Θεωρείο (11/08/20)

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσπευσμένα από τη Μεσσηνία ο Παναγιωτόπουλος

Το προκεχωρημένο θέρος, σε συνδυασμό με το Σαββατοκύριακο, βρήκε πολλούς, συμπεριλαμβανομένων και υπουργών, εκτός Αττικής για λίγες ανάσες. Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος βρισκόταν στη Μεσσηνία μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Αντώνη Οικονόμου, και μόλις ενημερώθηκε για το γεγονός ότι το «Ορούτς Ρέις» έκλεισε τον πομπό του και απέπλευσε από την Αττάλεια προς το σημείο που είχε εκδοθεί NAVTEX, επέστρεψε άμεσα στην Αθήνα.

Στο Μαξίμου με παραλλαγή

Ο πρωθυπουργός άλλωστε είχε συγκαλέσει το μεσημέρι της Δευτέρας ΚΥΣΕΑ με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών και Ναυτιλίας. Και βεβαίως του Α/ΓΕΕΘΑ, με τον Κωνσταντίνο Φλώρο να ελκύει τα φλας, καθώς έφτασε στο Μαξίμου όχι με την επίσημη στολή, αλλά με παραλλαγή.

Η έκκληση στη νεολαία

Μόνο τυχαία δεν ήταν η έκκληση του Βασίλη Κικίλια προς τη νεολαία να τηρήσει τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως από τους νέους, ούτε το ότι ο Βασίλης Κικίλιας είναι ο αρμόδιος υπουργός. Η αναφορά κρίθηκε απαραίτητο να γίνει από τον υπουργό Υγείας, καθώς, όχι τώρα, αλλά και παλαιότερα, έχει μετρηθεί ως ο δημοφιλέστερος πολιτικός της Ν.Δ. στα λεγόμενα «νεανικά κοινά», στα οποία το κυβερνών κόμμα έχει παραδοσιακά πρόβλημα. Εξ ου και η αναφορά του, η οποία για την ιστορία έλεγε «κάνω για ακόμα μία φορά έκκληση στη νεολαία και στους πολίτες που δεν τηρούν τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας, μάσκες, κανόνες υγιεινής, αποστάσεις ασφαλείας, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους».

Ο ρόλος του περιφερειάρχη

Μετά τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη η Εύβοια, αρκετοί ήταν αυτοί που σχολίασαν δηκτικά πως τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν γίνει είναι ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δείχνοντας προς τον περιφερειάρχη Φάνη Σπανό. Ο περιφερειάρχης, πάντως, πριν από λίγες ημέρες είχε κάνει κάποιες αλλαγές αντιπεριφερειαρχών, χωρίς να δώσει σε κανέναν την Πολιτική Προστασία. Κατηγορήθηκε γι’ αυτό, με τον ίδιο να δηλώνει στον ραδιοσταθμό 9,84 πως οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας αναβαθμίστηκαν, καθώς πέρασαν στον ίδιο τον περιφερειάρχη. Την ίδια ώρα, ο Σπανός υπερασπίστηκε την τοποθέτηση του Νίκου Χαρδαλιά για το 112, λέγοντας πως θα ήταν εγκληματικό να δοθεί εντολή εκκένωσης της περιοχής μέσω του 112.

Στήριξη σε Χαρδαλιά

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας πάντως, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, πήρε την υψηλότερη στήριξη που θα μπορούσε, καθώς χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόμενος τις πληγείσες περιοχές δήλωσε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Πολιτική Προστασία τους τελευταίους μήνες δίνει πολλαπλές μάχες σε πολλά επίπεδα, πιστοποιεί τη μεγάλη χρησιμότητά της σε όλα τα επίπεδα, στην πανδημία, σε φωτιές, σε πλημμύρες και έχει τη στήριξη όλων μας», προσθέτοντας πως «και ο υφυπουργός, ο κύριος Χαρδαλιάς, έχει την απόλυτη προσωπική μου στήριξη στον αγώνα

τον οποίο κάνει».

Συνεχίζει το ροκ

Η αξιωματική αντιπολίτευση, πάντως, συνεχίζει τη σκληρή κριτική για τον κορωνοϊό. Σχεδόν ούτε μία ημέρα δεν περνάει χωρίς ανακοίνωση με την οποία να καταγγέλλει την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της υγειονομικής κρίσης. Χθες συγκεκριμένα, μετά τα νέα μέτρα, η Κουμουνδούρου σχολίασε: «Μετά από 3 μήνες επανάπαυσης, υποτίμησης του κινδύνου αναζωπύρωσης της πανδημίας και παλινωδιών στο άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού, η κυβέρνηση πανικόβλητη τρέχει και δεν φτάνει».

Κριτική εκ των έσω

Θυμάστε που σας έγραφα τις προάλλες για την κριτική του Νίκου Μπίστη στον Νίκο Κοτζιά για τη λέξη «ενδοτισμός» που χρησιμοποίησε ο πρώην ΥΠΕΞ στο Twitter. Η κατά μόνας κριτική έγινε «επίσημη», καθώς το μπλοκ των λεγόμενων «53», με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με παρέμβασή του στον ιστότοπο commonality, ασκεί κριτική στην ηγεσία για τη στάση της στα ελληνοτουρκικά κατηγορώντας τη για εθνικιστική αντιπολίτευση. «Με ανησυχία» λένε πως είδαν «ευτυχώς όχι πολλούς, αλλά αρκετούς αγαπητούς φίλους και φίλες να δανείζονται, στο όνομα της αριστερής αντιπολίτευσης, χλαμύδες, ακόντια και περικεφαλαίες που περίσσεψαν από την περίοδο των συλλαλητηρίων για το μακεδονικό», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή