ΑΠΟΨΕΙΣ

Πρόταση ελπίδας για την Ευρώπη

Η κοινή πρόταση –και όχι απόφαση όπως διαλαλούν διάφοροι ανίδεοι από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις– Μέρκελ και Μακρόν περί δημιουργίας Ταμείου Ανάκαμψης είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ακόμη περισσότερο, είναι πολύ ελπιδοφόρος για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης. Ουσιαστικά αποτελεί αξιόλογη προσπάθεια του γαλλογερμανικού άξονα να σπρώξει την Ε.Ε. προς την εμβάθυνση, δηλαδή την ολοκλήρωση. Αγνωστο πού και πώς θα καταλήξει η συγκεκριμένη προσπάθεια, γιατί ήδη αντιδρούν χώρες του Βορρά, όπως η Ολλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, αλλά και η Αυστρία, ωστόσο είναι σαφές ότι αποτελεί τομή και κατά πάσα πιθανότητα αφετηρία μιας συζήτησης/διαδικασίας, που είτε θα οδηγήσει σε μία πιο συνεκτική Ευρώπη, κάτι που επιθυμεί η Ελλάδα για πολλούς λόγους, είτε σε μία πιο χαλαρή ένωση που θα καταλήξει σε διαφορετική μορφή.

Είναι ασφαλώς σημαντικό το γεγονός ότι η πρόταση αναφέρεται σε ταμείο 500 δισ. ευρώ που θα δοθούν ως επιχορήγηση και όχι ως δάνειο για την ανάκαμψη περιοχών και κλάδων που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία. Εξίσου σημαντικές, αν όχι σημαντικότερες, είναι οι επισημάνσεις ότι αυτή η πρόταση α) μοιάζει πολύ με έκδοση κορωνο-ομολόγου, β) το ποσό θα το δανειστεί η Κομισιόν, με την εγγύηση των κρατών-μελών και η ίδια θα το αποπληρώσει από τους προϋπολογισμούς της, γ) προωθείται από τη Γερμανία. Μετά την ψυχρολουσία της πρόσφατης απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης που εμμέσως πλην σαφώς έθεσε θέμα αμφισβήτησης της δεδομένης υπεροχής του κοινοτικού δικαίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί των αντίστοιχων εθνικών, το Βερολίνο στέλνει τώρα ένα μήνυμα σταθερής προσήλωσής του στην ευρωπαϊκή ιδέα. Μήνυμα που περιλαμβάνει και ενιαία φορολογική πολιτική για ορισμένους κλάδους…

Είναι απολύτως λογικό η Γερμανία να επιθυμεί τη διατήρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τόσο για ισχυρούς πολιτικούς λόγους όσο και για πολύ ισχυρούς οικονομικούς. Η ευημερία της Γερμανίας κτίστηκε και στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην Ε.Ε., αλλά κάτι ανάλογο ισχύει και για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Ολοι γνωρίζουν ότι κανείς μόνος του δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα απέναντι στα μεγαθήρια του διεθνούς περιβάλλοντος. Γκρίνιες υπάρχουν, οι ανταγωνισμοί είναι στην καθημερινότητα, αλλά κανείς λογικός δεν μπορεί να αμφισβητεί τα οφέλη από την Ε.Ε., γι’ αυτό τα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας επιθυμούν να εισέλθουν και οι εχθροί της, όπως ο Τραμπ, ευαγγελίζονται τη διάλυσή της.

Τονίστηκε στην αρχή ότι κανείς δεν γνωρίζει πώς και πού θα καταλήξει η πρόταση Μακρόν – Μέρκελ. Πρόταση που ήλθε να συμπληρώσει τρεις προηγούμενες αποφάσεις για βελτίωση της ρευστότητας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και στήριξη των οικονομιών και των κοινωνιών. Ελπίζεται ότι η καγκελάριος της Γερμανίας θα κάμψει την αντίσταση των βόρειων χωρών που είναι υπό την επιρροή της και αντιτίθενται στο σχέδιο. Δυσκολότερα θα είναι τα πράγματα με τη Σουηδία και τη Δανία, όταν μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος δείχνει αποδυναμωμένος πολιτικά στη χώρα του.