Θεωρείο (12/06/20)

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πορτρέτα του Δένδια

Τα πρόσωπα που επιλέγει ο κάθε πολιτικός να βρίσκονται στο γραφείο του μαρτυρούν σιωπηρά την ταυτότητα του ιδίου. Σε χθεσινή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Νίκος Δένδιας είχε φόντο τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Οπως έμαθα, η επιλογή του κάδρου δεν είναι δική του, καθώς το βρήκε εκεί, το γεγονός όμως ότι παρέμεινε στη θέση του κάτι δείχνει. Αλλά ο Δένδιας έβαλε και τις προσωπικές του επιλογές, καθώς στο γραφείο του υπάρχει κάδρο τόσο του Κωνσταντίνου Καραμανλή όσο και του Χαρίλαου Τρικούπη. Οπως σχολίασε εύστοχα η πηγή μου, πρόκειται για εμβληματικές προσωπικότητες του κεντρώου χώρου, στον οποίο κινείται ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Το άνοιγμα στα δεξιά

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών φροντίζει να ρίχνει δίχτυα και στα δεξιά του κόμματος, απ’ όπου, όπως σας έγραφα τις προάλλες, τον έχουν βάλει στο στόχαστρο. Τι έκανε λοιπόν ο Δένδιας; Σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του (ΑΝΤ1), όπου μιλούσε για τη συμφωνία με την Ιταλία, ευχαρίστησε εγκάρδια τον Μάκη Βορίδη για τη συμβολή του στη συμφωνία. Οπως ανέφερε ο ΥΠΕΞ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσέφερε σημαντική τεχνογνωσία στο μείζον θέμα της αλιείας, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με τη γειτονική χώρα.

Γκάζι ζητεί ο Βενιζέλος

Μία ενδιαφέρουσα αποστροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Φόρουμ των Δελφών με θέμα «Προκλήσεις για την ελληνική οικονομία» ίσως αποκρυπτογραφεί τα επόμενα βήματα στην σκακιέρα της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο με τις διαδικασίες και τα κριτήρια του Διεθνούς  Δικαίου, δεν μπορεί να περιμένει πλέον επί δεκαετίες με τη σκέψη ότι ο χρόνος τρέχει υπέρ ημών». Με δύο λόγια, ο Βενιζέλος είπε με έμμεσο τρόπο πως η πολιτική της αδράνειας αν συνεχιστεί μπορεί να αποβεί μοιραία και ως εκ τούτου χρειάζεται να πατήσουμε το γκάζι. 

Ταξίδι – αστραπή

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο στη Σαντορίνη δεν θα έχει στην ατζέντα μόνο το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, αλλά και τα τοπικά προβλήματα του νησιού, που είναι ουκ ολίγα. Γι’ αυτό την Τρίτη που μας πέρασε ταξίδεψε στο κυκλαδίτικο νησί ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Θανάση Νέζη. Εκεί κανονίστηκαν το πρόγραμμα του Μητσοτάκη και οι συναντήσεις που θα έχει κατά την παραμονή του στο νησί.

Διπλή ιδιότητα

Σταθερός θαμώνας των τηλεοπτικών συζητήσεων με θέμα την τουρκική προκλητικότητα είναι το τελευταίο διάστημα ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου. Ο νεαρός βουλευτής είναι διεθνολόγος στο επάγγελμα και ως εκ τούτου θεωρείται κατάλληλος και με αυτή του την ιδιότητα να μιλήσει για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.  

«Προεδρικό» αίτημα

Ωραία συζήτηση μαθαίνω πως έγινε μεταξύ Κατερίνας Σακελλαροπούλου και Κώστα Μπακογιάννη. Ο δήμαρχος πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου και ενημέρωσε αναλυτικά την ΠτΔ για τον «Μεγάλο Περίπατο» που μπαίνει σε πιλοτική εφαρμογή από αυτό το Σαββατοκύριακο. Η Πρόεδρος, ωστόσο, ως κάτοικος του κέντρου, έδειξε ενδιαφέρον και για το ιστορικό κτίριο που στεγάζει τον κινηματογράφο «Αττικόν». Το σχεδιασμένο από τον Τσίλλερ αρχιτεκτόνημα είναι σπάνιο, καθώς ανήκει στην περίοδο του νεοκλασικισμού, που βασικό χαρακτηριστικό του έχει την εκλεκτική επιλογή αρχιτεκτονικών στοιχείων από διάφορα ρεύματα χωρίς να υπάρχει ενιαίο ύφος. Ο Μπακογιάννης δουλεύει πολύ πάνω στην αποκατάσταση του κτιρίου, ετοιμάζοντας, όπως μαθαίνω, νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει την παρέμβαση και αποκατάσταση αυτού του αθηναϊκού διαμαντιού.

Βουλευτές στο Μαξίμου

Η πρόσφατη συνάντηση του Κώστα Κυρανάκη με τον πρωθυπουργό δεν ήταν κάποια εξαίρεση ή, ακόμα περισσότερο, ευνοϊκή μεταχείριση απέναντι στον βουλευτή, όπως εσφαλμένα θεώρησαν αρκετοί. Και άλλοι βουλευτές έχουν περάσει το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου. Οπως πληροφορούμαι, πρόσφατα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και ο βουλευτής του νότιου τομέα, Βασίλης Σπανάκης. Για όσους δεν ξέρουν, ο Σπανάκης συνδέεται με μακροχρόνια φιλία με τον πρωθυπουργό από την εποχή του 2004, που είχε κατέλθει υποψήφιος δήμαρχος Μοσχάτου.

ΚΙΝΑΛ vs Aυγενάκη

Μια… οργισμένη ανακοίνωση, που είχε τίτλο «Ως εδώ», εξέδωσε το Κίνημα Αλλαγής εναντίον του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Αφορμή στάθηκε πρόσφατη συνέντευξη του βουλευτή Ηρακλείου η οποία, σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, αποκαλύπτει την προσπάθεια «κομματικής άλωσης» του αθλητισμού μέσω των επερχόμενων εκλογών των αθλητικών ομοσπονδιών. Ο υφυπουργός Αθλητισμού δήλωσε πως στις επερχόμενες εκλογές θα συμμετάσχουν μόνο τα «νόμιμα σωματεία», κάτι που το ΚΙΝΑΛ ερμήνευσε ως πρόσχημα αποκλεισμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή