Θεωρείο (24/09/20)

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αγγελος Συρίγος πάει για εισηγητής

Τις επόμενες ημέρες θα ξέρουμε πότε ακριβώς θα έρθουν στη Βουλή οι κυρώσεις των τριών συμφωνιών που αφορούν τη Βόρεια Μακεδονία και επί της ουσίας θα σφραγίσουν τη διπλωματική σχέση Αθήνας – Σκοπίων. Η Νέα Δημοκρατία αναζητεί τον εισηγητή και, όπως φαίνεται, είναι κοντά στο να τον βρει, καθώς σχετική βούληση έχει εκφράσει ο Αγγελος Συρίγος. Ο βουλευτής της Α΄ Αθηνών έχει όλες τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Πρώτον, δεν ανήκει στην κατηγορία των βουλευτών που την περίοδο της συμφωνίας είχαν σηκώσει παντιέρες επανάστασης, καθώς είχε κρατήσει χαμηλά τους τόνους, επισημαίνοντας τις αστοχίες της συμφωνίας με κόσμιο τρόπο. Δεύτερον, έχει το επιστημονικό βάρος, ως διεθνολόγος, να μιλήσει για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα και, τρίτον, αλλά όχι ήσσονος σημασίας, ο Συρίγος είναι «καθαρόαιμος» δεξιός και ο λόγος του περνάει σε κοινά που στο συγκεκριμένο θέμα τα έχει ανάγκη η κυβέρνηση.  

Η πονηρή επίθεση Παπαθανάση

Φαντάζομαι θα διαπιστώσατε και εσείς πως, μετά την κίνηση του Νίκου Χαρδαλιά να φιλήσει το χέρι του παπά, δεν υπήρξαν ιδιαίτερες αντιδράσεις από κυβερνητικά στελέχη που επέλεξαν –και ορθώς– να κρατηθεί το θέμα χαμηλά και να μη δοθεί συνέχεια. Ο μόνος από τους υπουργούς που έσπευσε να αδειάσει δημοσίως τον υφυπουργό ήταν ο αναπλ. υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Η επιλογή του δεν είναι τυχαία, καθώς οι δυο τους είναι πολύ πιθανόν να είναι αντίπαλοι στον νότιο τομέα της Αθήνας, όπου ο μεν Παπαθανάσης έχει κλειδώσει, ο δε Χαρδαλιάς είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει. Με δεδομένο πως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα και μπορεί να πλασαριστεί πολύ ψηλά σε μια ενδεχόμενη κάθοδό του, ο αναπληρωτής υπουργός βρήκε μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσει την αποδόμησή του από… νωρίς.

Ταλαιπωρία για υπαλλήλους

Μια μεγάλη ομάδα πρώην διπλωματικών και διοικητικών υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών ταλαιπωρείται εδώ και μερικά χρόνια χωρίς λόγο. Ο πρώην υπουργός Νίκος Κοτζιάς είχε διατάξει έρευνα για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ τα προηγούμενα χρόνια. Ο διπλωμάτης που ανέλαβε την έρευνα επιδόθηκε σε νομικίστικες ακρότητες με αποτέλεσμα να έχουν βρεθεί κατηγορούμενοι άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με φαινόμενα διαφθοράς. Προφανώς σημειώθηκαν παρανομίες σε 2-3 περιπτώσεις που έφτασαν στο ακροατήριο. Οι ανακριτές αναγνωρίζουν όμως ότι στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται περί παράλογων διώξεων. Αυτό δεν μειώνει ωστόσο την ταλαιπωρία ανθρώπων που πληρώνουν δικηγόρους και τρέχουν στα δικαστήρια χωρίς να φταίνε.

Ορθόδοξη διπλωματία

Ο Πομπέο έχει αποκτήσει στενές σχέσεις με τον πρωθυπουργό. Μαθαίνω όμως ότι και η σύζυγός του Σούζαν ενδιαφέρεται πολύ για την Ελλάδα και έχει επαφές στην Αθήνα από τις οποίες ενημερώνεται. Το ζεύγος Πομπέο έχει επίσης ιδιαίτερη ευαισθησία για τα θρησκευτικά ζητήματα και πολύ θερμές σχέσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, καθώς η Σούζαν είναι βαπτισμένη ορθόδοξη, και κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα το ζεύγος είχε παραστεί στη δοξολογία της Μητρόπολης.

Ιδεολογικός αχταρμάς

Μπλεξίματα, μεγάλα μπλεξίματα στον ΣΥΡΙΖΑ! Ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει το τελευταίο διάστημα να δημιουργείται μια βαβέλ εντός του κόμματος, χωρίς κανένα ξεκάθαρο στίγμα και προσανατολισμό. Μετά τον Λιάκο που εξέφρασε μια ακραία αριστερή άποψη, ήρθε η Θοδώρα Τζάκρη να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση από τα… πολύ δεξιά, χαρακτηρίζοντας «άπατρι» τον Μητσοτάκη. Με τούτο έγινε έξαλλος και ο Νίκος Μπίστης –και όχι μόνο–, που ως γνωστόν δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω. Το πρώην στέλεχος του ΚΚΕ, του Συνασπισμού, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επιτέθηκε σφόδρα στην τομεάρχισσα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε κάνει πρόσφατα και με τον Νίκο Κοτζιά. Ο Μπίστης δεν ήταν βέβαια ο μόνος που ενοχλήθηκε από τη δήλωση Τζάκρη, αλλά ήταν ο πρώτος που έσπευσε να «αδειάσει» την τομεάρχισσα του ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο του ιδεολογικού χωροφύλακα. Εν προκειμένω είχε δίκιο, αλλά η ένταση με την οποία σπεύδει να ανοίξει εσωκομματικά θέματα έκανε πολλούς να θυμηθούν πως όταν ο Μπίστης ήταν έτοιμος να ενταχθεί μέσω της «Γέφυρας» στον ΣΥΡΙΖΑ, είχαν εισηγηθεί στον Αλέξη Τσίπρα πως έπρεπε να το αποφύγει, καθώς, από όσα κόμματα πέρασε, παντού δημιούργησε ανακατωσούρα.

Ξένε, ανάγγειλε στα… ΕΛΤΑ

Τα «φώτα» άλλαξαν τα ΕΛΤΑ στο πασίγνωστο επίγραμμα του Σιμωνίδη για τη Μάχη των Θερμοπυλών. Εξέδωσαν επετειακό γραμματόσημο, στο οποίο η μετοχή «πειθόμενοι» είναι γραμμένη με «ω», ενώ αντί της αντωνυμίας «κείνων» γίνεται η χρήση του επιθέτου «κοινών». Το τραγελαφικό αποτέλεσμα έγινε αντιληπτό με καθυστέρηση, με αποτέλεσμα τα γραμματόσημα να έχουν τυπωθεί και τελικώς να αποσυρθούν.

Μία διαφορετική συζήτηση 

Στην Αθήνα έρχεται ο διάσημος Ισραηλινός καθηγητής Ιστορίας και Φιλοσοφίας Γιουβάλ-Νώε Χαράρι για το Athens Democracy Forum, στο οποίο αναμένεται να έχει συζήτηση και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το γνωστικό αντικείμενο του Χαράρι είναι βέβαιο πως θα διευρύνει τον διάλογο επί παντός επιστητού, σίγουρα και εκτός πολιτικής, προμηνύοντας μία διαφορετική συζήτηση. Οι δυο τους, άλλωστε, έχουν αποκτήσει στενή σχέση από τότε που ο Χαράρι αναφέρθηκε σε διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα στην Ελλάδα ως θετικό παράδειγμα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Δεν θα εκπλαγώ, δε, αν βρεθούν ιδιωτικά αυτός και ο σύζυγός του, που εκτελεί και χρέη ατζέντη του, με το πρωθυπουργικό ζεύγος κάποιο βράδυ στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή