80 χρoνια πριν… 18-7-1940

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΡΜΑΝΙΑ: Πρόκειται περί της επελθούσης κατ’ αρχήν αγγλοϊαπωνικής συμφωνίας όσον αφορά το περίπλοκον ζήτημα της διά του αγγλικού εδάφους της Βιρμανίας μεταφοράς πολεμικού υλικού εις τον Τσαγκ Κάι Σεκ. Η συμφωνία επήλθε κατά την χθεσινήν (προχθεσινήν) συνομιλίαν, την οποίαν έσχεν εις Τόκιο ο πρεσβευτής της Αγγλίας κ. Κράιγκι μετά του κ. Αρίτα. […] «Εν πρώτοις θα διατηρηθή η από του Ιανουαρίου του 1939 υφισταμένη απαγόρευσις εξαγωγής εκ Χογκ Κογκ όπλων και πυρομαχικών. […] Κατά δεύτερον λόγον θα απαγορευθή υπό της Αγγλίας η διαμετακόμισις μέσω Βιρμανίας όπλων και πυρομαχικών διά περίοδον τριών μηνών, αρχομένην από της 18ης τρέχ.

ΚΑΥΣΩΝ: Η χθεσινή ζέστη ιδίως υπήρξεν αφόρητος και διά τον λόγον αυτόν τα Φάληρα και όλαι αι ακταί του Σαρωνικού παρουσίασαν μεγάλη κίνησιν. Την μεσημβρίαν, τα εντός της πόλεως θερμόμετρα εδείκνυον 38 βαθμούς.

ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ: Ο στρατηγός Φράνκο, ομιλών εις συγκέντρωσιν αξιωματικών […] υπέμνησεν ότι το καθήκον όλων των Ισπανών, όπως υπηγορεύθη προς αυτούς εκ παραδόσεως υπό καθολικών Ισπανών βασιλέων, είναι η ανάκτησις του Γιβραλτάρ και η επέκτασις της ισπανικής κυριαρχίας εις την Αφρικήν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή