Θεωρείο (14/07/20)

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι 24 «γαλάζιοι» βουλευτές που θα πάνε στο Προεδρικό

Είκοσι τέσσερις είναι οι βουλευτές της Ν.Δ. που θα δώσουν τελικά το «παρών» στην εκδήλωση του Προεδρικού Μεγάρου στις 24 Ιουλίου. Πριν σας δώσω τα ονόματα, να πω πως όποιος ψάχνει λαβράκια μεταξύ των συμμετεχόντων κάνει λάθος, καθώς η επιλογή έγινε με απολύτως θεσμικά κριτήρια, καθώς θα παραστούν οι 7 παλαιότεροι βουλευτές, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και οι αναπληρωτές του, οι πρόεδροι και οι αντιπρόεδροι των διαρκών επιτροπών και ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Αναλυτικά τα ονόματα: Καλαφάτης Σταύρος, Στύλιος Γεώργιος, Ανδριανός Ιωάννης, Γκιουλέκας Κωνσταντίνος, Δημοσχάκης Αναστάσιος, Καλογιάννης Σταύρος, Καββαδάς Αθανάσιος, Οικονόμου Βασίλειος, Στεφανάδης Χριστόδουλος, Χαρακόπουλος Μάξιμος, Βούλτεψη Σοφία, Βλάχος Γεώργιος, Ταγαράς Νικόλαος, Λιβανός Σπυρίδων-Παναγιώτης, Μπουγάς Ιωάννης, Μπουκώρος Χρήστος, Ράπτη Ζωή, Γιάννης Τραγάκης, Γιαννάκου Μαριέττα, Λαμπρόπουλος Ιωάννης, Μπακογιάννη Ντόρα, Δαβάκης Αθανάσιος, Λεονταρίδης Θεόφιλος, Καρασμάνης Γεώργιος.

Μέσα ο Παππάς, έξω ο Τσακαλώτος

Μένω στην εκδήλωση για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, καθώς έχει έντονους συμβολισμούς. Στο πλαίσιο αυτό έχει ιδιαίτερη αξία το γεγονός πως, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να βάλει εντός της λίστας με τους βουλευτές που θα παραστούν στην εκδήλωση για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, τον Νίκο Παππά αλλά όχι άλλους όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Με δεδομένο πως τα κόμματα επιλέγουν για μία τόσο σημαντική εκδήλωση τη «βιτρίνα» τους, η συμμετοχή του Νίκου Παππά, παρά τις τελευταίες συνεχείς αποκαλύψεις, δείχνει πως ο τέως υπουργός εξακολουθεί να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των ηγετικών κλιμακίων του κόμματος. Και βεβαίως του Αλέξη Τσίπρα.

Δεν μπαίνει στο υπουργικό

Ο Αλέξης Πατέλης διαψεύδει σε συνομιλητές του, σε κάθε τόνο και χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο, το ενδεχόμενο να μπει στην επόμενη κυβέρνηση, όπως ακούγεται όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού θεωρεί πως στη θέση που βρίσκεται τώρα είναι πολύ πιο χρήσιμος τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τη χώρα και κλείνει τα αυτιά του στις σειρήνες περί υπουργοποίησης. Είναι δεδομένο, πάντως, πως ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού θα έχει κομβικό ρόλο στον τρόπο διαχείρισης του ευρωπαϊκού πακέτου και χωρίς χαρτοφυλάκιο.

Εκκίνηση από το συριζοχώρι

Θα σας πάω τώρα στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ηπειρο. Ο Μητσοτάκης επέλεξε να ξεκινήσει την περιοδεία του από μία φωλιά… συριζαίων. Συγκεκριμένα, βρέθηκε στο χωριό Πράμαντα, όπου στις τελευταίες εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει σχεδόν 50% και η Ν.Δ. 26%. Το μισό χωριό δηλαδή ψήφισε Αλέξη Τσίπρα. ΄Η μάλλον για να είμαι πιο ακριβής την Ολγα Γεροβασίλη, καθώς όπως μαθαίνω στο χωριό έχει σπίτι ο σύζυγός της και η πρώην υπουργός είναι τακτική επισκέπτρια. Ο Μητσοτάκης, πάντως, μίλησε με πολλούς κατοίκους, που στατιστικά να το πάρεις, κάποιοι από αυτούς σίγουρα δεν τον είχαν… ψηφίσει.

Δείπνο με… διακοπές

Eνα τελευταίο θα σας πω από την όμορφη –και αδικημένη αλλά αυτό είναι άλλο θέμα– Ηπειρο. Το βράδυ της παραμονής του εκεί ο πρωθυπουργός παρέθεσε δείπνο στους τοπικούς βουλευτές, τη Λίνα Μενδώνη και τοπικούς αξιωματούχους. Το δείπνο έγινε λίγη ώρα αφότου είχε ανακοινωθεί επισήμως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Το αποτέλεσμα ήταν κάθε λίγο ο πρωθυπουργός να σηκώνεται από το τραπέζι και να πηγαίνει πιο κει να μιλάει προφανώς για το εν λόγω θέμα. Οι συνδαιτυμόνες έδειξαν βεβαίως απόλυτη κατανόηση στο πηγαινέλα του πρωθυπουργού.

Aδειασμα στον Βορίδη

Σαφές άδειασμα στον Μάκη Βορίδη και στην εν θερμώ πρότασή του να μετατρέψει η Ελλάδα το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη σε μουσείο ποντιακού ελληνισμού έκανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως η Αθήνα δεν εξετάζει αντίποινα στην πράξη της Τουρκίας, αλλά επιδιώκει να δοθεί οικουμενική διάσταση στις αντιδράσεις για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Πλην, πάντως, του αυτονόητου αδειάσματος σε μία τέτοια ανούσια πρόταση, αυτό που είναι απορίας άξιον, είναι πως ένας πολιτικός με τη μόρφωση του Βορίδη δεν αντιλήφθηκε ότι η πρόταση έβαζε διπλό αυτογκόλ: πρώτον θα χαροποιούσε τον Ερντογάν ο οποίος θέλει να σβήσει τον Κεμάλ και δεύτερον θα εξίσωνε την Ελλάδα με τις πρακτικές της Τουρκίας στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.

To άγνωστο τηλεφώνημα

Θα μείνω λίγο στο θέμα της Αγίας Σοφίας που όπως αποδείχθηκε από τις συναισθηματικές αντιδράσεις πλήθος κόσμου, είναι αρκετά ευαίσθητο και ως τέτοιο μπορεί να ξεφύγει. Εξ ου και όπως μαθαίνω μέχρι να βγει η επίσημη αντίδραση από το Μαξίμου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να μην προβούν σε δηλώσεις πριν τοποθετηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Η «φραγή» είχε διττό σκοπό. Αφενός την τήρηση της θεσμικής τάξης και αφετέρου να ακολουθηθεί η «γραμμή» του πρωθυπουργού, καθώς το θέμα μπορούσε πολύ εύκολα να ξεφύγει σε εθνικιστικά και άλλα μονοπάτια. Oπως έγινε για παράδειγμα με τον Βορίδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή