτη. Ούτε γιατί «κατά σύμπτωση» όλοι οι ικέτες όρμησαν με πέτρες, λοστούς, δακρυγόνα τουρκικού στρατού μόνο στους Ελληνες συνοριοφύλακες. Γιατί στα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα δεν κατέφυγε ούτε ένας από τους χιλιάδες που ονειρεύονται την Ευρώπη;

Δεν αναρωτηθήκατε αν, σε συνθήκες γκρεμίσματος του φράχτη από τουρκικά τανκς, είναι δυνατόν να ξεχωριστούν οι πραγματικοί ικέτες, άξιοι ασύλου. Κυρίως όμως, απουσιάζουν από την επιστολή σας αναφορές, τεκμηριωμένες με το κύρος σας, για βάναυση συμπεριφορά κατοίκων απέναντι σε πρόσφυγες. Μέσα στο χάος των fake news θα βοηθούσαν την ελληνική δικαιοσύνη.

Στην επιστολή σας απευθύνετε συστάσεις στην Ελλάδα και στην Ε.Ε., αλλά καμία σύσταση ή επιστολή στον Ερντογάν. Δεν αναφέρετε καν το όνομά του. Αναφέρετε όμως και –ακόμη χειρότερα– ακολουθείτε την πολιτική του. «Ανοίχτε τα σύνορα» καλεί ο Ερντογάν την Ελλάδα και το ίδιο καλείτε κι εσείς. «Να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας» καλεί ο Ερντογάν και το ίδιο καλείτε κι εσείς. Συμπέρασμα: Ή ο Ερντογάν είναι υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή εσείς δεν είσθε αμερόληπτοι ή εγώ –40 χρόνια μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας– είμαι φασίστας και ακροδεξιός. Τίποτα όμως από αυτά δεν ισχύει. Απλώς, εν μέρει από ιδεολογικές παρωπίδες, εν μέρει από γραφειοκρατική τυπολατρία, εν μέρει από αφέλεια, αραδιάζετε γενικές αρχές, ενίοτε μη εφαρμόσιμες. Ετσι όμως φιλοδοξείτε να επηρεάσετε κυβερνήσεις και να εκπαιδεύσετε την ελληνική κοινωνία;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή