Θεωρείο (14/04/20)

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το life style της καραντίνας

Ιστορίες social media θα σας διηγηθώ σήμερα. Οι βουλευτές σε καραντίνα προφανώς και δεν έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας όπως τον υπόλοιπο καιρό. Αλλά προφανώς και παραμένουν βουλευτές. Η εικόνα συνεπώς που επιλέγουν πολλοί εξ αυτών να βγάλουν μέσω των κοινωνικών δικτύων αδικεί και τους ίδιους και την ιδιότητά τους.

Η εμμονή στη δημοσιοποίηση ιδιωτικών στιγμών πρέπει πάντα να έχει ένα μέτρο και να έπεται της βουλευτικής ιδιότητας. H αντιστροφή ευτελίζει. Το να βλέπουμε συνεχώς βουλευτές να μαγειρεύουν, βουλευτές με τις πιτζάμες, βουλευτές να αθλούνται κατ’ οίκον και γενικά βουλευτές να κάνουν τα πάντα εκτός από κάτι σχετικό με τη δουλειά τους δεν είναι σοβαρό μήνυμα. Είναι βέβαιο πως υπάρχουν πράγματα που μπορούν να αναδείξουν ακόμα και από το σπίτι τους. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί που το κάνουν.

Τα… τσίπουρα

Υπάρχουν όμως και ακόμη χειρότερα παραδείγματα όπου δεν ξέρεις από πού πλέον να φυλαχθείς. Ο Ζήσης Τζηκαλάγιας –είναι βουλευτής Καστοριάς της Ν.Δ.– έσπασε την καραντίνα για να πάει για… τσίπουρα. Ναι, καλά διαβάσατε. Και πώς το μάθαμε εμείς; Το… διαφήμισε μόνος του στο facebook και μάλιστα με μία… λυρική εισαγωγή, λέγοντας πως «το σημερινό ανοιξιάτικο ηλιόλουστο πρωινό Σάββατο» πραγματοποίησε μία υπόσχεσή του, επισκεπτόμενος το κτήμα του φίλου του. Για του λόγου το ασφαλές συνόδευσε την ανάρτηση με μία φωτογραφία να πίνουν τα τσίπουρά τους!

Εκτός γραμμής

Πάω στην τρίτη κατηγορία «βουλευτές και… social  media». Είναι αυτοί που κινούνται διαρκώς στο όριο, εκφέροντας απόψεις που είναι εκτός κεντρικής γραμμής, αλλά μάλλον εκφράζουν μία συγκεκριμένη προσωπική τους εκλογική πελατεία. Εχω ένα τέτοιο παράδειγμα. Ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Στράτος Σιμόπουλος, πριν από περίπου δύο εβδομάδες άνοιξε –άνευ λόγου– παράθυρο μεταβολής των δεδομένων στον δημόσιο τομέα, την ώρα που η κυβέρνηση ξόρκιζε κάθε τέτοια συζήτηση. Λίγο μετά, με αφορμή τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου επανήλθε και πήρε διαφορετική θέση από την κεντρική του κόμματος και της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών, λέγοντας πως ο εκλιπών ήταν στη λάθος πλευρά της Ιστορίας. Πρόσθεσε, μάλιστα, και αιχμές κατά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Εξαιρετικό timing με αφορμή τον θάνατο ενός ανθρώπου-συμβόλου της Αντίστασης.

Οι συστάσεις του Σταύρου

Με τούτα και με εκείνα είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξουν συστάσεις για τον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους βουλευτές. Ο γραμματέας Σταύρος Καλαφάτης νομίζω το έχει ήδη κατά νου.

Πάει βόρεια η Πολιτική Προστασία

Σε νέα γραφεία θα βρεθεί πολύ σύντομα η Πολιτική Προστασία που σήμερα «στριμώχνεται» στην οδό Ευαγγελιστρίας, απέναντι από τη Μητρόπολη στο κέντρο της Αθήνας. Η ΓΓΠΠ που αναβαθμίστηκε από Γενική Γραμματεία σε υφυπουργείο θα μετακομίσει στα βόρεια προάστια, σε κτίριο επί της λεωφόρου Κηφισίας στο Μαρούσι. Ετσι θα καλυφθεί και μία βασική οργανική ανάγκη: θα είναι πιο κοντά στο κέντρο επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι. Μην ξεχνάμε πως δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός, αλλά έρχεται και καλοκαίρι οπότε οι φωτιές αποτελούν πάντα μία άλλη ασύμμετρη απειλή.

Η φράση-κλειδί του Μητσοτάκη

Μένω λίγο στον χώρο, καθώς στην πρόσφατη τηλεξενάγηση του πρωθυπουργού στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις στο Χαλάνδρι, ο Μητσοτάκης σε μία αποστροφή του έδειξε πως η εποχή που η Πολιτική Προστασία ήταν απλώς ένα υποβαθμισμένο παρακλάδι του κράτους έχει παρέλθει, καθώς πλέον αντιμετωπίζεται ως βασικός πυλώνας. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην υποδομή σε τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί ανέφερε πως «θα μας συνοδεύσει και για τα επόμενα χρόνια, διότι θα κληθούμε, αργά ή γρήγορα, να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον». Συνεπώς, η Πολιτική Γραμματεία ήρθε για να μείνει.

Ανευ λόγου κοκορομαχία

Οι παιδικές ασθένειες σε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν φεύγουν για κανένα λόγο. Χθες το πρωί στον ΣΚΑΪ, ήταν καλεσμένοι ο Δημήτρης Μαρκόπουλος από τη Ν.Δ. και ο Χρήστος Γιαννούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο γαλάζιος βουλευτής εμφανώς με ήπια διάθεση επικεντρώθηκε στο κυβερνητικό έργο για τη στήριξη της οικονομίας την επόμενη μέρα. Ο συνάδελφός του από τον βορρά είχε… άλλη διάθεση και άρχισε να χρησιμοποιεί ρητορική ΣΥΡΙΖΑ προ του 2015 για στρατιές ανέργων που δημιουργεί η Δεξιά, ενώ δέσποζε στην τοποθέτησή του και η επαναλαμβανόμενη φράση «ντροπή σας». Κρίμα…

Λεπτοί χειρισμοί

Τις δύσκολες στιγμές, υπάρχουν πάντα κάποιοι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί για να κρατούν κρίσιμες ισορροπίες. Η περίοδος είναι δύσκολη, καθώς έχουμε μπροστά μας τη σημαντικότερη γιορτή της χριστιανοσύνης με αναπόφευκτες απαγορεύσεις λόγω πανδημίας. Ακραίοι και από τις δύο πλευρές θα υπάρχουν πάντα. Κάποιοι από την Εκκλησία δεν σέβονται την κοινή προσπάθεια για την καταπολέμηση του ιού και κάποιοι άλλοι θέλουν να βλέπουν εχθρούς εντός της ιεραρχίας. Ευτυχώς, υπάρχουν κι εκείνοι που επιμένουν σε ανοικτούς και ειλικρινείς διαύλους. Οπως ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος δεν έπαψε στιγμή να ψάχνει και να βρίσκει κοινές λύσεις με την ιεραρχία σε ένα θέμα που άλλοτε μπορεί να ήταν αιτία πολέμου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή