Θεωρείο (03/10/20)

4' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλό παιχνίδι Μέρκελ

Πολλοί στους, άδειους λόγω COVID, διαδρόμους της Συνόδου Κορυφής σημείωναν πως η Μέρκελ ίσως έπαιξε ένα διπλό παιχνίδι. Γνωρίζοντας πως το προσχέδιο δεν πρόκειται να περάσει από Ελλάδα και Κύπρο, πούλησε «εκδούλευση» στην Τουρκία με το πρώτο draft που ήταν χάδι στην Αγκυρα. Οι ίδιες πηγές λένε, άλλωστε, πως αν δεν ήθελε η καγκελάριος δεν θα είχαν γίνει οι γενναίες αλλαγές που ζήτησε η Αθήνα και πέρασαν στο τελικό κείμενο. Ετσι, η πολύπειρη Γερμανίδα κατάφερε να δείξει καλή διάθεση και έναντι της Τουρκίας (αρχικά) και έναντι της Ελλάδας (τελικά). Οπως το δει ο καθένας. Η Σύνοδος, πάντως, επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά την πάντα δισυπόστατη σχέση Μητσοτάκη – Μέρκελ.

Απομονωμένη; Οχι! 

«Εθνικόν είναι ό,τι είναι αληθές», έλεγε ο Διονύσιος Σολωμός. Εμπειροι διπλωμάτες ανέφεραν όλο το προηγούμενο διάστημα πως η Τουρκία δεν είναι απομονωμένη και η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να ταΐζει αυτή τη θεωρία γιατί θα τη βρει μπροστά της. Η Αθήνα σαφώς και πετυχαίνει διαρκώς μικρές νίκες το τελευταίο διάστημα, αλλά είναι επίσης σαφές πως η Τουρκία έχει ερείσματα. «Και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται», μου είπε κυβερνητικός παράγοντας που συμφωνεί με την άποψη πως η Τουρκία δεν είναι απομονωμένη.

Μπουτόν ανασχηματισμού

Η στήλη το είχε γράψει πριν από δύο εβδομάδες. Ο ανασχηματισμός είναι πάνω στο τραπέζι, καθώς το σχήμα έχει αρχίσει να κρεμάει 15 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Κυβερνητική, μάλιστα, πηγή μού μετέφερε το «πονηρό» μήνυμα πως ο Μητσοτάκης όταν νιώθει πως τον υποτιμούν… αιφνιδιάζει. Δηλαδή μου είπε, εμμέσως πλην σαφώς, πως ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να πατήσει το μπουτόν.

Σάντουιτς Θεοδωρικάκου 

Δεν λέει να λάβει τέλος η κόντρα μεταξύ Θεοδωρικάκου και Κεραμέως. Ο υπουργός Εσωτερικών στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή άδειασε με το γάντι την Κεραμέως για τις καταλήψεις, παίρνοντας αποστάσεις από τις σκληρές θέσεις της υπουργού, αφού χαρακτήρισε θεμιτές τις διεκδικήσεις των μαθητών, αρκεί να γίνονται μέσω διαλόγου. Για να τα λέμε πάντως όλα, ο υπουργός μάλλον έστησε παγίδα στη συνάδελφο του, κάνοντάς την… σάντουιτς, αφού η δεξιά πτέρυγα του κόμματος ζητεί ακόμα πιο σκληρές θέσεις. 

Η Φώφη και η Παπαρήγα

Σας μεταφέρω μία πληροφορία από τα πασοκικά υπόγεια. Εις εκ των ανταγωνιστών της Φώφης έκανε μία πρόβλεψη σε καφέ που έλαβε χώρα στο κέντρο της Αθήνας. Η Φώφη σαν άλλη Παπαρήγα θα παραδώσει κάποια στιγμή την εξουσία στον πασόκο Κουτσούμπα, που είναι ο… Νίκος Ανδρουλάκης. Η πρόβλεψη έφτασε στη Χαριλάου Τρικούπη και η απάντηση ήταν πως το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ΚΚΕ.

Σιωπή για Γεωργούλη

Αν η ακινησία είχε πρόσωπο θα ήταν νομίζω του Αλέξη Τσίπρα. Το θέμα Γεωργούλη προκάλεσε επιπλέον ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ποτέ εν ενεργεία ευρωβουλευτής δεν έχει γράψει στα παλιά του τα παπούτσια έτσι το αξίωμα που του έδωσαν οι πολίτες. Το θέμα τέθηκε στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο από τους Θεοχαρόπουλο και Δανέλλη, οι οποίοι ζήτησαν να πάρει ευθέως θέση το κόμμα. Μαντέψτε την αντίδραση Τσίπρα; Σιωπή!  Θα το λύσει και αυτό η ζωή μάλλον, όπως έχει ξαναπεί.

«Ιερά» εσωκομματικά

Εσωκομματικά δεν έχουν μόνο οι πολιτικές παρατάξεις αλλά και η… Εκκλησία. Οπως μαθαίνω με αφορμή την πρόσφατη αναβολή της Ιεραρχίας, ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος Αποστολίδης πρότεινε η συνεδρίασή της να γίνει στη Θεσσαλονίκη. Ο λόγος όπως ενημερώνομαι είναι μάλλον οι βλέψεις του μητροπολίτη για τη θέση που κατέχει σήμερα ο κ. Ανθιμος και από εκεί ακόμα… ψηλότερα. Ο «θρόνος» της Θεσσαλονίκης είναι σαν τα καλά υπουργεία που σε οδηγούν ακόμα πιο πάνω, μου είπε γνώστης της εκκλησιαστικής καμαρίλας.

Ες αύριον τα σπουδαία 

Στην Αθήνα βρέθηκε, για άλλη μία φορά, ο πρόεδρος της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας Microsoft, Μπραντ Σμιθ.  Τυπικά ήλθε για να συμμετάσχει στο  Athens Democracy Forum. Οι πηγές μού λένε, όμως, πως διατηρεί μια στενή σχέση με τον πρωθυπουργό και πως αύριο Δευτέρα θα ανακοινωθεί μία μεγάλη και σημαντική επένδυση από τη Microsoft στην Ελλάδα.

Το τηλεφώνημα Τασούλα

Μείζον πολιτικό ζήτημα δημιουργήθηκε την Παρασκευή μετά την είδηση πως διορίζεται η σύζυγος του χρυσαυγίτη Νίκου Μιχαλολιάκου μετακλητή υπάλληλος στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο Τασούλας σήκωσε το τηλέφωνο και επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, ενημερώνοντάς τον για το θέμα. Ο διορισμός στηρίχθηκε σε νόμο του Βούτση που λέει πως οι πρώην πρόεδροι Κ.Ο. δικαιούνται μετακλητό υπάλληλο. Η απόφαση του πρωθυπουργού ήταν άμεση ζητώντας να αλλάξει ο κανονισμός. Λίγο μετά ο Τασούλας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως «μετά τη δικαστική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου θα δρομολογηθούν άμεσα οι ενδεδειγμένες τροποποιήσεις» και μέχρι τότε ο διορισμός δεν θα προχωρήσει.

Η οπτική Σαμαρά

Να ξέρετε πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει συγκεκριμένη άποψη για το «λάθος» που έγινε με την αναφορά σε «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών». Και η άποψή του είναι πιθανότατα πως δεν πρόκειται καν για λάθος.

Εκτός συνόρων

Το πρώτο ταξίδι της στο εξωτερικό  –η Κύπρος δεν λαμβάνεται ακριβώς ως τέτοιο– θα κάνει στις 8 Οκτωβρίου η Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η Πρόεδρος θα βρεθεί στην Ιταλία, όπου θα συναντήσει τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα αλλά και τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Σιδεροκέφαλη.

Ρήτρα εμπιστευτικότητας

Oταν θέλουμε μπορούμε. Απτή απόδειξη το πρόγραμμα «Θώραξ», που ως ιδέα και υλοποίηση είναι αμιγώς ελληνική. Ξεκίνησε από τον υφυπουργό Ερευνας και Τεχνολογίας Χρίστο Δήμα σε συνεργασία με το υπουργείο Αμυνας και το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Ο «Θώραξ» θα μπορεί να προσφέρει σε μια οθόνη σε real time πληροφορία από κάθε σημείο της χώρας σε στεριά, αέρα και θάλασσα, ακόμα και όσα σήμερα είναι «νεκρά», βοηθώντας τόσο στο μεταναστευτικό όσο και σε πυρκαγιές. Η δουλειά ξεκίνησε πέρυσι τον Νοέμβριο και προχθές υπεγράφη το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας. Λεπτομέρεια: Οι συναντήσεις γίνονταν εκτός ωραρίου και όσοι συμμετείχαν είχαν ρήτρα εμπιστευτικότητας ώστε να μη διαρρεύσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή