Εθνικό βλέμμα στην Καρδίτσα

Εθνικό βλέμμα στην Καρδίτσα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχει αρχίσει η εξοικείωση με τις εικόνες από την καταστροφή στην Καρδίτσα, αλλά το δράμα του εμπορικού και αγροτικού κόσμου της πόλης είναι πρωτοφανές. Η μικρότερη από τις τέσσερις θεσσαλικές πρωτεύουσες, η Καρδίτσα, είναι μια πόλη με μεγάλες δυνατότητες ανάταξης κοντά σε δύο από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας, τα Μετέωρα και την (τεχνητή) Λίμνη Πλαστήρα. Οσα αναμεταδίδουν κάτοικοι της πόλης είναι πρωτόγνωρα για αστικό κέντρο, τουλάχιστον για τα τελευταία χρόνια, και όσο και να εθελοτυφλεί κανείς δεν μπορεί παρά να δει πως η καταστροφή είναι ταυτόχρονα και μια ευκαιρία αναμόρφωσης της πόλης.

Η Καρδίτσα είναι μία από τις μεσαίες εκείνες πόλεις στον ηπειρωτικό κορμό που στην παρούσα συγκυρία χρειάζεται το εθνικό βλέμμα. Είναι εύκολο η υπόθεση να κυλήσει πίσω στην ειδησεογραφία μόλις αρχίσει η φαινομενική αποκατάσταση των ζημιών και να εκπέσει σε ένα γραφειοκρατικό ανακοινωθέν για τα μέτρα στήριξης. Η Καρδίτσα, όμως, χρειάζεται κάτι πολύ περισσότερο. Χρειάζεται την αλληλεγγύη του συνόλου της χώρας και την υποστήριξη όσων μπορούν να βοηθήσουν. Οχι ως ελεημοσύνη αλλά ως μέρος μιας εκστρατείας που μπορεί να γίνει πρότυπο για αστική ανάπλαση και οικονομική αναγέννηση. Εστω και σε αυτή την αρνητική συγκυρία.

Η Καρδίτσα έχει ανάγκη να ταυτιστεί πλέον με κάτι θετικό. Η θεομηνία την κλόνισε αλλά τα έργα που μπορούν να γίνουν, η καλλιέργεια μιας άλλης, νέας ταυτότητας, η ενίσχυση των δημιουργικών ανθρώπων της και η διάχυση της ιδέας πως στο χέρι μας είναι να κάνουμε κάθε τόπο της πατρίδας μας καλύτερο, μπορούν να αναδείξουν την Καρδίτσα ως μία πόλη που ατενίζει το μέλλον με αξιοπρέπεια και πίστη.

Είναι, πιστεύω, εθνική ανάγκη η καταστροφή που έγινε στην Καρδίτσα να ταρακουνήσει τους ίδιους τους κατοίκους της, τον επιχειρηματικό κόσμο και την κρατική μηχανή, πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας. Είναι μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία να στηριχθεί μια μεσαίου μεγέθους πόλη ως πρότυπο και καθρέφτης του πόσο πολλά μπορούν να επιτευχθούν μετά το πρώτο σοκ μιας καταστροφής. Η εμπειρία μου από την Καρδίτσα μου έδειξε ότι η πόλη έχει μεγάλες δυνατότητες προόδου κυρίως χάρη στις τοπικές δυνάμεις της. Οι πολλοί Καρδιτσιώτες που ζουν στην Αθήνα το γνωρίζουν καλύτερα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή