Θεωρείο (09/08/2020)

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εναλλακτική εισήγηση

Μέχρι την τελική χάραξη μιας στρατηγικής πέφτουν πάντα πολλές προτάσεις σε ένα τραπέζι. Στο πλαίσιο αυτό είχε υπάρξει και εναλλακτική πρόταση από διάφορους διπλωμάτες, για την τακτική που μπορούσε να επιλέξει η Αθήνα. Η τακτική έλεγε να προσφύγουμε μαζί με την Αίγυπτο στη Χάγη και σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία θα σερνόταν και με αυτή με τη σειρά της στο Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο θα αποφάσιζε για την επήρεια των νησιών που δεν θα ήταν πλέον αποτέλεσμα διμερούς διαπραγμάτευσης. Η πρόταση δεν προχώρησε ποτέ καθώς θεωρήθηκε πως έχει αδυναμίες. Αντίθετα η  συμφωνία που υπεγράφη την Πέμπτη μεταξύ των δύο χωρών θεωρείται καλή τόσο στη μεγάλη εικόνα όσο και με αυστηρά τεχνοκρατικούς όρους.

Προτάσεις για… διακοπές στον Τσίπρα

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε πει πρόσφατα πως θα κάνει τις διακοπές του όπως κάθε χρόνο στο Σούνιο. Εχει όμως και άλλες προτάσεις. Μου λένε πως φίλοι του, του έχουν κάνει ανοικτή πρόσκληση για μίνι διακοπές στο χωριό της Αρχαίας Επιδαύρου. Ακόμα απάντηση δεν έχει δώσει, αν και το ήσυχο χωριό της Αργολίδας, μία ανάσα μάλιστα από το αρχαίο θέατρο προσφέρεται για χαλάρωση, ησυχία και αναστοχασμό.

Ξέγραψε τη Λακωνία

Μένω λίγο στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Λίνας Μενδώνη στη Λακωνία, οι τοπικοί αξιωματούχοι και η εφορεία αρχαιοτήτων της είπαν το εξής απίστευτο: από το ΕΣΠΑ του 2014-21 δεν πήρε ούτε ένα ευρώ η Λακωνία, παρά το ότι διαθέτει τον εμβληματικό Μυστρά και όχι μόνο. Ακόμα και ο χρόνος για τις απαλλοτριώσεις του περιβάλλοντος χώρου για το νέο μουσείο της Σπάρτης τον άφησαν οι προηγούμενοι κυβερνώντες και εξέπνευσε. Μπαίνω στον πειρασμό να σκεφθώ αν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Λακωνίας είναι λόγω αμέλειας ή κακού συντονισμού ή λόγω των ποσοστών που λαμβάνει η Ν.Δ. στον νομό διαχρονικά.

Τέλος η «υποεπένδυση»

Η επίσκεψη Μητσοτάκη την Παρασκευή το μεσημέρι στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σηματοδότησε το τέλος μιας δεκαετούς διολίσθησης στις δημόσιες συγκοινωνίες, στις οποίες δεν έγινε καμία επένδυση από το 2010 και μετά. Ο πρωθυπουργός μαζί με τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Καραμανλή ανακοίνωσε νέες προσλήψεις –655 συγκεκριμένα– σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ, την ενίσχυση δρομολογίων αλλά και 300 νέα σύγχρονα λεωφορεία. Ο Μητσοτάκης, δε, προεδρεύοντας της σύσκεψης δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «το φιλόδοξο σχέδιό μας να αγοράσουμε 1.000 νέα λεωφορεία για την Αθήνα, εκ των οποίων τα 400 θα είναι ηλεκτρικά» προσθέτοντας πως «φιλοδοξία μας πια είναι το 2030, όλα τα λεωφορεία να είναι ηλεκτρικά».

Κληροδοτήματα από τον Επίτιμο

Σας έγραφα τις προάλλες πως ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Γρηγόρης Δημητριάδης είναι ο βασικός σύνδεσμος μεταξύ Μαξίμου και Αρχιεπισκοπής. Αναγνώστης αλλά και… γνώστης των εκκλησιαστικών παρασκηνίων των τελευταίων ετών μου επεσήμανε και τον λόγο που συμβαίνει αυτό: Ο Γρηγόρης Δημητριάδης ήταν ένα από τα αγαπημένα εγγόνια του πατρός Μητσοτάκη και στις συχνές επισκέψεις του πρώην πρωθυπουργού στην Αρχιεπισκοπή τον ακολουθούσε συχνά πυκνά. Εξ ου και η ώσμωση με την Εκκλησία.

«Κλειδί ο Σαμαράς»

Η φράση ανήκει σε βουλευτή της Ν.Δ. που ανήκει στη λεγόμενη δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία ανέφερε πως η τελική στάση του Αντώνη Σαμαρά θα είναι «κλειδί», εννοώντας προφανώς πως ο πρώην πρωθυπουργός επηρεάζει ένα κομμάτι εσωτερικά της Ν.Δ. Προσώρας, πάντως, ο Αντώνης Σαμαράς παίρνει τις απαραίτητες καλοκαιρινές ανάσες, καθώς τις προηγούμενες μέρες εθεάθη όπως μου λένε στο ήσυχο Λουτράκι.

Χωρίς ΔΕΘ φέτος;

Πολύ πιθανόν είναι φέτος να μην έχουμε ΔΕΘ, τουλάχιστον με τη μορφή που την ξέραμε. Τα αυξανόμενα κρούσματα στη συμπρωτεύουσα οδηγούν σε σκέψεις ακόμα και για τοπικό lockdown. Στο πλαίσιο αυτό η Εκθεση με την πολυκοσμία της και την άνοδο της μισής Αθήνας στη Θεσσαλονίκη, μάλλον είναι επικίνδυνη πολυτέλεια. Το είπε εμμέσως και ο Στέλιος Πέτσας που όταν ρωτήθηκε για τη ΔΕΘ και όσα πει ο πρωθυπουργός ξεκίνησε λέγοντας «κατ’ αρχάς να γίνει η Εκθεση…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή