Θεωρείο (01/10/20)

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μυστικό του Πομπέο

Πολλοί σχολίασαν ως υπερβολική την κάθοδο του Μητσοτάκη στην Κρήτη για την επίσκεψη ενός «θεσμικά κατώτερου» αξιωματούχου, καθώς, όπως έλεγαν, ο Πομπέο, ακόμα και αν είναι μέλος της κυβέρνησης της υπερδύναμης, δεν παύει να είναι απλώς υπουργός. Για αυτή την κακόβουλη κριτική θα γράψω ένα μυστικό, που δεν είναι και τόσο μυστικό στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και το ξέρει ο Μητσοτάκης. Ο Πομπέο, αν νικήσει τις εκλογές ο Μπάιντεν, θα βάλει πλώρη για υποψήφιος για την προεδρία των Ρεπουμπλικανών. Προφανώς και ο Μητσοτάκης θέλει η Ελλάδα να έχει πρόσβαση και στις δύο πλευρές του αμερικανικού πολιτικού συστήματος.

Στα «κρυφά»

Οταν για ένα θέμα γίνεται σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό το μήνυμα είναι σαφές: υπάρχει πρόβλημα. Αυτό έγινε, χθες, καθώς Κεραμέως, Σκέρτσος, Γεραπετρίτης και Ζαχαράκη συμμετείχαν σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Μητσοτάκη ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των καταλήψεων. Το αποτέλεσμα της σύσκεψης που δεν δημοσιοποιήθηκε ήταν η ανακοίνωση του υπ. Παιδείας σε μία πρώτη προσπάθεια να σφίξουν τα λουριά.

Το μισό υπουργικό  

Για ποιον χτυπάει η καμπάνα; Ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο ανέφερε πως «δεν είναι πολιτικά και ηθικά αποδεκτό, οποιοσδήποτε υπουργός να μετακυλίει ευθύνες σε άλλους υπουργούς», προσθέτοντας πως η προσπάθεια είναι συλλογική. Ολοι αναρωτήθηκαν ποιους να εννοεί. Η απάντηση είναι το… μισό υπουργικό. Η αρχή έγινε με την κόντρα Κεραμέως – Θεοδωρικάκου για τις μάσκες που η υπ. Παιδείας έριχνε την ευθύνη στο Εσωτερικών. Το Εσωτερικών στο Υγείας (βλ. Πρεζεράκος) και πάει λέγοντας. Πρόσφατα ο κ. Αρκουμανέας (υπ. Υγείας) μετακύλισε δημόσια τις ευθύνες στο Μεταφορών για τον συνωστισμό στα ΜΜΜ, ενώ μόλις χθες ο Αδωνις είπε (ΣΚΑΪ) «δεν έχω εμπλοκή στα μέτρα», δείχνοντας προς τη μεριά Χαρδαλιά. Μία ωραία ατμόσφαιρα…

Αρχηγικός

Συνεχίζω στα άδυτα του υπουργικού. Ο Σταϊκούρας έκανε… παρεμβάσεις μετά τις τοποθετήσεις υπουργών. «Εξαιρετικό» είπε σε κάποια φάση. «Αρχηγική εμφάνιση», μου είπε χαριτολογώντας εις εκ των υπουργών που μου μετέφερε τον υπερβάλλοντα ζήλο του «τσάρου» 
της οικονομίας.

Το… κόψιμο

Το υπουργικό είχε και κόντρες. Ο Σταϊκούρας διαμαρτυρήθηκε –στην ίδια γραμμή και η Μενδώνη– πως δεν γίνεται οι ιστορικές Θερμοπύλες να έχουν μετατραπεί σε hotspot μεταναστών. Ο αρμόδιος Μηταράκης αντέτεινε πως είναι πρόθυμος να του υποδειχθεί άλλο μέρος. Η πρόταση Σταϊκούρα ήταν να μεταφερθούν στον νομό Μαγνησίας. Κάπου εκεί ήρθε η ισορροπία από τον Μητσοτάκη που παρενέβη και ζήτησε από τον Σταϊκούρα να μιλά ως μέλος της κυβέρνησης και όχι ως… βουλευτής Φθιώτιδας. Ακολούθησε σιωπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή