Η πειθαρχία των πιστών

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από μεθαύριο, Κυριακή των Βαΐων, εισερχόμαστε στον αστερισμό του Πάσχα και η Εκκλησία καλείται να βοηθήσει αποφασιστικά ώστε να μην γκρεμίσουμε ό,τι με περίσσευμα υπομονής χτίσαμε έως τώρα.

Η πολιτεία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψει, με κάθε τρόπο, ένα «εις το όνομα του Θεού» καταστροφικό πισωγύρισμα, αλλά η Εκκλησία έχει τούτες τις μέρες τον πρώτο λόγο. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, η Ιερά Σύνοδος, με την εγκύκλιο προς τους μητροπολίτες, τους ιερείς και τους πιστούς, έθεσαν το πλαίσιο του έκτακτου πασχαλινού  εορτασμού.

Μένει να φανεί εάν και κατά πόσον θα τηρηθεί στην πράξη η «ντιρεκτίβα», κάτι που δείχνει να ανησυχεί την Ιεραρχία, όπως προκύπτει και από την εγκύκλιο στην οποία υπογραμμίζεται ότι «υπό τοιαύτας κρισίμους  στιγμάς καθ’ ας διακυβεύεται η υγεία των ανθρώπων δεν ωφελούν τάσεις αυτονομήσεως από της κοινής πορείας της εκκλησιαστικής νηός αλλ’ απαιτείται υπακοή εις τα αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων, συνεχείς και θερμές  προσευχές ως και ειλικρινής και έμπρακτη μετάνοια».

«Τάσεις αυτονομήσεως» εμφανίζουν ήδη  κάποιοι μητροπολίτες (έχει άραγε σχέση η  διαφοροποίησή τους με την υπόγεια κινητικότητα διαδοχής του Αρχιεπισκόπου;) και η τοποθέτηση εκπροσώπου Τύπου για θέματα πανδημίας λόγω κορωνοϊού, στην αποκατάσταση ενιαίας έκφρασης της Ιεραρχίας και στην αποφυγή «βαβελισμού» τούτες τις κρίσιμες μέρες αποσκοπεί.

Και αν οι «αντιφρονούντες» μητροπολίτες μάλλον δεν θα το «τραβήξουν», ποιος θα εμποδίσει τους φανατικούς των πάσης φύσεως  παρεκκλησιαστικών οργανώσεων να περιφέρουν αυτοσχέδιους επιταφίους τη Μεγάλη Παρασκευή έξω από ναούς ή να επιχειρήσουν να σπάσουν την «απαγόρευση της θείας λατρείας;». Ενας, μάλιστα, από τους μέντορες των φονταμενταλιστικών αυτών παραφυάδων της Εκκλησίας, έδωσε το στίγμα  χαρακτηρίζοντας «έργο του διαβόλου των κλείσιμο των ναών από την Ιερά Σύνοδο», και κάποιοι φανατικοί ξεκίνησαν ήδη «δοκιμαστικά» έξω από ναούς, ενόψει του Πάσχα.

Είναι χρέος όλων μας η υπακοή στο κάλεσμα της Εκκλησίας, της πολιτείας, της επιστήμης,  ώστε να περάσουμε  το πιο κρίσιμο τεστ αυτού του πολέμου. Και για τους απείθαρχους, υπάρχουν οι νόμοι της πολιτείας που εμφανίζεται αποφασισμένη να τους εφαρμόσει. Γιατί, όπως είπε και ο κ.κ. Βαρθολομαίος, εδώ «δεν κινδυνεύει η πίστη, κινδυνεύουν οι πιστοί». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή