Ο απρόβλεπτος ιός «κυκλοφορεί» μέσα μας

Ο απρόβλεπτος ιός «κυκλοφορεί» μέσα μας

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ εχτές το πρωί ανακοίνωσε στο Twitter ότι κόλλησε τον κορωνοϊό ενώ ισχυριζόταν εδώ και μήνες, ξανά και ξανά, ότι ο ιός “θα εξαφανιστεί”, ενώ είχε δηλώσει μόλις λίγες ώρες νωρίτερα ότι “το τέλος της πανδημίας πλησιάζει”, ενώ είχε παραδεχτεί από το Φεβρουάριο στο δημοσιογράφο Μπόμπ Γούντγουορντ ότι γνωρίζει τη σοβαρότητα του ιού αλλά ότι σκοπίμως θα την υποβαθμίσει δημοσίως, ενώ είχε αρνηθεί να εφαρμόσει αποτελεσματικά μέτρα σε ομοσπονδιακό επίπεδο για τον περιορισμό του, ενώ πίεζε τους κυβερνήτες των Πολιτειών για να τους πείσει να σταματήσουν τα lockdowns πρόωρα, ενώ αρνιόταν να φορέσει μάσκα στις περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις του, ενώ την περασμένη Τρίτη, στο debate, είχε κοροϊδέψει τον Τζο Μπάιντεν επειδή εκείνος φοράει μάσκα συχνά, ενώ στο ίδιο debate η οικογένειά του και οι συνεργάτες του κάθονταν χωρίς μάσκες στο δωμάτιο, ενώ είχε προτείνει δημοσίως ενέσεις με χλωρίνη, λάμπες UV και υδροξυχλωροκίνη για τη θεραπεία, ενώ είχε οργανώσει δεκάδες προεκλογικές συγκεντρώσεις (και σε κλειστούς χώρους) χωρίς μέτρα προστασίας, ενώ σε μία από αυτές ήταν που πιθανότατα κόλλησε τον ιό ο συνυποψήφιός του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2016 Χέρμαν Κέιν, ο οποίος πέθανε. Ενώ πάνω από 200.000 αμερικανοί έχουν πεθάνει από Covid-19 ως τώρα, ο μεγαλύτερος απόλυτος αριθμός νεκρών από τον κορωνοϊό στον κόσμο.

Όπως έχουμε ξαναγράψει στο παρελθόν, το πρόβλημα με αυτό τον ιό δεν είναι το ότι είναι πολύ επικίνδυνος, αλλά το ότι είναι καινούργιος. Κοντεύει ένα χρόνο που γυρνοβολάει στον ανθρώπινο πληθυσμό και ακόμα δεν έχουμε καταλάβει γιατί πλήττει λιγότερο τα παιδιά από ότι τους ενηλίκους, γιατί περισσότερο τους άνδρες από ότι τις γυναίκες, γιατί κάποιοι τον περνάνε χωρίς καθόλου συμπτώματα και άλλοι, ως τότε υγιείς, διαλύονται, πέφτουν στα πατώματα και υποφέρουν για μήνες -ή πεθαίνουν. Δεν έχουμε καν καταλάβει πολύ καλά πώς μεταδίδεται αυτό το πράγμα. Έρευνες από διάφορα μέρη του κόσμου τώρα βρίσκουν ότι η πλειοψηφία των φορέων του ιού -περίπου το 70% στις περισσότερες μελέτες- δεν μολύνουν κανέναν. Αντίθετα, ένα ποσοστό ανάμεσα στο 10% και το 20% προκαλούν το 80% των κρουσμάτων. Μια έρευνα στη Νέα Ζηλανδία που ανέλυσε το γενετικό προφίλ σχεδόν των μισών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ας πούμε, βρήκε ότι ο ιός μπήκε στη χώρα από 277 ξεχωριστούς φορείς, το 80% των οποίων δεν κόλλησαν κανέναν άλλο -και αυτό το 80% περιλαμβάνει και ανθρώπους που κινούνταν χωρίς προστασία σε κλειστούς χώρους, ακόμα και ανθρώπους που ζούσαν σε γηροκομεία. Δεν έχουμε ιδέα γιατί συμβαίνει αυτό. 

Τι κάνεις όταν αντιμετωπίζεις μια τόσο άγνωστη απειλή; Πώς αντιδράς; Με αμηχανία, φόβο και αυτοσχεδιασμό. Όλες οι κοινωνίες του κόσμου ζορίζονται να το διαχειριστούν και όλοι μας, ο κάθε ένας και η κάθε μία ξεχωριστά, καθώς περνάει ο καιρός συσσωρεύουμε άγχος και διαμορφώνουμε σταδιακά ένα μεγάλο, κοινό ψυχολογικό τραύμα μέσα μας, με απροσδιόριστες συνέπειες για το μέλλον. 

Αλλά πάντως μερικά πράγματα τα ξέρουμε, και τα έχουμε χωνέψει πια. Ότι ο ιός υπάρχει, ότι είναι πια ανεξέλεγκτος σε πολλές χώρες του κόσμου και ότι οι προσπάθειες περιορισμού του χωρίς lockdowns είναι δύσκολες και σε ελάχιστα μέρη αποτελεσματικές. Ξέρουμε ότι τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει, παρόλα τα μέτρα, τις καραντίνες και τους περιορισμούς. Ότι αν δεν υπήρχαν τα μέτρα, οι καραντίνες και οι περιορισμοί, οι νεκροί θα ήταν χωρίς καμία αμφιβολία πολλαπλάσιοι. Έχουμε, επίσης, καταλάβει ότι δεν υπάρχει κανένα δίλημμα ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και την προστασία της δημόσιας υγείας. Πως όταν πεθαίνουν χιλιάδες πολίτες επιπλέον του συνηθισμένου σε μια κοινωνία, η οικονομική κατάρρευση είναι αναπόφευκτη, όσο κι αν μένουν τα καταστήματα και τα σύνορα ανοιχτά, όσο και αν πετούν τα αεροπλάνα. Ότι οι πολύ λίγες χώρες που κατάφεραν να θωρακίσουν το πρώτο είναι αποκλειστικά κάποιες από αυτές που κατάφεραν να πετύχουν το δεύτερο. 

Και ξέρουμε, επίσης, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι 74 χρονών. Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ έχουν 5 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να μπουν στο νοσοκομείο αν κολλήσουν Covid-19 από ό,τι οι νεότεροι, και 90 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν. Ξέρουμε ότι ο Μπόρις Τζόνσον, που είναι 56 χρονών, όταν κόλλησε ταλαιπωρήθηκε για ένα μήνα με αυτό το πράγμα, και πέρασε και τρεις ημέρες στη ΜΕΘ. Ξέρουμε, επίσης, ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, ο ιός, σαν αόρατη, φθονερή ενσάρκωση του κάρμα, βρίσκει ύπουλα τους πιο κραυγαλέους αρνητές του, τους πιο φωνακλάδες λαϊκιστές, και τους μολύνει. Από τον Τραμπ και το Τζόνσον μέχρι το Βραζιλιάνο Πρόεδρο Ζαΐγ Μπολσονάρου, κι από τον ψεκασμένο αντιεμβολιαστή τενίστα Νόβακ Τζόκοβιτς μέχρι τον 91χρονο Ουκρανό Ορθόδοξο Πατριάρχη Φιλάρετο, που το Μάρτιο δήλωνε ότι ο κορωνοϊός είναι “η τιμωρία του Θεού για την αμαρτία της ομοφυλοφιλίας”. Τον κόλλησε το Σεπτέμβριο. 

Αυτά τα ξέρουμε. 

Αλλά αυτά που δεν ξέρουμε παραμένουν οδυνηρά, αβάσταχτα πολλά. Και αυξάνονται διαρκώς σε αριθμό, μας κατακλύζουν και μας καταπνίγουν. Τις τελευταίες ώρες προστέθηκαν κι άλλα: 

Αν όντως έχει Covid ο Τραμπ. Αν, εφόσον έχει, θα αρρωστήσει βαριά ή όχι. Αν θα χρειαστεί να αναλάβει ο Μάικ Πενς. Αν έχει κολλήσει και ο Μάικ Πενς (το πρώτο τεστ, τώρα που γράφω, βγήκε αρνητικό). Αν χρειαστεί να αναλάβει (για λίγο) η τρίτη στη σειρά της διαδοχής Νάνσυ Πελόσι. Αν ο Τραμπ κόλλησε τον Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ. Ποιοι θα κατέβουν τελικά στις εκλογές. Αν θα γίνουν κανονικά οι εκλογές. Αν ο Τραμπ θα περάσει τον ιό ελαφρά (μακάρι) αλλά έτσι δώσει νέα “επιχειρήματα” στους αποχαλινωμένους ψεκασμένους. 

Μ’ αυτά που συμβαίνουν, δεν ξέρουμε αν θα υπάρχουμε το 2021. 

Ή αν θα θέλουμε να υπάρχουμε μέχρι το 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT