Γιώργος Κουμουτσάκος: Κοβίντιοτς

Γιώργος Κουμουτσάκος: Κοβίντιοτς

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιώργος Κουμουτσάκος: Κοβίντιοτς-1Αμφότεροι οι Κουμουτσάκοι έχουν κάπου λίγο δίκιο. Και ο Κουμουτσάκος της Πέμπτης, που κοινώνησε «αυθορμήτως» επειδή, εξίσου «αυθορμήτως», ο ιερέας τον αιφνιδίασε προτείνοντάς του την αγία λαβίδα. Και ο Κουμουτσάκος της Παρασκευής, που αποδοκίμασε τον ευλαβή Κουμουτσάκο, καλώντας τους πολίτες να μη μιμηθούν την υγειονομική του ασωτία.
 
Ο οψιμότερος των Κουμουτσάκων, πάντως, ενοχοποιεί για το πολιτικό ατύχημα την παραεκκλησιαστική ιστοσελίδα που τον φωτογράφισε, υποτίθεται λάθρα, σε μια στιγμή ινκόγκνιτο κατάνυξης. Πρόκειται για ιστότοπο φιλόξενο προς την περιρρέουσα καχυποψία για τη μάσκα, τα εμβόλια και τα λοιπά αλιβάνιστα εργαλεία της επιστήμης.
 
Ο αδιάκριτος φακός, όμως, δεν σκόπευε να πλήξει τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αντιθέτως, σκόπευε να τον συστήσει στο ειδικών ευαισθησιών κοινό της ιστοσελίδας περίπου ως ήρωα, που αψηφά τις πολιτικές εντολές για να ικανοποιήσει το φρόνημά του(ς). Η αντίδραση του ίδιου του φωτογραφηθέντος φάνηκε να υπηρετεί αυτή τη στόχευση: Να ικανοποιήσει το ένα ακροατήριο χωρίς να διαταράξει πολύ τις σχέσεις του με το άλλο. Και το ποίμνιο ολόκληρο και τον Χαρδαλιά χορτάτο.
 
Η πείρα δείχνει ότι όταν προσπαθείς να αλιεύσεις από δύο δεξαμενές, στο τέλος μένεις με το καλάθι άδειο. Ο Κουμουτσάκος φαίνεται να μην είχε υπολογίσει σωστά την ανοχή του Μαξίμου σε ιεραποστολές προσωπικής ψηφοθηρίας που θολώνουν το κεντρικό μήνυμα της υγειονομικής πολιτικής. 
 
Η αποδοκιμασία που ο αναπληρωτής υπουργός εισέπραξε από τον Χαρδαλιά δεν θα ήταν τόσο ηχηρή, αν δεν απηχούσε την πρωθυπουργική αγανάκτηση. Οταν η πόζα της κουμουτσάκειας μεταλήψεως εμφανίσθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο, η έκπληξη, λένε, ήταν τόσο οδυνηρή, που στην αρχή υπέθεσαν ότι πρόκειται για μοντάζ. Τον ήξεραν, αλλά μέχρι εκεί δεν του το ’χαν.
 
Το κρούσμα απείθειας, πάντως, δεν αφορά μόνο την ανάγκη για προσοχή ενός στελέχους που είχε ράψει τις προσδοκίες του για άλλα αξιώματα, προτού καταλήξει να περιπλανάται ως τιτουλάριος άνευ κανονικού χαρτοφυλακίου, από το Προστασίας του Πολίτη σε πόστο υπομηταράκη. Ο τόνος στον οποίο το Μαξίμου επιχείρησε να σωφρονίσει τον βουλευτή πηγάζει από το υποκείμενο πρόβλημα: την εύθραυστη ισορροπία που προσπαθεί από την αρχή της πανδημίας να πετύχει η κυβέρνηση μεταξύ λοιμωξιολογικής ορθότητας και Εκκλησίας.
 
Στο πρώτο κύμα του ιού, η κυβέρνηση απέφυγε τον κίνδυνο να εκτροχιαστεί η ανθυγειονομική αντίσταση ορισμένων ιεραρχών σε ανοιχτή αντιπαράθεση με ένα μέρος των πιστών. Τον απέφυγε όμως δύσκολα, με αγωνιώδη σχοινοβασία. Ο κίνδυνος αυτού του διχασμού είναι τώρα εξίσου δεινός, καθώς στον περίβολο των ναών –και ενίοτε στον άμβωνα– αναζητούν πρόσφορο έδαφος οι δοξασίες άρνησης των υγειονομικών μέτρων. Αναζητούν νομιμοποίηση σε χρήσιμους covidiots με γραβάτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή