Θεωρείο (13/05/20)

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εντολή Μητσοτάκη στον πρωινό καφέ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας πολιτικός που έχει αποδείξει πως του αρέσει η αλήθεια, ακόμα και αν αυτή δεν είναι πάντα ευχάριστη. Σε αυτή τη λογική κινήθηκε μία πρόσφατη τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια του πρωινού καφέ, όταν αναφέρθηκε στη φετινή ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο πρωθυπουργός εκδήλωσε τη δυσφορία του για όσους επιχειρούν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση και προβλέπουν μικρότερη ύφεση από αυτή που τελικά θα έρθει. Στη λογική αυτή ζήτησε από τα στελέχη της κυβέρνησης να υπάρχει απόλυτη ειλικρίνεια στο θέμα αυτό, καθώς «φίλος ο Πλάτων, φιλτάτη δε η αλήθεια».

Αναζητώντας «πάγκο»

Επειδή πολύς λόγος γίνεται για πιθανό επικείμενο ανασχηματισμό αξίζει μία –ίσως δυσάρεστη για πολλούς–  επισήμανση. Η κυβερνώσα παράταξη δεν έχει και τον μεγαλύτερο δυνατό «πάγκο». Ο προπονητής –ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλαδή– όταν θέλει να κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, μικρές ή μεγάλες, έχει περιορισμένες επιλογές. Το στελεχιακό δυναμικό της Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ συγκεκριμένο και σε αρκετές περιπτώσεις έχει συγκεκριμένη δυναμική. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μητσοτάκης έχει δύο δεξαμενές να κοιτάζει. Αφενός την αξιοποίηση στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους, αφετέρου την ανάδειξη νέων δικών του κεντροδεξιών στελεχών.

Ο… νέος του Μπακογιάννη

Τη δεύτερη τακτική για παράδειγμα την ακολουθεί και ο Κώστας Μπακογιάννης. Σε έναν δήμο όπου αναπόφευκτα υπάρχει ανακύκλωση «διαχρονικών» στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Μπακογιάννης έχει επιλέξει νέα πρόσωπα για στενούς συνεργάτες. Ενας από αυτούς, ο Βασίλης Αξιώτης, έχει κομβικό ρόλο ως αντιδήμαρχος  Αστικών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως, στο φιλόδοξο εγχείρημα του «Μεγάλου Περίπατου» που υλοποιεί ο Μπακογιάννης. Ο Αξιώτης είναι 35 ετών με καλές σπουδές και η αξιοποίησή του από τον Μπακογιάννη δείχνει πως ο δήμαρχος φτιάχνει μία μαγιά νέων στελεχών που έχουν την όρεξη να δουλέψουν στον Δήμο της Αθήνας με καινούργιες ιδέες.

Η γλώσσα του Πολάκη

Νέο… άνοιγμα στον κεντροαριστερό χώρο και στους μετριοπαθείς πολίτες έκανε μετά τα μεσάνυχτα ο Παύλος Πολάκης, προχωρώντας σε νέο παραλήρημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προφανώς και ειρωνεύομαι, καθώς ο τέως αν. υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ  «σχολιάζοντας» ένα ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ για τους αναλογικούς σε ποσοστά ελέγχους ανά κρούσμα, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Παρακολούθησης Νόσων, έγραψε τα εξής (προς αποφυγήν παρεξηγήσεων το μεταφέρω αυτούσιο): «ΤΕΣΤ ΑΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑ!!!!! ΕΛΕΟΣ !!!! Τι λες βρε λοιμωγμενο σούργελο,βρε σκοϊλικιασμενη ΕλλικικοΣΚΑΙταισμενη ,γ@μω το μετζη του νεούκτη μου μέσα;;;;;;» προσθέτοντας: «Στο ΚΕΚ που αποφοίτησες έμαθες αυτή τη στατιστική;;;;; Ου να χαθείτε ΤΣΙΡΚΟΥΛΑ!!!». Το πρόβλημα βέβαια εξακολουθεί να μην είναι ο Πολάκης, αλλά ο Τσίπρας που για μία ακόμα φορά ούτε άκουσε ούτε είδε τη φρασεολογία του στελέχους του.

Η… απειλή του ΣΥΡΙΖΑ στον Στουρνάρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως και σε κεντρικό επίπεδο δεν λέει με τίποτα να αφήσει πίσω του τον παλιό του εαυτό. Χθες, με αφορμή την ανανέωση, επί της ουσίας, της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα έως το 2026, στη θέση του διοικητή της ΤτΕ, η αξιωματική αντιπολίτευση εξέδωσε μία ανακοίνωση που τελείωνε ως εξής υπονοούμενο προς τον κεντρικό τραπεζίτη: «Ετσι όπως τα φέρνει η ζωή θα ξανασυναντηθούμε αργά ή γρήγορα» αφήνοντας μια… απειλή να αιωρείται στον αέρα. Καλή επιστροφή στο… 2015.​​​​​​

Η εξήγηση Βελόπουλου

Πολλές επικρίσεις για τις καταθέσεις του –ύψους 434.282 ευρώ– στην Deutsche Bank δέχθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. Η κριτική δεν ήταν τόσο για το μεγάλο ποσό, καθώς είναι γνωστό πως ο πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ είναι από τους πιο εύπορους πολιτικούς. Η κριτική είχε να κάνει με το γεγονός πως έχει τα λεφτά του σε ξένη και όχι σε ελληνική τράπεζα. Ο Βελόπουλος απάντησε σχετικά λέγοντας πως η σύζυγός του είναι από τη Γερμανία και «50 χρόνια μένει εκεί», δικαιολογώντας τις καταθέσεις στη Γερμανία.

Μυστική ψηφοφορία

Την επόμενη Τετάρτη ίσως και Πέμπτη εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, να διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για την υπόθεση της Novartis.

Το ποδαρικό του Βαρβιτσιώτη

Εντονη κινητικότητα με αφορμή την ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ξεκινά την Παρασκευή, 15 Μαΐου, έχει αναπτύξει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος παρουσίασε χθες τις προτεραιότητες και την ατζέντα της προεδρίας. Νωρίτερα, ο Βαρβιτσιώτης είχε επισκεφθεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κάνοντας ποδαρικό στη νέα Πρόεδρο, καθώς ήταν ο πρώτος υπουργός που πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού. Την Παρασκευή, μάλιστα, που θα είναι η επίσημη τελετή παράδοσης από τη Γεωργία και παραλαβής από την Ελλάδα της προεδρίας, αναμένεται και διαδικτυακό μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παράδοξη συνεργασία

Ακούγεται παράδοξο, καθώς πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικούς πολιτικούς από κάθε άποψη. Και όμως, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Σπανάκης, που αμφότεροι εκλέγονται στον νότιο τομέα της Αθήνας, έχουν κάνει δίδυμο και «παίζουν», κατά την εκλογική διάλεκτο, μαζί. Η καλή σχέση που έχουν αναπτύξει και η άτυπη εκλογική συνεργασία που είχαν επισφραγίστηκε, καθώς παλιός συνεργάτης του Σπανάκη έχει μετακομίσει στο υπουργείο Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή