Θεωρείο (08/07/20)

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γούρι του Μητσοτάκη

Επέτειος ενός έτους χθες από τη νίκη της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές και θα σας αποκαλύψω ένα από τα γούρια του προέδρου. Σας πάω στο μακρινό 2003, όταν ο Μητσοτάκης ξεκινούσε τότε την πολιτική του διαδρομή.

Οι πρώτες τότε προεκλογικές επαφές στην αχανή Β΄ Αθήνας γίνονταν σπίτι σπίτι, με τον Μητσοτάκη να ξεκινά από την Καλλιθέα και το σπίτι του νυν εκπροσώπου της Ν.Δ. Τάσου Γαϊτάνη. Η πανηγυρική εκλογή του τον επόμενο χρόνο, στις εκλογές του 2004, κατέστησε αμέσως ως «γούρικο» το σπίτι του Γαϊτάνη και από τότε σε κάθε εκλογές ο Μητσοτάκης επιλέγει να κάνει οπωσδήποτε ένα πέρασμα από το ίδιο σπίτι ώστε να μη χαλάσει το γούρι…

Η πιο δημοφιλής φωτογραφία

Μένω στο 2003. Χθες, με αφορμή τον ένα χρόνο από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, υπουργοί, βουλευτές και στελέχη γέμισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φωτογραφίες με τον πρόεδρο Μητσοτάκη. Η πιο δημοφιλής ήταν αυτή του Θανάση Νέζη που επέλεξε ένα στιγμιότυπο με μία πολύ σφιχτή αγκαλιά με τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό. Η ανάρτηση έσπασε τα κοντέρ, καθώς πρόκειται για τον παλαιότερο συνεργάτη του πρωθυπουργού, από το μακρινό 2003 και ένα από τα πιο αγαπητά πρόσωπα στη βάση της Ν.Δ. και σε όλες τις «φυλές» του κόμματος.

Διαχωρισμός αρμοδιοτήτων

Ανεξάρτητα πάντως από τη συζήτηση και την αντιπαράθεση για τη λίστα με τα ΜΜΕ και τα θολά σημεία, μία σκέψη που υπάρχει στο Μαξίμου ενόψει ανασχηματισμού, όποτε και αν γίνει αυτός, είναι να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ του κυβερνητικού εκπροσώπου και εκείνου που θα έχει την αρμοδιότητα για το λεγόμενο υπουργείο Τύπου, δηλαδή για τα ΜΜΕ. Σήμερα ο Στέλιος Πέτσας είναι αρμόδιος και για τα δύο.

Απαγορευμένη λέξη

Πολλοί το άκουσαν, ελάχιστοι το σημείωσαν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Δευτέρας μιλώντας στα εγκαίνια του μετρό, αποκάλεσε τη Νίκαια με την παλιά της ονομασία: «Κοκκινιά». Τούτο για πολλούς δεξιούς αποτελεί ταμπού, ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να το κάνει, δείχνοντας πως δεν έχει τέτοια θέματα. Η αναφορά μάλιστα έγινε με αφορμή ένα χαρακτικό που πρόκειται να μπει για να θυμίζει το «Μπλόκο της Κοκκινιάς» ένα από τα πιο μαρτυρικά γεγονότα της Κατοχής. Εκεί ο Μητσοτάκης ανέφερε πως η επιλογή «να κοσμήσει» τον συγκεκριμένο χώρο είναι απόλυτα εύστοχη γιατί η Κοκκινιά βρέθηκε πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την ελευθερία.

O… φόβος του Μπογδάνου

Νέα στρατηγική επιλέγει τελευταία ο –αμιγώς– δεξιός βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος, η οποία περιλαμβάνει άνοιγμα στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Οπως έλεγε μάλιστα σε φίλους του θεώρησε επιβεβλημένο να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με κοινά που δεν είναι πολύ δεξιά, καθώς φοβάται τις προσθήκες που θα υπάρξουν στην Α΄ Αθήνας, με κυριότερη αυτή του Πιερρακάκη, που είναι σταθερά από τους δημοφιλέστερους υπουργούς της κυβέρνησης.

Το ματαιόδοξο μπάνερ

Οποιος περνάει από τη Λεωφόρο Κηφισίας θα δει –θέλει δεν θέλει– ένα φαραωνικών διαστάσεων μπάνερ που μας ενημερώνει πως πρόκειται για τον χώρο με τα νέα γραφεία της Πολιτικής Προστασίας. Δεν ξέρω τίνος ιδέα ήταν αυτό, αλλά το ασυνήθιστο θέαμα έχει προκαλέσει πολλά επικριτικά σχόλια, καθώς πολλοί μιλούν για έλλειψη διακριτικότητας και μέτρου.

Η λίστα της… γκρίνιας

Η δημοσιοποίηση της λίστας για τα ΜΜΕ έφερε μαζί, όπως ήταν αναμενόμενο, και γκρίνια. Το κάθε μέσο, ηλεκτρονικό ή έντυπο, έβαλε στο μικροσκόπιο τα ποσά που πήραν άλλα μέσα με αποτέλεσμα χθες να υπάρχουν σχεδόν παντού επικρίσεις για το πόσα πήρε ο… απέναντι. Είναι γεγονός, πάντως, πως η λίστα έδινε τέτοια δικαιώματα, καθώς μέσα υπήρχαν γκρίζα σημεία. Μεταξύ άλλων, επισημαίνω πως υπάρχουν sites που πήραν χρήματα ενώ δεν υπάρχουν σε… καμία από τις γνωστές λίστες μετρήσεων επισκεψιμότητας. Το ερώτημα που προκύπτει, εύλογο: με τι κριτήρια δόθηκαν τα χρήματα αυτά;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή