Θεωρείο (21/05/20)

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απουσία με πολιτικό μήνυμα

Η απουσία κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή του Γ. Παπανδρέου και του Χ. Καστανίδη μπορεί να θεωρηθεί και «εντός προγράμματος». Το λέω γιατί τόσο ο πρώην πρωθυπουργός όσο και ο Θεσσαλονικιός βουλευτής έχουν δείξει πως δεν συντάσσονται ποτέ και για κανέναν λόγο με τη Ν.Δ. και ως εκ τούτου η επιλογή τους να μην είναι παρόντες δεν συνιστά έκπληξη. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για την πρόεδρο του κόμματος Φώφη Γεννηματά, η οποία επίσης επέλεξε να μη δώσει το «παρών», λέγοντας πως απουσίαζε εκτός Αθηνών. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μάλλον επέλεξε να κάνει έναν πολιτικό ελιγμό και να ισορροπήσει ανάμεσα στην πτέρυγα του κόμματός της που κοιτάει προς Ν.Δ. και σε εκείνη με αντιδεξιά χαρακτηριστικά, όπως ο ΓΑΠ και ο Χ. Καστανίδης. Οπως και να έχει, η επιλογή της προέδρου του κόμματος να μην παραστεί, έχει μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον. Το γεγονός πάντως είναι πως ενώ η ψηφοφορία ήταν μυστική, οι τρεις απόντες με επιστολική ψήφο δήλωσαν πως αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν κατά τη γραμμή του κόμματος, δηλαδή θετικά, κάτι που αποτελεί μάλλον ένα ευτράπελο.

Δεν ήταν ρουσφέτι

Δεν ήταν όμως και το μόνο. Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου δεν αντιλήφθηκε σε κάποια στιγμή πως ήταν ανοιχτά τα μικρόφωνα και πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να… βρίζει τη Νίκη Κεραμέως. Ολοι νόμισαν πως επρόκειτο για κάποιο… ρουσφέτι που δεν της έκανε η υπουργός εξ ου και τα γαλλικά on air. Η ίδια, ωστόσο, διευκρίνισε πως μιλούσε για τον εαυτό της, καθώς τα παιδιά της φοιτούν στο Μαράσλειο το οποίο εξαιρέθηκε από το να γίνει Πρότυπο. Ευτυχώς, πάντως, που η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ έκανε τη διευκρίνιση καθώς είχε επικριθεί σφόδρα ότι αν και σε αντιπολιτευόμενο κόμμα, έχει πρόσβαση σε πολλά υπουργεία.

Εδειξε το ψηφοδέλτιο

Για τις διαρροές της Ν.Δ. τον περασμένο Οκτώβριο στην ψηφοφορία για την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά και την προχθεσινή εντολή για κομματική πειθαρχία σας τα είχα πει και χθες. Και βεβαίως όταν μιλάμε για διαρροές πρώτος στη λίστα –δικαιολογημένα ή όχι είναι άλλο ζήτημα– είναι ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος. Προφανώς το έχει αντιληφθεί πλέον και ο ίδιος, εξ ου και χθες για να σταματήσουν τα… σενάρια φρόντισε να δείξει παντού το ψηφοδέλτιο πριν το ρίξει στην κάλπη.

Ανοιξε συζητήσεις

Ολόκληρη τη βεντάλια της εσωκομματικής συζήτησης, με αποκορύφωμα ακόμα και την εκλογή προέδρου από τη βάση, άνοιξε ο «προεδρικός» βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης. Ο νεαρός πολιτικός ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξή του (ieidiseis) ανέφερε πως «ζητάμε από τον κόσμο να μας εμπιστευθεί, πρέπει να τον εμπιστευθούμε κι εμείς», επαναφέροντας το ξεχασμένο θέμα της εκλογής προέδρου από τη βάση. Το βέβαιο είναι πως το επόμενο διάστημα θα έχουν ενδιαφέρον τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Σάπιες» ΜΚΟ

Το θέμα των ΜΚΟ είναι βέβαιο πως έχει πολλές και σκοτεινές πλευρές. Ενίοτε και σάπιες. Η πρόσφατη κατάσχεση από τον ΕΦΕΤ επτά τόνων ακατάλληλων για κατανάλωση που θα πήγαιναν σε τρεις ΜΚΟ αποτελεί ίσως παρωνυχίδα ενός συστήματος. Και για τον έλεγχο αυτών των συστημάτων ο Νότης Μηταράκης πρέπει να έχει –και την έχει νομίζω– τη συμπαράσταση όλων των υγιών δυνάμεων.

Γκρίνια για τη λίστα

Ο υπουργός πάντως δεν γλιτώνει την γκρίνια. Οι χθεσινές ανακοινώσεις των 32 νέων διοικητών δομών προσωρινής υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών έφεραν γκρίνιες από στελέχη της Περιφέρειας. Την κατάσταση κλήθηκε να εκτονώσει για πολλοστή φορά ο συνήθης ύποπτος, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Μελετούν την απάντηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε τη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ» λόγω… Μητσοτάκη. Στην Κουμουνδούρου εκτίμησαν πως πριν προχωρήσουν στην παρουσίαση του προγράμματος πρέπει να μελετήσουν καλά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και γι’ αυτό το μετέφεραν πιθανότατα για την επόμενη Δευτέρα. Πάντως, από τη μία το διάγγελμα Μητσοτάκη και από την άλλη οι ανακοινώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης το χαρακτήριζαν «πρόβα εκλογών», σημειώνοντας πως ο Μητσοτάκης σκέφτεται όλο και πιο σοβαρά κάλπες το φθινόπωρο, αν και το Μέγαρο Μαξίμου τις διαψεύδει κατηγορηματικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή