Θεωρείο (28/05/20)

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπερδεύτηκαν οι βουλευτές της Ν.Δ.

Ενα διαδικαστικό θέμα, από αυτά που δεν απασχολούν ούτε μονόστηλο εφημερίδας, για να δανειστώ έκφραση των ημερών, δημιούργησε αρκετές αρρυθμίες χθες στο εσωτερικό της Κ.Ο. της Ν.Δ. Συγκεκριμένα, στην Ολομέλεια συζητείτο το θέμα της άρσης της ασυλίας 56 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από μήνυση ιδιωτών για «εσχάτη προδοσία» λόγω της υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών. Πρόκειται για όσους επανεξελέγησαν και είχαν ψηφίσει τις Πρέσπες στην προηγούμενη Βουλή. Η ψήφος βεβαίως σε τέτοιες περιπτώσεις είναι διαδικαστική, καθώς βάσει του άρθρου 61 κανένας βουλευτής δεν διώκεται για την ψήφο του. Και όχι μόνο αυτό. Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, «αυτή η μήνυση έπρεπε να μην έχει έρθει στην Ολομέλεια», αλλά «έπρεπε να είχε λυθεί στη Δικαιοσύνη», χαρακτηρίζοντάς τη αβάσιμη. Εν πάση περιπτώσει, η μήνυση έφθασε στη Βουλή και προκάλεσε… μποφόρ στην Κ.Ο., καθώς κάποιοι βουλευτές της Ν.Δ. «μπερδεύτηκαν» για τη στάση που έπρεπε να τηρήσουν, ρίχνοντας το μπαλάκι σε έλλειψη ενημέρωσης. Αποτέλεσμα ήταν κάποιοι να… φύγουν. Τελικά, όσοι παρέμειναν ψήφισαν κατά, πλην ενός, του βουλευτή Γιάννη Παππά, ο οποίος επέλεξε το «παρών».

Το υπέρ του συριζαίου

Και αν το «παρών» του γαλάζιου βουλευτή είναι «light» διαφοροποίηση, υπήρξε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σάκης Παπαδόπουλος, που ψήφισε… υπέρ της άρσης ασυλίας. Προφανώς και η θετική ψήφος ήταν από λάθος, αλλά αν σκεφθεί κανείς πως πριν από ενάμιση χρόνο είχε χωριστεί η Ελλάδα στα δύο για τις Πρέσπες, η χθεσινή εικόνα στη Βουλή είχε σουρεαλιστικά στοιχεία.

Τα εύσημα του στρατηγού

Στην τρίτη τηλεδιάσκεψη της ομάδας Smart Covid-19 Management Group μετείχε χθες ο πρωθυπουργός, ο οποίος ενημέρωσε τους ομολόγους του για το σχέδιο της κυβέρνησης να ανοίξει στις 15 Ιουνίου τις πτήσεις προς την Αθήνα για τους επισκέπτες από χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα. Το απόγευμα ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσαν το ινστιτούτο Brookings και το Miller Center του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια. Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η αναφορά-διαφήμιση του προέδρου του Brookings, στρατηγού Αλεν, ο οποίος χαρακτήρισε «ηρωική ηγεσία» αυτή του κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλά ακόμη έθνη σε όλον τον κόσμο που συνεχίζουν τη μάχη τους με την COVID-19 στρεφόμαστε στην Ελλάδα για τις βέλτιστες πρακτικές και έμπνευση».

No 1 trend

Το «αντίο» του Σωτήρη Τσιόδρα από την καθημερινή ενημέρωση συγκέντρωσε τόσα σχόλια, που κατάφερε να γίνει το νούμερο ένα trend στο Twitter. Αυτό από μόνο του αποτελεί μια δικαίωση για τον καθηγητή, ο οποίος επί 72 συναπτές ημέρες κατάφερε με τεράστια νηφαλιότητα και συνέπεια να μας κρατάει ενήμερους αλλά και να μας καθοδηγεί σε μια πρωτοφανή κρίση. Πάντως, για να ξέρετε, η πιο δημοφιλής φράση του ήταν ότι «παρέμεινα περισσότερο μαθητής παρά καθηγητής», καθώς ήταν μάθημα ταπεινοφροσύνης απέναντι σε κάθε αλαζονική ή επηρμένη συμπεριφορά.

Φόρουμ των… Αθηνών

Η Ελλάδα πρωταγωνίστησε παγκοσμίως κατά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Γιατί να μην μπορεί να γίνει κάτι αντίστοιχο και στους προβληματισμούς για την επόμενη μέρα της κρίσης, όπως είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την εποχή της πανδημίας; Αυτό ήταν το βασικό σκεπτικό μιας ενδιαφέρουσας συζήτησης που έγινε χθες, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με Ελληνες βουλευτές – μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Την αρχική ιδέα έθεσε ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, που πρότεινε πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει κέντρο φιλοσοφικού προβληματισμού για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα μετά την πανδημία, με τους υπόλοιπους βουλευτές να προσθέτουν ενδιαφέρουσες προτάσεις στον αρχικό πυρήνα της ιδέας. Η Λιάνα Κανέλλη πρότεινε ως τόπο διεξαγωγής το Ηρώδειο, η Ντόρα Μπακογιάννη εισηγήθηκε το όνομα «Φόρουμ των Αθηνών», ενώ ο Δημήτρης Καιρίδης πρόσθεσε την ιδέα να έχει ακαδημαϊκό χρώμα. Μένει να δούμε την υλοποίησή του.

Η χαμένη δεοντολογία

Χαίρομαι ιδιαιτέρως γιατί όπως φαίνεται η στήλη δουλεύει… «συλλογικά» τροφοδοτώντας το ελληνικό Διαδίκτυο με πληροφορίες. Χθες γράψαμε πως ο επικοινωνιολόγος Ευτύχης Βαρδουλάκης αναμένεται να αναλάβει ρόλο στην Επιτροπή του 2021, μία είδηση που αναπαράχθηκε παντού αλλά –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων– δεν αναφέρθηκε πουθενά η αρχική πηγή. Επειδή πάντως η είδηση τράβηξε το ενδιαφέρον θα σας δώσω μία ακόμα σχετική με την Επιτροπή του 2021: Συζήτηση για ανάληψη ρόλου γίνεται και για τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μιχαλέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή