Βλέποντας και κάνοντας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα καταφέρει να μακροημερεύσει το ελληνικό success story στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού; Η κατάσταση που διαμορφώνεται αποδεικνύει ότι η διατήρηση ελέγχου στο μέτωπο της πανδημίας είναι διαρκής άσκηση ισορροπίας, καθώς τα δεδομένα μεταβάλλονται με ταχύτατους ρυθμούς και επιβάλλουν διαρκή επαναξιολόγηση. Την ίδια στιγμή, το ελληνικό καλοκαίρι αποδεικνύεται σκληρή δοκιμασία για τη διατήρηση της πειθαρχίας των ημερών της καραντίνας. Και μόνο οι θερμοκρασίες, άλλωστε, αρκούν.

Κακά τα ψέματα. Από τη στιγμή που ελήφθη η απόφαση η χώρα να «ανοίξει», ήταν αυτονόητο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με όρους καραντίνας. Ούτε οι συνωστισμοί μπορούν να αποφευχθούν ούτε οι περιορισμοί να εφαρμοσθούν, όσο καλή διάθεση και αν υπάρχει. Ηταν εξαρχής γνωστό ότι η χαλάρωση των μέτρων αποτελεί ρίσκο. Οχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά διεθνώς. Ωστόσο, καμία χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει επί μακρόν την εφαρμογή αυστηρής καραντίνας. Οι επιπτώσεις σε μια σειρά από τομείς και ιδιαίτερα στην οικονομία θα ήταν καταστροφικές. Ηδη η χώρα μας, με τον πιο δραστήριο οικονομικά τομέα να είναι αυτός του τουρισμού, υφίσταται δραματικές συνέπειες που αποτυπώνονται σε όλους τους οικονομικούς δείκτες.

Η εικόνα που καταγράφεται λίγο διάστημα μετά τη χαλάρωση των μέτρων δείχνει πώς θα είχαν εξελιχθεί τα πράγματα εάν δεν είχαν εφαρμοσθεί οι αυστηροί περιορισμοί στην πρώτη φάση της πανδημίας. Ιδιαίτερα η μεγάλη έξαρση που σημειώνεται στα Βαλκάνια δείχνει ότι ο πολύ χαμηλός δείκτης κρουσμάτων στην πρώτη φάση προφανώς είχε να κάνει με την απουσία μετακινήσεων από χώρα σε χώρα και στο εσωτερικό της κάθε χώρας ξεχωριστά. Η μία μετά την άλλη οι χώρες των Βαλκανίων εμφανίζονται με αυξημένα κρούσματα το τελευταίο διάστημα. Αυτό προκαλεί πρόσθετη ανησυχία στην Ελλάδα, εξαιτίας της άμεσης γειτνίασης, και ήδη επιφέρει αναπροσαρμογές στους αρχικούς σχεδιασμούς για άνοιγμα των χερσαίων συνοριακών περασμάτων. Την ίδια στιγμή, τουριστικές περιοχές, ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας, που είχαν επενδύσει στην οδική κάθοδο των Βαλκανίων για να σώσουν ό,τι μπορούν από την τουριστική σεζόν, βυθίζονται στην αγωνία και στην αμφιβολία ότι τελικά δεν θα τα καταφέρουν. Εκτός, πάντως, από την ανησυχία για εισαγόμενα κρούσματα, το ελληνικό success story απειλείται και από τη χαλάρωση των μέτρων αυτοπροστασίας όλων μας. Οι εικόνες από πανηγύρια που κυκλοφόρησαν προκαλούν εύλογη ανησυχία. Προκαλούν και ερωτήματα. Σοβαρά πίστεψε κάποιος ότι μπορεί να δοθεί άδεια για πανηγύρι και αυτό να γίνει με τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας και αυστηρή εφαρμογή του… social distancing;

Φαίνεται τελικά ότι η καθημερινότητα βρίσκεται σε μια διαρκή κατάσταση ελέγχου: των αντικειμενικών συνθηκών, των αντοχών, της αυτοπειθαρχίας όλων μας και πάει λέγοντας. Σαφείς απαντήσεις και βεβαιότητες δεν υπάρχουν και, όπως όλα δείχνουν, με βάση την πορεία των ερευνών για φάρμακα και εμβόλια, θα αργήσουν να προκύψουν. Οπότε, πάμε βλέποντας και κάνοντας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή