Μια Ελλάδα «βαλκανική»;

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ομολογουμένως ταχύτατα αντανακλαστικά του πρωθυπουργού και η επιτυχημένη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την προστασία της κοινωνίας από τις θανατηφόρες επιπτώσεις της πανδημίας έδειξαν ότι η επεξεργασία των δεδομένων και η γρήγορη ανάλυσή τους οδηγούν σε σωστές αποφάσεις. Μιλώντας για δεδομένα δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κάποιος την –ενδεχομένως οφειλόμενη στον υποχρεωτικό εγκλεισμό–  αδυναμία που έχουν αρκετοί ώστε να παρατηρήσουν τι συμβαίνει στον γεωπολιτικό χάρτη, ιδιαίτερα ως προς τις αξιώσεις της Τουρκίας στην περιοχή. Στις αρχές της εβδομάδας ο Φαρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και, πρακτικά, επιβλέπων την προώθηση του τουρκικού αφηγήματος στον Τύπο της Τουρκίας αλλά και έξω από τη χώρα, υπογράμμισε ότι η ανάγκη για αντιμετώπιση του κορωνοϊού σε αυτή τη φάση δεν θα πρέπει να αποπροσανατολίζει από την πολιτική της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Συρία. +Δεν χρειάζονταν, βέβαια, οι δηλώσεις του κ. Αλτούν για να αντιληφθεί κάποιος ότι η Αγκυρα θα επιμείνει στην ατζέντα της.

Τα τελευταία χρόνια η Αγκυρα έχει κινηθεί εντός πολύ σαφούς και σταθερά εξελισσόμενου σχεδίου με σκοπό την επέκταση της de facto επιρροής της σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες γύρω της, με έμφαση την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Η μόνιμη, πλέον, παρουσία στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και η αδιαφορία για το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας, σε συνδυασμό με την κατάρτιση του τουρκολιβυκού μνημονίου το οποίο αποτελεί κακόβουλη διπλωματία εις βάρος της Ελλάδας, αποτελούν δύο πολύ απτά παραδείγματα, στα οποία θα μπορούσε να προστεθεί συμπληρωματικά και το επικίνδυνο σόου στον Εβρο.

Στην Τουρκία επικρατεί πολιτική αναμπουμπούλα λόγω της πανδημίας, ενώ η σταδιακή εξαΰλωση των συναλλαγματικών αποθεματικών της χώρας επιδεινώνει και την κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Παρά τα προβλήματα η Αγκυρα φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην αναθεωρητική ατζέντα της. Οποιος θεωρεί την κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο κάτι που η Αθήνα θα πρέπει να αντιμετωπίσει ως περαστική επίδειξη τουρκικής «νευρικότητας» ας το σκεφθεί διπλά. Η Ελλάδα δίχως ανεμπόδιστη πρόσβαση στην Ανατολική Μεσόγειο και κυριαρχία στο Αιγαίο δεν είναι παρά μία ακόμα χώρα των Βαλκανίων, με μικρότερη στρατηγική αξία για την ίδια αλλά και την Ε.Ε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή