Θεωρείο (13/9/20)

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κερδίσαμε» Μάλτα και Ιταλία

Το μεγάλο κέρδος από τη Σύνοδο των MED7 ανέλυαν στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή μετά τη Σύνοδο Κορυφής και την κοινή διακήρυξη των επτά. Oχι, στο επίκεντρο δεν ήταν η Γαλλία, η οποία ούτως ή άλλως εξελίσσεται σε έναν ισχυρό σύμμαχο, αλλά η Μάλτα και η Ιταλία. Οι δύο μεσογειακές χώρες είχαν ουδέτερη μέχρι τώρα στάση και η υπογραφή τους στο κείμενο της διακήρυξης θεωρείται πολύ σημαντική από την ελληνική πλευρά που πρόσθεσε δύο ακόμα συμμάχους στην προσπάθεια διπλωματικής απόκρουσης της Τουρκίας.

Σχέδιο αποσταθεροποίησης «βλέπει» ο Ιερώνυμος

Η δήλωση του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας για την κατάσταση στη Μόρια είχε μία πολύ ενδιαφέρουσα αποστροφή. Ο Ιερώνυμος μίλησε για «δόλιο σχέδιο ανεπίτρεπτης, ανήθικης και απάνθρωπης εργαλειοποίησης και εκμετάλλευσης απελπισμένων προσφύγων». Η αναφορά περί «δολιότητας» δεν είναι αμελητέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει στους συνεργάτες του, πως όσα είδαμε στη Μόρια δεν τα θεωρεί τυχαία, αλλά εντάσσονται σε ένα σχέδιο «αποσταθεροποίησης της χώρας» με κάθε δυνατό μέσο. Από τη μία, αναφέρει, η επιθετικότητα της Τουρκίας διά θαλάσσης και από την άλλη τα γεγονότα στον Εβρο και οι φωτιές στην Λέσβο αποτελούν προσπάθειες με τον ίδιο στόχο. Μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος θεωρεί πως τα όσα συνέβησαν στα χερσαία σύνορα μπορεί να επαναληφθούν, εξ ου και σημειώνει με έμφαση πως οι καιροί απαιτούν αρραγές εθνικό μέτωπο.

«Σφίγγει» η οργάνωση

Η μη άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη προκάλεσε μεγάλες αναταραχές στο εσωτερικό της Ν.Δ. Η εικόνα που εξέπεμψε η Κοινοβουλευτική Ομάδα ήταν κάτι που προκάλεσε και την εύλογη αγανάκτηση του πρωθυπουργού. Το αρχικό θέμα συζήτησης που ήταν ποιος έχει την ευθύνη για αυτή την εικόνα, με τους περισσότερους να δείχνουν τον Σταύρο Καλαφάτη, έδωσε τη θέση του στη δράση ώστε κάτι τέτοιο να μην επαναληφθεί. Το οποίο σημαίνει πως το επόμενο διάστημα αναμένονται αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Κ.Ο. και σίγουρα αυστηρότερος έλεγχος προς τους βουλευτές ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα.

Eιδική αποστολή για Θεοδωρικάκο

Eνα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη διαχείριση της κατάστασης στη Λέσβο είναι η παντελής έλλειψη συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και τοπικής κοινωνίας, ώστε να βρεθεί μία προσωρινή έστω λύση για το θέμα των μεταναστών. Τη δύσκολη δημιουργία «γέφυρας» μεταξύ των δύο πλευρών ανέλαβε να φτιάξει ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο υπουργός Εσωτερικών βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο νησί έχοντας τη δύσκολη αποστολή να συνομιλεί πυροσβεστικά με τον περιφερειάρχη Μουτζούρη, τους δύο δημάρχους του νησιού, αλλά και τον τοπικό βουλευτή Χαράλαμπο Αθανασίου. Εκ του αποτελέσματος οι ζυμώσεις φάνηκε πως καταλήγουν σε ένα μορατόριουμ μεταξύ τοπικής κοινωνίας και κυβέρνησης. Για τις συνεννοήσεις δε, ειδικά με τον Μουτζούρη αξίζει ένα βραβείο ο ΥΠΕΣ.

Η καθυστέρηση του Κόστα

Μόλις… δύο ωρίτσες άργησε στην προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, επηρεάζοντας τελικά ακόμα και την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος ήταν, όπως απολογήθηκε ο ίδιος, πως είχε προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο και δεν μπόρεσε να έρθει νωρίτερα, με αποτέλεσμα η συνέντευξη να ξεκινήσει στις 9, να πάει όλο το πρόγραμμα πίσω και η ελληνική αποστολή να φτάσει στην Ελευσίνα στις 4 τα ξημερώματα, καθιστώντας αδύνατη τη μετάβαση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Παρασκευής λόγω υπερβολικής κούρασης.

Εξωστρέφεια από τα ΕΑΣ

Σε μία εντελώς διαφορετική φάση έχουν εισέλθει τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, τα οποία το τελευταίο διάστημα λειτουργούν με έμφαση στην εξωστρέφεια. Στο πλαίσιο αυτό τα ΕΑΣ ήρθαν σε συμφωνία με το υπουργείο Αμυνας της Αιγύπτου, μετά διεθνή διαγωνισμό, για την προμήθεια πυρομαχικών 105mm, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, ενώ επιχειρείται και η ενεργοποίηση συμβάσεων, όπως με το υπουργείο Αμυνας της Τυνησίας προϋπολογισμού ύψους 2,07 εκατ. ευρώ. Ο βασικότερος στόχος πάντως για τον διευθύνοντα σύμβουλο Νίκο Κωστόπουλο, παραμένει η εύρεση στρατηγικού επενδυτή με Γάλλους, Ολλανδούς, Ισραηλινούς και έναν Ελληνα επενδυτή να είναι μέσα στη λίστα των υποψηφίων για τη σημαντική επένδυση, που όπως λένε κυβερνητικές πηγές θα δώσει και αναπτυξιακή χροιά στα ΕΑΣ.

Δοσολογία

Προβληματισμό έχει προκαλέσει σε αρκετούς στο Μέγαρο Μαξίμου ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το τελευταίο διάστημα ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης στις συχνές τηλεοπτικές εμφανίσεις του, στις οποίες έχει επιστρέψει εσχάτως μετά ένα διάλειμμα κάποιων εβδομάδων, εκφράζει απόψεις που είναι στο όριο της κυβερνητικής γραμμής, χρησιμοποιώντας πολύ δεξιά ρητορική στο προσφυγικό, η οποία σαφώς και έχει ακροατήριο εντός των ψηφοφόρων της Ν.Δ., θέλει ωστόσο τη σωστή δοσολογία καθώς μπορεί να τροφοδοτήσει εκτράχυνση του προβλήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή