Ο ΣΥΡΙΖΑ στον Εβρο

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν άκουσα, πριν από μερικές ημέρες, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έστελνε αντιπροσωπεία να περιοδεύσει στον Εβρο, η πρώτη σκέψη που αυθόρμητα μου ήρθε στο μυαλό ήταν: «Από ποια πλευρά των συνόρων;»

Τελικά, η περιοδεία κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στον Εβρο ήταν, βεβαίως, από την ελληνική πλευρά των συνόρων και ήταν μια υπόθεση χαμηλών τόνων. Εγινε πολύ διακριτικά και περιορίστηκε σε συναντήσεις με εκπροσώπους των Αρχών. Ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου τους δέχθηκε, της Αλεξανδρουπόλεως όμως δεν τους συνάντησε προσωπικά, αλλά του μίλησαν δύο φορές στο τηλέφωνο, όπως τόνισαν οι ίδιοι στη συνέντευξη προς τα τοπικά ΜΜΕ. Γενικώς, δεν φαίνεται να υπήρξαν βόλτες σε καφενεία και τυχαίες συναντήσεις με τον κόσμο της περιοχής. Ηταν, θα έλεγα, μια περιοδεία που έγινε με πολλή διακριτικότητα για τα μέτρα της πολιτικής.

Λογικό ήταν, αφού οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στο αρχικό στάδιο της τουρκικής επίθεσης, θα είχαν οπωσδήποτε τις επιπτώσεις τους στη δημοτικότητα των εκπροσώπων του κόμματος. Και πέραν αυτού, όμως, η εκπροσώπηση δεν ήταν και ό,τι καλύτερο: ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε στον Εβρο δύο αντιπαθητικούς (Σκουρλέτης, Τόσκας) και έναν αξιοθρήνητο (Μουζάλας). Πόση ικανοποίηση να προκαλέσει η θέα τους στον Εβρο, όταν η περιοχή δέχεται οργανωμένη επίθεση;

Αργησε, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθεί τι ακριβώς συνέβη στα σύνορα και πόσο σοβαρό ήταν. Μέχρι πρότινος τα στελέχη του κατηγορούσαν την κυβέρνηση ότι υπονομεύει την εθνική ενότητα με τη στάση της στον Εβρο και, μόλις χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ ευθυγραμμίστηκε με τα κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου, με ανακοίνωση η οποία καλεί την τουρκική ηγεσία να γνωρίζει ότι «οι Ελληνες είναι ενωμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμά-

των της χώρας».

Τους πήρε χρόνο να διακρίνουν την πραγματικότητα μέσα από τα ιδεολογικά στερεότυπα που πάντα ορθώνονται στο οπτικό πεδίο τους. Ισως να έπρεπε πρώτα να μας πει «ναζί» ο Ερντογάν για να ξυπνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ…

«Βυζαντινόν» Αυστραλίας

Πήρε χρόνο και στην Εισαγγελία για να ενδιαφερθεί, επιτέλους, για την «Βυζαντινόν» του Βελόπουλου. Την κρέμα για τα χέρια, που πουλάει ο ίδιος από την τηλεόραση, με το πιεστικό, σχεδόν εκφοβιστικό ύφος του, και η οποία υποτίθεται ότι, με μόνο τρεις επαλείψεις (πρωί, μεσημέρι, βράδυ), προστατεύει από τον κορωνοϊό.

Η οσμή του θέματος δεν αφήνει αμφιβολίες – ιδίως όταν πρόκειται για τον κατ’ εξοχήν «αθεόφοβο», ο οποίος πουλούσε ιδιόχειρες επιστολές του Χριστού. Μέσα μου είμαι διχασμένος, όμως. Από τη μια, δεν είναι ασφαλώς δίκαιο να επιτρέπεται σε έναν ανεύθυνο (αν δεν είναι απατεώνας) να υπονομεύει τις οδηγίες των Αρχών για τον έλεγχο της επιδημίας και μάλιστα να προσπορίζεται κέρδη από τη διαδικασία αυτή. Από την άλλη, όμως, αναρωτιέμαι αν αξίζει τον κόπο να προστατεύεις βλάκες, οι οποίοι αγοράζουν μια κρέμα επειδή λέγεται «Βυζαντινόν», μολονότι ο εμπορευόμενος υποστηρίζει ότι περιέχει βότανα που υπάρχουν μόνο στην Αυστραλία. Από όσο ξέρω, το Βυζάντιο σχέση με τους αυτόχθονες της Αυστραλίας (Αβορίγινες) δεν είχε ποτέ. Για την ακρίβεια, αγνοούσε και αυτή την ύπαρξή τους, πόσο μάλλον τα γιατροσόφια τους…

Οικολογικό

Επειδή, πάντως, όλα τα υποτιθέμενα οικολογικά και φυσικά είναι στη μόδα, να προσθέσω και εγώ τη μέθοδό μου για την προστασία από τον κορωνοϊό. Πρώτα όμως να τονίσω ότι δεν αρκεί από μόνη της, αλλά παρέχει επιπλέον προστασία, εφόσον τηρούμε τις προφυλάξεις (σχολαστική καθαριότητα χεριών, δεν αγγίζουμε το πρόσωπό μας κ.λπ.). Είναι η απλή μέθοδος της παστουρμαδόπιτας, που έχει όμως ένα μυστικό. Την ξεκινάς το Σαββατοκύριακο, διότι, προκειμένου να δράσει, είναι απαραίτητο για δύο μέρες να τρως μόνο παστουρμαδόπιτα πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Επειτα, αρκεί μόνο να ξεκινάς την ημέρα με ένα ικανοποιητικό πρωινό παστουρμαδόπιτας. Η οσμή δεν σε εγκαταλείπει ποτέ και σου εξασφαλίζει ζωτικό χώρο ακτίνας δύο μέτρων που δεν τολμά να σε πλησιάσει κανένας. Επίσης, συνδυάζεται θαυμάσια με μαρμελάδα σύκο.    

Τσάρος

Τώρα, ναι! Μπορούμε πια να πούμε ότι η Ρωσία επιστρέφει στη δική της κανονικότητα. Η συνταγματική μεταρρύθμιση που ολοκληρώθηκε στη Ρωσία επιτρέπει στον Πούτιν, αν το θέλει, να συνεχίσει να κυβερνά μέχρι το 2036, όταν θα είναι 83 ετών. Υπάρχει βέβαια η προϋπόθεση ότι μέχρι τότε πρέπει να κερδίζει τις εκλογές, αλλά αυτό δεν είναι σοβαρό πρόβλημα στη Ρωσία, όπου η αντιπολίτευση καταλήγει μονίμως ή στη φυλακή ή στο νεκροταφείο.

Δεν είναι κάτι απαραιτήτως κακό αυτό για τη Ρωσία. Δεν επιβάλλονται οι δημοκρατικοί θεσμοί με το στανιό. Ούτε είναι δυνατόν να ξεχωρίσεις τους πολιτικούς θεσμούς από τις ιστορικές συνθήκες που τους έχουν δημιουργήσει. Η Ρωσία δεν είχε ποτέ δημοκρατία, ακόμη και ο κομμουνισμός στην ωριμότητά του, δηλαδή επί σταλινικής περιόδου, μια παραλλαγή της απολυταρχικής τσαρικής εξουσίας ήταν. Την παρομοίωση μάλιστα την έχει χρησιμοποιήσει ο ίδιος ο Στάλιν σε επιστολή προς τη μαμά του, που της εξηγούσε τι δουλειά κάνει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή