Θεωρείο (10/09/20)

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαπίνης Μηταράκης – Κουμουτσάκος  

Τα χθεσινά γεγονότα που σημειώθηκαν στη Μόρια δεν έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει το προηγούμενο διάστημα να εξεταστεί το ενδεχόμενο κλεισίματος της δομής, φοβούμενος ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Το γεγονός ότι οι εξελίξεις πρόλαβαν αυτές τις πρωτοβουλίες μεγαλώνει τις ευθύνες των Μηταράκη – Κουμουτσάκου, καθώς το υπουργικό δίδυμο φαίνεται πως πιάστηκε εξαπίνης. Η κατάσταση, άλλωστε, δεν έφτασε εκεί όπου έφτασε ξαφνικά, καθώς κυοφορείτο εδώ και καιρό, χωρίς όμως να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε αντίδραση από πρόσφυγες οι οποίοι πετούσαν το φαγητό που τους έδιναν, ενδεικτικό της έκρυθμης κατάστασης που είχε αρχίσει να δημιουργείται. 

Φάουλ από τους F.T.

To ρεπορτάζ των Financial Times για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτηριζόταν από αρκετά φάουλ που δείχνουν πως οι συντάκτες του πριν το συντάξουν δεν ενημερώθηκαν για βασικά πράγματα. Χαρακτηριστικά να αναφέρω πως το ρεπορτάζ, που περνά υπόγεια τη γραμμή πως ουσιαστικά η Τουρκία έχει δίκιο, αναφέρει μεταξύ άλλων πως η τουρκική ακτογραμμή είναι γεμάτη από… ελληνικά νησιά τα οποία η Αθήνα… πιστεύει πως δίνουν εδαφικά δικαιώματα. Η φράση δείχνει πως οι συντάκτες αγνοούν εντελώς το Δίκαιο της Θάλασσας, που ορίζει τα δικαιώματα. Αλλά δεν είναι το μόνο φάουλ. Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε «σύνορα που προτείνει η Ελλάδα». Η Ελλάδα δεν προτείνει απολύτως τίποτα όσον αφορά τα σύνορά της, τα οποία είναι πλήρως διατυπωμένα στη Συνθήκη της Λωζάννης. Ισως, πάντως, τα πολλά φάουλ να έχουν εξήγηση. Το βίντεο είναι δημιουργία του Τομ Χάνεν, ο οποίος με μία απλή ματιά στο twitter του δηλώνει τις πεποιθήσεις του, αφού ανάμεσα στα προσωπικά του χαρακτηριστικά δηλώνει «Τurkophile». Κοινώς φιλότουρκος. 

Μασάζ στους βουλευτές

Το τραπέζι του Γρηγόρη Δημητριάδη προχθές το βράδυ σε βουλευτές της Ν.Δ. σε γνωστή ταβέρνα στο Παγκράτι, δεν θα είναι ούτε το μόνο, ούτε τυχαίο. Ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού έχει στόχο το αμέσως επόμενο διάστημα να δει σε δόσεις, λόγω πανδημίας, όλη την Κ.Ο. της Ν.Δ. και να ανταλλάξει απόψεις αφουγκραζόμενος το κλίμα και μεταφέροντάς το στον πρωθυπουργό, που είναι λογικό λόγω χρόνου να μην προλαβαίνει έναν τέτοιο κύκλο συζητήσεων. 

«Βατερλώ» Θεοχάρη

Η τελευταία συνέντευξη του Χάρη Θεοχάρη στο BBC εξέθεσε όχι μόνο το τουριστικό προϊόν αλλά και τη χώρα, καθώς ο υπουργός εμφανίστηκε σκανδαλωδώς απροετοίμαστος. «Πόσα κρούσματα υπάρχουν στα 7 νησιά που επιβλήθηκε καραντίνα σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο;», ρώτησε η δημοσιογράφος. «Δεν ξέρω ακριβώς. Μπορώ να σας απαντήσω στο μέλλον», είπε. «Μα αν είναι λιγότερα κρούσματα, τότε γιατί η αγγλική κυβέρνηση επέβαλε καραντίνα;». «Δεν σχολιάζω…», είπε ο κ. Θεοχάρης με τη δημοσιογράφο να αντιτείνει: «Μα γιατί δεν σχολιάζετε υπουργέ;». «Δεν υπάρχει λόγος. Τις πληροφορίες τις μοιραζόμαστε μεταξύ μας οι κυβερνήσεις», απάντησε ο κ. Υπουργός που έκανε μία εμφάνιση πραγματικό «βατερλώ». 

Μηνύματα Τσίπρα

Ο χθεσινός ανασχηματισμός του Αλέξη Τσίπρα είχε και τα κρυφά του μηνύματα. Κομβικότερη όλων θεωρώ την τοποθέτηση στον τομέα του Εσωτερικών δύο στελεχών από τη νέα γενιά των 40άρηδων, του Κώστα Ζαχαριάδη και του Μίλτου Χατζηγιαννάκη. Αμφότεροι είναι υπέρ του ανοίγματος στον μεσαίο χώρο με τον δε Χατζηγιαννάκη να προέρχεται άλλωστε από το ΠΑΣΟΚ. Ενδιαφέρον έχει και η «υποβάθμιση» του Νίκου Παππά από το Οικονομικών στο Υποδομών, ο οποίος ωστόσο παραμένει στο παιχνίδι, αλλά και η αναβάθμιση του Αλέξη Χαρίτση (φωτ.) στο Ανάπτυξης και της Εφης Αχτσιόγλου στο Οικονομικών. Από την πλευρά του, ο Ευ. Τσακαλώτος παραμένει ισχυρός εσωκομματικός πόλος, με τον Αλ. Τσίπρα να επιλέγει αντί για τη ρήξη έναν συμβιβασμό. Τέλος, ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη στη θέση του τομέα Διαφάνειας της Διοικητικής Δράσης, που ουσιαστικά μετατρέπει σε θεσμική θέση, το αγαπημένο του «χόμπι» να αναρτά σκάνδαλα στο facebook.  

Θα ζητάει εκλογές

Το ότι η αντιπολίτευση βρίσκεται στα σχοινιά είναι γνωστό, αυτό δεν σημαίνει όμως πως θα παραιτηθεί από την προσπάθεια. Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα πολλοί του προτείνουν πως το επόμενο διάστημα, ίσως από τις αρχές του 2021, θα πρέπει να αρχίσει να ζητάει εκλογές πληρώνοντας με το ίδιο νόμισμα τον Μητσοτάκη, όπως χαρακτηριστικά λένε. Τούτη η τακτική θεωρείται πως μπορεί να ξεκολλήσει τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά, καθώς θα δείξει αυτοπεποίθηση και ετοιμότητα. Αυτό βεβαίως θα συνοδεύεται και με την ευχή να μην αποδεχθεί το αίτημα ο Μητσοτάκης, αφού με τα τωρινά δεδομένα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στις κάλπες σαν πρόβατο επί σφαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή