Θεωρείο (15/09/20)

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απειλή των… πρακτικών  

Πολλά και ενδιαφέροντα σημεία είχε η κυριακάτικη συνέντευξη του πρωθυπουργού, τα οποία, λόγω του μεγάλου «όγκου» της, πέρασαν στα ψιλά. Κρατάω τη δικαιολογημένη ενόχληση του πρωθυπουργού για τον χαρακτηρισμό «πολιτικός απατεώνας» που του απέδωσε ο Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός δεν ακολούθησε όμως στη λεκτική κλιμάκωση τον προκάτοχό του, αλλά του απάντησε, με μία πολύ αιχμηρή αποστροφή. Συγκεκριμένα ερωτηθείς αν θα έκανε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών είπε πως «η επιλογή αυτή υπάρχει πάντα στο τραπέζι», προσθέτοντας το εξής συστημένο προς τον Τσίπρα: «Και βέβαια μην ξεχνάμε ότι στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών κρατιούνται και πρακτικά». Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά φωτογράφισε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαστρέβλωσε τα λεγόμενά του μετά το τελευταίο τετ α τετ που είχαν με εκείνη την ανάρτηση που είχε κάνει στο facebook.

Ικανοποίηση της βάσης

Μένω στη ΔΕΘ και στις ενδιαφέρουσες αποστροφές Μητσοτάκη, όπως αυτή που έκανε στον Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός εξηγώντας την εμπιστοσύνη των αγορών στη χώρα είπε πως «αν ακολουθούσαμε πολιτικές οι οποίες ήταν άφρονες», δεν θα είχαμε ως χώρα αυτή την αντιμετώπιση και εκεί ενδεχομένως θα άρχιζαν τα προβλήματα». Συνέχισε, δε,  λέγοντας τα εξής»: «Μην ξεχνάτε ότι το πρώτο μνημόνιο προέκυψε όταν η χώρα δεν μπορούσε πια να δανειστεί από τις αγορές» είπε, χαρακτηρίζοντάς τη μη πρόσβαση στις αγορές «γενεσιουργό αιτία του μνημονίου». Και μετά πέταξε τη «βόμβα»: «Διότι κάποιοι είπαν, από αυτό εδώ πέρα το βήμα, ότι λεφτά υπάρχουν και όλοι ξέρουμε, οκτώ μήνες μετά, τι έγινε». Η αναφορά πάντως ικανοποίησε ιδιαίτερα τόσο την παραδοσιακή βάση της Ν.Δ. όσο και τον Κώστα Καραμανλή.

Ποια δεν δούλευαν;

Πάω σε μία ακόμα αναφορά του πρωθυπουργού. Σχολιάζοντας τα εξοπλιστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «πληρώνουμε τη θέση μας στον χάρτη», αλλά η ελληνική κοινωνία που «αναλαμβάνει αυτό το τίμημα αρκεί να γνωρίζει πως ό,τι γίνεται, γίνεται με απόλυτη διαφάνεια, ότι τα όπλα τα οποία παίρνουμε δουλεύουν όλα». Το ερώτημα είναι ποια δεν δούλευαν κατά το παρελθόν;

Ντόρα στρίμωξε Αυγενάκη

Αυστηρή κριτική από την Ντόρα Μπακογιάννη δέχθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης με αφορμή το θέμα της αναδρομικής ισχύος του ορίου θητειών στις αθλητικές ομοσπονδίες. Ουσιαστικά ο υφυπουργός κατηγορείται πως παρεμβαίνει στην αυτονομία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, όπως τονίζει με επιστολή της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. «Θα υπάρξει πρόβλημα με τη ΔΟΕ κ. Αυγενάκη. Η αυτονομία των ομοσπονδιών είναι η ιερή αγελάδα της ΔΟΕ και τίθεται σε αμφισβήτηση. Στο προηγούμενο νομοσχέδιο την αποσύρατε την αναδρομικότητα στις θητείες, μετά από επιστολές της ΔΟΕ. Τώρα ξαναφέρνετε το ίδιο άρθρο. Οταν ξαναφέρνεις ένα άρθρο, κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Αν το αφήσετε εκκρεμές, θα πέσει σε όλα τα δικαστήρια, δεν το συζητάμε, ενώ θα αποτελέσει και ευθεία παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του αθλητισμού», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Δεν παραβιάζουμε τίποτα» αντέτεινε ο Αυγενάκης, ο οποίος επικαλέστηκε το «κυρίαρχο κράτος».

Η Γαλλία πιέζει τη Γερμανία

Ετσι μου το περιέγραψε επί λέξει διπλωματική πηγή, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο: «Το Βερολίνο όσο και αν συμπαθεί την Αγκυρα, μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας θα επιλέγει πάντα τη Γαλλία». Ετσι εξηγείται σύμφωνα με την ίδια πηγή και η αύξηση της πίεσης που ασκήθηκε τα τελευταία 24ωρα προς την Αγκυρα για αποκλιμάκωση των προκλήσεων.

Περιοδείες ενόψει

Κορωνοϊού θέλοντος και Ερντογάν επιτρέποντος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα να κάνει αυτό που έκανε από την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση: περιοδείες. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρεθεί προς τα τέλη Σεπτεμβρίου στη Δυτική Μακεδονία. Την Κυριακή προανήγγειλε την επίσκεψή του, λέγοντας πως θα βρεθεί σύντομα στην περιοχή, ελπίζοντας μάλιστα να κάνει τα εγκαίνια «μιας πρώτης, πολύ σημαντικής επένδυσης που γίνεται, ένα πολύ μεγάλο πάρκο φωτοβολταϊκών στις εκτάσεις που παλιά υπήρχαν λιγνιτωρυχεία». Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν μετά τη Δυτική Μακεδονία θα ακολουθήσουν και άλλες περιοδείες.

Στην Αθήνα ο Ζάεφ

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα έχει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, που θα βρεθεί σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει σε συνέδριο που διοργανώνει ο Economist. Ο Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την επίσκεψη Ζάεφ, αναφέρθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών τονίζοντας πως προφανώς και έχει κλείσει, αλλά αυτό που δεν έχει κλείσει είναι η σωστή εφαρμογή της, και τέτοιου είδους θέματα θα συζητούνται με τον πρωθυπουργό της γείτονος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή